רמת שלמה – הבדלי גרסאות

תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ זה לא נקרא 'עדכון' אלא 'שדרוג' - נא לדייק
עריכה, רבנים של מי?
שורה 33: שורה 33:
*מוסדות [[בנין אב (ישיבה)|בנין אב]] בנשיאות הרב [[אליהו בקשי דורון]].
*מוסדות [[בנין אב (ישיבה)|בנין אב]] בנשיאות הרב [[אליהו בקשי דורון]].


=== בתי כנסת בשכונה ===
=== בתי כנסת מרכזיים בשכונה ===
* בית כנסת "המרכזי" - זיכרון שלמה: בית כנסת עם כ-400 מקומות ישיבה ובראשו ישנה כיפה גדולה בקוטר של 12 מטרים ובגובה 5 מטרים.
* בית כנסת "המרכזי" - זיכרון שלמה, בית כנסת [[ליטאי]] בראשות הרב דוד אריה מורגנשטרן. ממוקם במרכז רחוב יוסף שלמה כהנמן.
* בית כנסת "[[אברהם ישעיהו קרליץ|חזון איש]]": ממוקם ברחוב [[בצלאל ז'ולטי|זולטי]] פינת חזון איש.
* בית כנסת "חזון איש", ממוקם ברחוב בצלאל ז'ולטי.
* בית כנסת "משכנות יעקב": בית כנסת [[חסידי]] הממוקם ברחוב [[מרדכי שלום יוסף פרידמן|האדמו"ר מסדיגורא]], המכונה כ"[[שטיבלאך]]".
* בית כנסת "משכנות יעקב", בית כנסת [[חסידי]] בראשות הרב שמחה רבינוביץ. ממוקם ברחוב האדמו"ר מסדיגורא,
* בית כנסת ומרכז רוחני "נר יוסף": בית הכנסת ה[[חרדים ספרדים|ספרדי]], ממוקם ברחוב [[מאיר חדש|הרב מאיר חדש]].
* בית כנסת ומרכז רוחני "נר יוסף", בית הכנסת ה[[חרדים ספרדים|ספרדי]] בראשות הרב [[ארי אברהם סמג'ה]]. ממוקם ברחוב מאיר חדש.
*בית הכנסת [[שומרי החומות]] ממוקם ברחוב אגרות משה פינת [[חזון איש]], מתקיימים במקום שני מניינים מרכזיים אחד ב[[נוסח אשכנז]] ואחד ב[[נוסח ספרד]] וכן ישנם מספר "[[שטיבלאך]]".
*בית הכנסת "[[שומרי החומות]]", בית כנסת חסידי וליטאי בראשות הרב אברהם דוד ליווי. בעבר כיהנו בה הרב [[אלתר אליהו רובינשטיין]] והרב [[מרדכי פרידלנדר]]. ממוקם ברחוב אגרות משה.
*בית הכנסת "טשחויב", מרכזה של [[חסידות טשכויב]] בישראל, בראשות האדמו"ר הרב חיים יוסף משה קנר והרב מתתיהו דייטש. ממוקם ברחוב אלנקווה.
*בית הכנסת ה[[דתי לאומי]] על שם ספרא: ממוקם ברחוב הרב [[עוזי קלכהיים]], ומתקיימים בו במקביל מנייני תפילה בנוסח עדות המזרח ובנוסח האשכנזים. במתחם בית הכנסת פועל גם סניף של תנועת הנוער [[בני עקיבא]] בשכונה.
*בית הכנסת "שערי דוד", בית כנסת ספרדי בראשות הרב אליהו דיין. ממוקם ברחוב אגרות משה.

*בית הכנסת ה[[דתי לאומי]] על שם ספרא, ממוקם ברחוב הרב [[עוזי קלכהיים]]. במתחם בית הכנסת פועל גם סניף של תנועת הנוער [[בני עקיבא]] בשכונה.
===רבני השכונה===
*הרב מתתיהו דייטש
*הרב [[ארי אברהם סמג'ה]]
*הרב שמחה רבינוביץ
*הרב יוסף יצחק הבלין
*הרב אליהו בר שלום
*הרב יששכר שטוקהמר
*הרב מרדכי פוטאש
*הרבדוד אריה מורגנשטרן
*הרב משה אליהו וינמן
*הרב שאול יהודה פרידמן
*הרב רחמים יזדי


=="פרשת רכס שועפאט"==
=="פרשת רכס שועפאט"==

גרסה מ־03:35, 27 ביולי 2017

רמת שלמה - מראה כללי
רמת שלמה, במרכז התמונה - מרכז חב"ד
מרכז חב"ד בשכונה, שחזיתו היא העתק מבית מדרשו של הרבי מליובאוויטש

רמת שלמה (מכונה גם רכס שועפט) היא שכונה בצפון ירושלים, הממוקמת בין שכונת רמות אלון לשכונת שועפאט, בשטח שצורף לירושלים עם הרחבת גבולותיה לאחר מלחמת ששת הימים. השכונה קרויה על שמו של הרב שלמה זלמן אוירבך, והיא בעלת צביון חרדי. מספר התושבים בשכונה הוא כ-17,000 איש[1].

אודות השכונה

פרויקט "אצטדיון שועפאט"

בטרם נבנתה השכונה ניסה ראש העיר טדי קולק לקדם הקמת מרכז ספורט שבמרכזו אצטדיון כדורגל על "רכס שועפאט". תכנון הפרויקט השאפתני החל בשנת 1973 ובסוף התהליך הוגשה תוכנית להקמת מרכז ספורט המתאים לסטנדרטים אולימפיים. עבודות התשתית באזור החלו, וגררו אחריהן הפגנות של חרדים כנגד בניית אצטדיון בצפון העיר. נערי 'נטורי קרתא' מארגון קש"ת גם חיבלו בכלים ההנדסיים שעבדו במקום[2]. ראש הממשלה, מנחם בגין, פנה אל ראש עיריית ירושלים בבקשה להקפיא את העבודות ובסופו של דבר נבנה אצטדיון טדי בדרום העיר באזור מלחה.

בראיון לאתר ynet סיפר האדריכל דוד קרויאנקר כי הקמת מרכז הספורט נועדה לחזק נוכחות של אוכלוסייה חילונית בצפון ירושלים:[3]

"ראש עיריית ירושלים לשעבר, טדי קולק, שהכיר את העיר טוב יותר מכל אדם אחר, הבין כבר בתחילת שנות השמונים שיש כאן בעיה שצריך לפתור. כך נולד הרעיון לבנות בצפון העיר מרכז ספורט ענקי ברכס שועפאט. התוכנית כללה במקור בניית אצטדיון, הקמת מגרשי טניס, אולם כדורסל, קאנטרי קלאב ושאר שירותי ספורט לתושבים - כל זאת במטרה למשוך את האוכלוסייה החילונית גם צפונה."

שכונת "רמת שלמה"

במשך שנים היה הרכס מכוסה בעבודות העפר שנועדו לאצטדיון אך ללא פיתוח עירוני ושימש כחיץ בין השכונה הערבית שועפאט לשכונות רמת אשכול, וסנהדריה המורחבת כאשר בתווך עובר נחל צופים. במהלך שנות ה-90 של המאה ה-20 הוחל בהקמת שכונה לציבור החרדי על גבי הרכס.

השכונה נוסדה בסוף שנות ה-90 על פי תוכנית של האדריכל יעקב יער[4], על פי דברי המתכנן דגש הושם לשילוב השכונה בנוף הירושלמי. ונועדה לתת מענה למצוקת הדיור במגזר החרדי בירושלים. ב-1992 נבחרו שבע עמותות חרדיות להקים 2,100 יחידות דיור למשפחות נזקקות ולזכאים. השכונה ממוקמת בצפון העיר על ההר המפריד בין השכונה רמות אלון בצפון מערב, לבין השכונה הערבית שועפאט בצפון מזרח, ומכונה גם "רכס שועפאט", או "הרכס" מפני שנמצאת על הרכס עליו נמצאות שתי השכונות. השכונה ממוקמת בגובה של בין 690 - 810 מטרים מעל פני הים.

נכון לשנת 2012 בשכונה מתגוררים 16,813 תושבים ב-2,313 יחידות דיור שגודלן הממוצע 101 מ"ר [5].

קהילת חב"ד

כמאה ועשרים משפחות מחסידות חב"ד מתגוררות בשכונת רמת שלמה[6], בקהילה פעילה במיוחד בירושלים. עיקר הקהילה מתגוררת ברחוב "האדמו"ר מלובביץ'". במרכז הרחוב שוכן בית הכנסת החב"די בשכונה, הבנוי בדומה לבית מרכז חב"ד העולמי - 770 בברוקלין מצופה באבנים אדומות כמוהו ומכונה כמוו "770" על שם מספר הבית ברחוב בו הוא נמצא. רב הקהילה הוא הרב יוסף יצחק הבלין.

הקהילה הדתית לאומית

בשכונה קיימת קהילה דתית לאומית, בת עשרות משפחות, שמרוכזת ברובה סביב בית הכנסת ברחוב הרב עוזי קלכהיים. לקהילה בית כנסת וסניף בני עקיבא הנמצאים באותו אזור.

רחובות השכונה

רחובות השכונה קרויים על-שם רבנים ואישי ציבור שנפטרו.

מוסדות בשכונה

בתי כנסת מרכזיים בשכונה

  • בית כנסת "המרכזי" - זיכרון שלמה, בית כנסת ליטאי בראשות הרב דוד אריה מורגנשטרן. ממוקם במרכז רחוב יוסף שלמה כהנמן.
  • בית כנסת "חזון איש", ממוקם ברחוב בצלאל ז'ולטי.
  • בית כנסת "משכנות יעקב", בית כנסת חסידי בראשות הרב שמחה רבינוביץ. ממוקם ברחוב האדמו"ר מסדיגורא,
  • בית כנסת ומרכז רוחני "נר יוסף", בית הכנסת הספרדי בראשות הרב ארי אברהם סמג'ה. ממוקם ברחוב מאיר חדש.
  • בית הכנסת "שומרי החומות", בית כנסת חסידי וליטאי בראשות הרב אברהם דוד ליווי. בעבר כיהנו בה הרב אלתר אליהו רובינשטיין והרב מרדכי פרידלנדר. ממוקם ברחוב אגרות משה.
  • בית הכנסת "טשחויב", מרכזה של חסידות טשכויב בישראל, בראשות האדמו"ר הרב חיים יוסף משה קנר והרב מתתיהו דייטש. ממוקם ברחוב אלנקווה.
  • בית הכנסת "שערי דוד", בית כנסת ספרדי בראשות הרב אליהו דיין. ממוקם ברחוב אגרות משה.
  • בית הכנסת הדתי לאומי על שם ספרא, ממוקם ברחוב הרב עוזי קלכהיים. במתחם בית הכנסת פועל גם סניף של תנועת הנוער בני עקיבא בשכונה.

"פרשת רכס שועפאט"

בשנת 2001 פרסם כתב ערוץ 1, נפתלי בן סימון, כתבה שנתנה הד לשמועות שרצו זמן מה בקרב הציבור החרדי ועיקרן חשד כי עמותות שבנו את השכונה על פי אמות מידה שנועדו לתת פתרון למצוקת הדיור של האוכלוסייה החרדית בירושלים החליפו רשימות זכאים על מנת לאפשר לאנשים שונים רכישת דירות במחירים זולים במיוחד. אחד מאנשי הציבור ששמו נקשר בפרשה הוא מאיר פרוש לגביו נטען כי קרובי משפחתו רכשו דירות מעמותת "שערי ציון" המסונפת למפלגת "אגודת ישראל"[7].

בראיון לעיתון "ידיעות אחרונות" אמר מי שהיה באותה תקופה סגן שר במשרד השיכון כי "ייתכן שהיו מקרים שלא נבדקו בציציות...דברים אלה יתוקנו במהלך כהונתי, כדי למנוע פרצות כאלה בעתיד"[7].

מחצבת אבנים עתיקה

במהלך חפירות שנערכו בשכונה נמצאה מחצבה עתיקה המשתרעת על שטח של כחמשה דונם וממצאי החפירה הוצגו לציבור במסיבת עיתונאים שנערכה בשנת 2007[8]. ייחודה של המחצבה הוא בגודלן העצום של האבנים שנחצבו ממנה. אורכן הוא כחמישה-שישה מטרים, והן מזכירות בגודלן את אבני הכותל המערבי.

באתר אף נמצאה לראשונה יתד ביקוע שלמה שהושארה במקום על ידי החוצבים, וזאת לצד מטבעות ושברי כלי חרס מהמאה הראשונה לספירה.

היבטים פוליטיים

עקב מיקומה של רמת שלמה מעבר לקו הירוק[9], הפלסטינים וכן רבות ממדינות העולם רואים בשכונה, כשאר השכונות היהודיות שנבנו מעבר לקו הירוק, התנחלות.

ב-9 במרץ 2010 אושרה הרחבת השכונה והקמת 1,600 יחידות דיור חדשות[10]. ההודעה על כך יצרה תקרית דיפלומטית, בעיקר משום שפורסמה בעיצומו של ביקור סגן נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, בישראל וברשות הפלסטינית במטרה להביא לחידוש שיחות השלום בין הצדדים. ביידן ומחלקת המדינה האמריקנית מחו על התוכנית[11], כמו גם שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון[12].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רמת שלמה בוויקישיתוף


‪‬

הערות שוליים

  1. ^ עיריית ירושלים - נתונים סטטיסטיים.
  2. ^
    שגיאות פרמטריות בתבנית:Nrg

    פרמטרים [ 7 ] לא מופיעים בהגדרת התבנית
    דורון בר-גיל, אומרים שהיה פה שמח: תולדות הפגנות החרדים בירושלים, באתר nrg‏, 15 ביוני 2009
  3. ^ נטע סלע, ירושלים צריכה להיות חרדית, באתר ynet, 24 במאי 2006
  4. ^
    שגיאות פרמטריות בתבנית:הארץ

    פרמטרי חובה [ 4 ] חסרים
    אסתר זנדברג, יורים ולא בוכים, באתר הארץ
  5. ^ רמת שלמה - נתונים סטיסטיים מאתר עריית ירושלים
  6. ^ זושא וולף, בית חיינו - 770, מכון היכל מנחם - ירושלים, תשס"ד
  7. ^ 1 2 ידיעות אחרונות, ‏דירות למקורבים במקום לזכאים, באתר גלובס, 7 ביולי 1997
  8. ^
    שגיאות פרמטריות בתבנית:הארץ

    פרמטרי חובה [ 4 ] חסרים
    נדב שרגאי, נחשפה מחצבה שסיפקה כנראה אבנים לבניית בית המקדש השני, באתר הארץ
  9. ^ במאמר באתר "חדשות מחלקה ראשונה" פורסמה טענה לפיה רמת שלמה נבנתה בשטח הפקר בירושלים, אך בירור העלה שהטענה נסמכת על מפה שאיננה המפה הסופית והמחייבת. פירוט נוסף בנושא זה נמצא בדף השיחה של הערך.
  10. ^ ניר חסון, אושרה הקמת 1,600 יחידות דיור בשכונת רמת שלמה בירושלים, באתר הארץ, 9 במרץ 2010
  11. ^ סוכנויות הידיעות ואבי יששכרוף, סגן נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן: ישראל חותרת תחת מאמצי ארצות הברית, באתר הארץ, 10 במרץ 2010
  12. ^ ברק רביד, שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, גינתה את הבנייה במזרח ירושלים, באתר הארץ, 10 במרץ 2010