תהילים ל"ה
תהילים ל"ה
לְדָוִד רִיבָה ה' אֶת יְרִיבַי לְחַם אֶת לֹחֲמָי. |
---|
(א) לְדָוִד רִיבָה ה' אֶת יְרִיבַי לְחַם אֶת לֹחֲמָי. |
תהילים ל"ה הוא המזמור השלושים וחמישה בספר תהילים (לפי המספור בוולגטה ובתרגום השבעים, המזמור ממוספר כמזמור ה-34) ומיוחס לדוד המלך. המזמור הוא אחד מארבעה עשר מזמורים הפותחים במילה 'לדָוִד'.[1] קריאת הפרק הומלצה בספרי הסגולות כסגולה אם קמו עליך מריבים.[2]
תוכנו של המזמור
[עריכת קוד מקור | עריכה]מזמור ל"ה מורכב מעשרים ושמונה פסוקים ומחולק לשלושה חלקים:
א'-י'
[עריכת קוד מקור | עריכה]המזמור נפתח בבקשת המשורר מאלוהים שילחם באויביו במקומו ובשבילו: "רִיבָה ה' אֶת יְרִיבַי לְחַם אֶת לֹחֲמָי" (א'). המשורר מפרט איך בדיוק ילחם בשבילו אלוהים: "הַחֲזֵק מָגֵן וְצִנָּה וְקוּמָה בְּעֶזְרָתִי. וְהָרֵק חֲנִית וּסְגֹר לִקְרַאת רֹדְפָי אֱמֹר לְנַפְשִׁי יְשֻׁעָתֵךְ אָנִי" (ב'-ג').
המשורר מסביר את בקשתו לפני אלוהים: "כִּי חִנָּם טָמְנוּ לִי שַׁחַת רִשְׁתָּם חִנָּם חָפְרוּ לְנַפְשִׁי" (ז'), ומתחייב כי לאחר קיום בקשתו ישמח באלוהים ויברכו: "וְנַפְשִׁי תָּגִיל בַּה' תָּשִׂישׂ בִּישׁוּעָתוֹ." (ט'), "כָּל עַצְמוֹתַי תֹּאמַרְנָה ה' מִי כָמוֹךָ מַצִּיל עָנִי מֵחָזָק מִמֶּנּוּ וְעָנִי וְאֶבְיוֹן מִגֹּזְלוֹ" (י').
י"א-י"ח
[עריכת קוד מקור | עריכה]בחלקו השני של המזמור המשורר מתאר את פעולותיהם של אויביו: "יְקוּמוּן עֵדֵי חָמָס אֲשֶׁר לֹא יָדַעְתִּי יִשְׁאָלוּנִי" (י"א), "יְשַׁלְּמוּנִי רָעָה תַּחַת טוֹבָה שְׁכוֹל לְנַפְשִׁי" (י"ב).
יתרה להתנכלויות והבגידות מתאר המשורר את חדוות שונאיו בתבוסתו: "וּבְצַלְעִי שָׂמְחוּ וְנֶאֱסָפוּ נֶאֶסְפוּ עָלַי נֵכִים וְלֹא יָדַעְתִּי קָרְעוּ וְלֹא דָמּוּ" (ט"ו). גם את חלקו השני של המזמור המשורר חותם בהבטחה שהוא יודה לו ויהלל אותו לאחר הצלתו: "אוֹדְךָ בְּקָהָל רָב בְּעַם עָצוּם אֲהַלְלֶךָּ" (י"ח).
י"ט-כ"ח
[עריכת קוד מקור | עריכה]בחלקו האחרון של המזמור המשורר מצפה שאויביו לא ישמחו במפלתו: "אַל יִשְׂמְחוּ לִי אֹיְבַי שֶׁקֶר שֹׂנְאַי חִנָּם יִקְרְצוּ עָיִן" (י"ט).
המשורר מתעטר בפני אלוהים שישמע לתפילתו: "רָאִיתָה ה' אַל תֶּחֱרַשׁ אֲדֹנָי אֲל תִּרְחַק מִמֶּנִּי" (כ"ב), ושב ומחכה לגאולתו ומתפלל שידידיו ירננו בה, כמו שאויביו ושונאיו שמחו במפלתו: "יָרֹנּוּ וְיִשְׂמְחוּ חֲפֵצֵי צִדְקִי וְיֹאמְרוּ תָמִיד יִגְדַּל ה' הֶחָפֵץ שְׁלוֹם עַבְדּוֹ" (כ"ז).
המשורר חותם את החלק הסוגר של המזמור, בהבטחה כי ימשיך ויודה לאלוהים כל הזמן: "וּלְשׁוֹנִי תֶּהְגֶּה צִדְקֶךָ כָּל הַיּוֹם תְּהִלָּתֶךָ" (כ"ח).
המזמור בליטורגיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]- פסוק י' - מופיע בתפילת נשמת כל חי. מלבד זאת, שני חלקיו של הפסוק משמשים לפרשנויות הן בדבר הדרך הראויה לתפילה (התנדנדות בתפילה ותנועה בלתי פוסקת - כָּל עַצְמוֹתַי תֹּאמַרְנָה) והן בדבר רחמנותו של אלוהים כלפי בני האדם (מַצִּיל עָנִי מֵחָזָק מִמֶּנּוּ וְעָנִי וְאֶבְיוֹן מִגֹּזְלוֹ).
- חלק מפסוק כ"ז מצוטט בתפילת ויאתיו כל לעבדך.
בתרבות
[עריכת קוד מקור | עריכה]- כל עצמותי - ניגון חב"ד[3] שמקורו בעיירה נעוועל.[4] לניגון ביצוע של חנן בן ארי במסגרת פרויקט צמאה.[5]
- כל עצמותי תאמרנה - יצחק רייס.[6]
- כל עצמותי - מיכאל שניצלר באלבום לעבעדיגע ספרי תורה.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- תהילים ל"ה מתוך פרויקט 929
- שיעור מפי חגי בן ארצי באתר יוטיוב
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ ראו פרקים: כ"ד, כ"ה, כ"ו, כ"ז, כ"ח, ל"ב, ל"ד, ל"ה, ל"ז, ק"א, ק"ג, ק"י, קל"ח, קמ"ד.
- ^ כל הסגולות הטמונות בפרקי תהילים, באתר מוקד תהילים ארצי, כ"א בתמוז ה'תש"פ
- ^ ספר הניגונים - ניגוני חב"ד, ניגון ר"כ.
- ^ הניגון להאזנה מתוך היכל הנגינה, באתר היכל מנחם.
- ^ כל עצמותי, חנן בן ארי מפרויקט צמאה באתר חב"ד אינפו.
- ^ כל עצמותי תאמרנה, יצחק רייס, באתר יוטיוב.