לדלג לתוכן

חטיבת הנח"ל במלחמת חרבות ברזל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ערך זה עוסק באירוע אקטואלי או מתמשך
הנתונים בנושא זה משתנים במהירות או בהתמדה, ועל כן ייתכן שהם חלקיים, לא מדויקים או לא מעודכנים.
ערך זה עוסק באירוע אקטואלי או מתמשך
הנתונים בנושא זה משתנים במהירות או בהתמדה, ועל כן ייתכן שהם חלקיים, לא מדויקים או לא מעודכנים.
חטיבת הנח"ל במלחמת חרבות ברזל
סוג היחידה חטיבת חי"ר
שייכות חיילית חיל הרגלים והצנחנים
מדינת מוצא ישראלישראל ישראל
מפקדים
יחידת האם עוצבת הפלדה
יחידות משנה
עימות מלחמת חרבות ברזל
גזרת פעילות רצועת עזה
קרבות
לחם נגד
אבדות 51 מלוחמי החטיבה נהרגו בקרבות

חטיבת הנח"ל לחמה במלחמת חרבות ברזל עוד מיומה הראשון ב-7 באוקטובר 2023. לאחר מכן המשיכה החטיבה להוביל את התמרון הקרקעי ברצועת עזה במלחמת חרבות ברזל, תחת אוגדה 162, ובזמנים מסוימים אף הייתה החטיבה הכוח היחיד של צה"ל שנשאר ברצועה.[2]

עם פרוץ מתקפת הפתע שירת בעוטף גדוד סיור של החטיבה, בנוסף על מספר גדודים של חטיבת גולני וגדוד שריון, כשחלק מהחיילים יצאו לחופשת חג בשמחת תורה. לוחמי גדוד 931 נלחמו יחד עם יחידת מגלן בקרב על כפר עזה, ולוחמי סיירת הנח"ל לחמו יחד עם כיתת הכוננות בקרב כרם שלום.

במהלך המתקפה מספר לוחמי סיירת החטיבה לחמו גם בקרב מוצב סופה ביחד עם שייטת 13 וגדוד קרקל.

עם תחילת התמרון הקרקעי, הייתה החטיבה בין הראשונות להיכנס לשטח הרצועה מכיוון צפון, כבר בתחילת נובמבר. החטיבה השתתפה בקרבות רבים בצפון הרצועה, ואף הובילה אחדים מהם, כמו את קרב ג'באליה שהתחיל מיד לאחר תום הפסקת האש במסגרת עסקת החטופים.

לאחר מכן, מ-21 בינואר ועד 25 באפריל 2024, שהתה החטיבה במסדרון נצרים שצה"ל הקים לצורך ביתור הרצועה, השתתפה ב-5 קרבות אזוריים שבהם צה"ל השתמש במסדרון, וביצעה פעולות הנדסיות במרחב.[3][4]

ביום הראשון ללחימה, בקרבות בגזרת כרם שלום, איבדה החטיבה רבים ממפקדיה: מפקד החטיבה יהונתן שטיינברג, מפקד סיירת הנח"ל סא"ל יהונתן ("ברנש") צור וסגן מפקד סיירת הנח"ל רס"ן עידו ישראל שני. בקרב על כרם שלום נפלו לוחמי סיירת נח"ל נוספים. יאיר צוקרמן התמנה בהמשך המלחמה למפקד החטיבה. בקרב בסופה נפל מפקד פלוגת העורב, רס"ן רועי צ'אפל. בקרב שבכפר עזה נפל מפקד הפלוגה הרובאית של גדוד "שחם" 931, רס"ן טל גרושקה.[5][6]

נכון לנובמבר 2024 איבדה החטיבה 50 מלוחמיה.[7]

ערך מורחב – מתקפת הפתע על ישראל (2023)

בבוקר 7 באוקטובר 2023, יום שבת, שמחת תורה, כ"ב בתשרי ה'תשפ"ד, פתחו ארגוני הטרור חמאס והג'יהאד האסלאמי הפלסטיני במתקפת פתע על ישראל. בחסות שיגור כ-4,300 רקטות, חדרו כ־6,000 מחבלים מרצועת עזה לעשרות יישובים ישראליים ומתקנים צבאיים באזור עוטף עזה ובסביבתו, מ-119 פרצות שונות בגדר, תוך ניהול קרבות ירי נגד כוחות ביטחון מעטים. המחבלים ביצעו מעשי טבח ואונס, רצחו והרגו 1,150 בני אדם, מתוכם טבחו ב-779[8] אזרחים, וחטפו לרצועת עזה כ־251[9] אנשים, ובהם גברים, נשים, קשישים ותינוקות. בשעות הראשונות נלחמו נגדם כיתות הכוננות, שוטרי משטרת ישראל, לוחמי הימ"מ וחיילי צה"ל, שהיו בנחיתות מספרית. בקרבות נהרגו כ־1,609[10] מחבלים בשטח ישראל, ובצד הישראלי נהרגו 301 חיילים, 55[11] שוטרים ו־10[12] אנשי שירות הביטחון הכללי.

בעקבות מתקפת הפתע הכריזה ישראל על יציאה למלחמת חרבות ברזל לשם מיטוט שלטון החמאס ברצועת עזה וחיסול כל המחבלים השוהים שם. באותו הזמן החזיקה סיירת הנח"ל וגדוד 50 של החטיבה את הגזרה הדרומית בגזרת כיסופים, סופה וכרם שלום וגדוד 931 את גזרת צפון הרצועה.

קרבות הבלימה במתקפת הפתע

[עריכת קוד מקור | עריכה]
לוחמי גדוד 931 של החטיבה במלחמת חרבות ברזל, 2024

בבוקר 7 באוקטובר סיירת הנח"ל הוצבה בגזרת כרם שלום. היחידה הייתה במצב "כוננות עם שחר" משעה 5:30 והייתה פרוסה לאורך גדר הגבול.[13] בשעה 6:29 החלה המתקפה של חמאס לאורך כלל הרצועה. תחילה במטחים כבדים של רקטות ופצמ"רים ודקות לאחר מכן פריצה של חוליות מחבלים בנקודות רבות לאורך הגדר. בדקות הראשונות ללחימה, מפקד הגזרה הדרומית מטעם היחידה באותה השבת, סגן מפקד סיירת נח"ל רס"ן עידו ישראל שני, הכריז בקשר על מלחמה וקרא לכל אחד להגן ולהרוג מחבלים בגזרתו. דקות לאחר מכן נפל רס"ן שני בקרב סמוך לקיבוץ סופה.[14]

קרב קיבוץ כרם שלום

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – קרב כרם שלום

הקרב התרחש ב-7 באוקטובר 2023, במסגרת מתקפת הפתע על ישראל, ובמהלכו הסתערו על קיבוץ כרם שלום עשרות מחבלים של ארגון הטרור חמאס.

כוחות סיירת נח"ל, גדוד 50 וכיתת הכוננות של הקיבוץ ניהלו קרב עם המחבלים במהלכו הצליחו לבלום אותם מלבצע טבח בקיבוץ. מסוק קרב שהוזנק חיסל חולייה שנייה. 2 מחברי כיתת הכוננות, עמיחי ויצן (בנו של הרב שלמה יוסף ויצן) וידידיה רזיאל נהרגו, כמו גם מפקד חטיבת הנח"ל יהונתן שטיינברג, 4 לוחמי גדוד 50 של החטיבה, ו-17 לוחמי סיירת נח"ל, ביניהם ירון שי, בנו של השר לשעבר יזהר שי.[15]

קצין מגדוד 931 במהלך חילופי אש בג'באליה

קרב כפר עזה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – הטבח בכפר עזה

בבוקר יום שבת 7 באוקטובר, הוקפצו לוחמי גדוד 931 ללחימה בעוטף. עם קבלת הידיעות על חדירת מחבלים והאירוע המתפתח בכפר עזה, חברו הלוחמים לכוח יחידת מגלן ונלחמו יחד. במהלך הקרב, השיבו הלוחמים את השליטה על המוצבים והמשיכו בחיסול מחבלים וטיהור המרחב. במהלך קרב שהתפתח בדרכם לכפר עזה, נפל מפקד הפלוגה הרובאית של הגדוד, רס"ן טל גרושקה.[16]

קרב מוצב לולים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – קרב מוצב לולים

בבוקר 7 באוקטובר 2023, שהו במוצב שבעה חיילים: סיוון שני, רז דאהר, אילון גבאי, אור מזרחי, איתי אשכנזי, ומפקדם סרן תומר שוהם. קשר הצוות, עומר אלפואר, השתתף בקרב במוצב כרם שלום. עם שחר, החיילים הבחינו במחבלים חוצים את גדר הגבול עם רצועת עזה. בעקבות הדיווח ברשת הקשר, הם עלו על נגמ"ש ונעו לכיוון הגדר, שם נתקלו במאות מחבלים. שוהם פקד על התפצלות הכוח, וחלקם, בראשותו ובפיקודו של אשכנזי, עלו על תל ופתחו באש. המחבלים הגיבו באש מדויקת, ותוך זמן קצר נפגעו שוהם ואשכנזי מאש צלפים.

אשכנזי נפצע בפניו, ירד מהעמדה כדי לסייע לשוהם. גבאי התקדם לעזרת שוהם, ואשכנזי התרחק מהאש כדי לטפל בפציעותיו. כאשר התחמושת החלה להאזול, הם החליטו לסגת ולהפנות את שוהם לאחור, בעוד מזרחי נשאר במוצב לשמור על הציוד. במהלך הנסיגה, הלוחמים נתקלו באזרח רוכב אופניים, שלקחו איתם. כשהגיעו למוצב, גילו שהמבנים מחוררים מכדורים ומזרחי נמצא הרוג. הם הכניסו את מזרחי למטבח והתארגנו להגנה, אך נתקלו בהתקפות מארבעה כיוונים. דאהר, מקלען נגב, הצליח להרוג עשרות מחבלים מעמדה מבוטנת.

בסביבות 14:30, חוליות מחבלים החלו לאגף את המוצב מאחור, מה שמנע הנחיית מסוק קרב. בסופו של דבר הגיע המסוק והחל להדוף את המחבלים באש תותחים. בקרב נהרגו סמ"ר מזרחי וסרן שוהם.

קרב מוצב סופה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – קרב מוצב סופה

בבוקר 7 באוקטובר, איישו לוחמי סיירת הנח"ל ומחלקת ה-7 של גדוד 50 את מוצב סופה. המחבלים חדרו אל המוצב ואף השליכו מטענים לחדרי החיילים. לוחמי החטיבה הצליחו להחזיק במוצב ולמנוע את כיבושו. במקביל, קבוצת לוחמים אחרת הייתה נצורה בחדר האוכל במוצב. מסוק אפאצ'י תקף את המוצב מהאוויר, בהכוונת לוחם מסיירת נח"ל.

לוחמי חטיבת הנח"ל פועלים בשכונות המזרחיות של רפיח מלחמת חרבות ברזל, מאי 2024

לאחר מספר שעות הגיעו לוחמי שייטת 13 וסייעו בטיהור המוצב. בקרב נהרגו עשרות מחבלים, 7 לוחמי סיירת נח"ל ו-4 לוחמים ממחלקת ה-7 של גדוד 50, וסמג"ד קרק"ל שנהרג בדרך למוצב.

קרב מוצב כרם שלום

[עריכת קוד מקור | עריכה]
לוחמי גדוד 932 בג'באליה, אוקטובר 2024

בשעה 06:29 התחיל ירי כבד של פצמ"רים וקסאמים לאורך כל העורף וגם בגזרת כרם שלום. מספר דקות לאחר מכן פורצים במספר מוקדם לאורך כל הגדר מחבלים, בשעה 6:43 מודיע סגן מפקד סיירת הנח"ל, רס"ן עידו (ישראל) שני, ללוחמיו בקשר שהם במלחמה ופוקד להגן בגזרתם ולהרוג מחבלים, לאחר שהם כבר פרוסים בגזרות שלהם. סגן מפקד פלוגה סגן יואב לוינסון הגיע בג'יפ דוד ממוגן עם שני לוחמים לגדר ההיקפית של הקיבוץ, נלחם וחסם עשרות מחבלים מלפלוש לתוכו. הג'יפ נפגע מכמה טילי RPG, הנהג סמ"ר רועי בטיטו נפצע קשה והקשר סמ"ר ירון שי שישב מאחור והשיב אש נהרג במקום. סגן לוינסון וסמ"ר בטיטו הגיעו למוצב תוך פלישת המחבלים וחברו לשאר הלוחמים בקרב על המוצב.

במוצב כרם שלום שירתו תצפיתניות, ולאבטחת המוצב וסביבתו שהו בו 25 לוחמים של סיירת נח"ל. עם תחילת מתקפת הפתע נורו על המוצב פצצות מרגמה רבות, והתצפיתניות זיהו התקרבות מחבלים לגדר ודיווחו על כך ברשת הקשר. במקביל הסתערו על המוצב כ-50 מחבלים שפרצו את גדר המערכת סביב רצועת עזה. אחדים מלוחמי סיירת נח"ל היו בסיור ובעמדות, ואחרים ישנו במיטותיהם, ובהמשך הצטרפו ללחימה.

בקרב שהתפתח ונמשך כשש שעות חיסלו לוחמי סיירת הנח"ל כ-35 מחבלים. טנקיסטיות של גדוד קרקל הגיעו לסייע וחיסלו עוד כעשרה מחבלים. יתר המחבלים נמלטו לרצועת עזה. רכב ה"זאב" של מרפאת הבסיס ספג רקטת RPG ועלה באש. פצועי הסיירת טופלו במיגונית על ידי החובש הגדודי ופרמדיק, עד לחילוצם במסוק "יסעור" על ידי יחידה 669.

מח"ט הנח"ל, אל"ם יהונתן שטיינברג, שהיה בדרכו לחילופי אש שניהלו פקודיו עם מחבלים, נתקל במחבלים סמוך לצומת מגן ונהרג בחילופי אש איתם. בקרב נהרגו 17 לוחמי סיירת הנח"ל ו-4 לוחמי גדוד 50. בין לוחמי סיירת הנח"ל שנהרגו סמ"ר ירון שי, בנו של השר לשעבר יזהר שי וסמ"ר שהם משה בן הרוש, שנפצע ונפטר מאוחר יותר מפצעיו.

סגירת הפרצות במרחב

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשעות הערב של 7 באוקטובר יצאו לוחמי סיירת נח"ל רכובים על גבי נגמשי איתן ביחד עם כוחות שריון וצמ"ה לסגור את הפרצות בגבול.

לאחר מספר קרבות שארכו שעות הצליחו הכוחות לאטום את הפרצות בגזרתם ובכך ייצבו מצב ומנעו מעוד מחבלים להיכנס ולצאת משטח ישראל עד לחיסול כלל המחבלים במרחב.

בקרבות אלו לוחמי העורב תקפו בעזרת טילי גיל חוליות מחבלים רכובות ורגליות.

התמרון הקרקעי

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – הלחימה ברצועת עזה במלחמת חרבות ברזל

הקרבות בצפון רצועת עזה וקו החוף

[עריכת קוד מקור | עריכה]
לוחמי חטיבת הנח"ל פועלים בשכונת המזרחיות של רפיח

ב-2 בנובמבר 2023 לאחר מספר ימי לחימה מאז החלה חטיבת הנח"ל את הכניסה הקרקעית לעומק שטח הרצועה, פשטו לוחמי החטיבה על מרחב הלחימה בכפר אל-עטאטרה – סמוך לקו החוף בצפון רצועת עזה. במסגרת הפשיטה התמודדו הלוחמים בקרבות קשים, רחפנים חמושים, טילי נ"ט, בתים ממולכדים בהיתקלויות ממנהרות וחיסלו עשרות מחבלי חמאס.[17][18]

ב-5 בנובמבר 2023 פשט צוות קרב גדודי בפיקודו של גדוד 50 מחטיבת הנח"ל יחד עם פלוגת טנקים מחטיבה 460, וכוח הנדסה וניהל קרב שנמשך חמש שעות בתחילת השבוע בשטח הבנוי של בית חאנון, עם יותר מ-20 מחבלים הרוגים וללא נפגעים לצה"ל. הלוחמים אספו חומר מודיעיני בעל ערך, השמידו תשתיות טרור ואמצעי לחימה רבים.[19]

ב-8 בנובמבר 2023 לאחר היתקלות עם מחבלי חמאס, נהרג סמ"ר נועם יוסף אבו,[20] לוחם בגדוד 931 בקרב בצפון רצועת עזה.[21][22]

ב-9 בנובמבר 2023 במהלך הלילה לאחר קרב של 10 שעות, לוחמי צוות הקרב של חטיבת הנח"ל השלימו מבצע השתלטות על מוצב 17, מעוז צבאי של ארגון הטרור חמאס במערב ג'באליה שבצפון הרצועה. במהלך ההשתלטות על המוצב הלוחמים ניהלו קרב מול מחבלים מארגוני הטרור חמאס וגא"פ ששהו במוצב, הן מעל פני הקרקע והן בתוואי תת-קרקעי במרחב. במהלך ההשתלטות הלוחמים חיסלו מחבלים, תפסו אמצעי לחימה רבים, חשפו פירי מנהרות טרור לרבות פיר שנמצא סמוך לגן ילדים ומוביל לתוואי תת-קרקעי נרחב. עוד במהלך ההשתלטות על המוצב לוחמי הנח"ל איתרו ואספו חומרים אופרטיביים משמעותיים אודות התוכניות המבצעיות של האויב.[23]

ב-3 בדצמבר הותר לפרסום כי לוחם בגדוד 932 סמ"ר אסצ'אלו סמה,[24] נפטר מפצעיו לאחר שנפגע בקרב ב-14 בנובמבר בצפון הרצועה.[25]

כיתור העיר עזה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בסוף השבוע של 4 בנובמבר 2023 כוחות חטיבת הנח"ל כיתרו את העיר עזה, והחלו להתקדם לעומק העיר והגיעו למרחק של כשני קילומטרים ממפקדות חמאס הממוקמות בבית החולים שיפא. במהלך הלחימה נהרג לוחם סיירת הנח"ל, סמל יהונתן מימון.[26]

לוחמי חטיבת הנח"ל בלחימה בג'באליה במלחמת חרבות ברזל

ב-7 בנובמבר 2023 חיל האוויר תקף חולייה של עשרה מחבלים בשיתוף צוות קרב חטיבתי של חטיבת הנח"ל שזיהו את החולייה והכווינו את התקיפה. בהמשך, זיהו לוחמי הנח"ל חוליות נ"ט שפעלו בקרבתם והכווינו כלי טיס שתקף אותם.

הקרב בשאטי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-10 בנובמבר החלה חטיבת הנח"ל יחד עם כוחות אוגדה 162 להדק את הכיתור על מחנה שאטי ("מחנה החוף"), שנמצא בחלקה המערבי של העיר עזה. לדברי גורמים צבאיים כיתור שאטי יבודד את אזור שיפא ממחבלים, ימנע הגעת תגבור של חמושים ויסייע בהפעלת הלחץ הצבאי על האזור.[27]

ב-11 בנובמבר לוחמי חטיבת הנח"ל פעלו במרחב השכונה וזיהו ארבעה מחבלים בסמוך אליהם. הכוחות הכווינו למקום כלי טיס מאויש מרחוק שתקף שלושה מחבלים. הכלי המשיך במרדף אחרי הממחבל הנוסף שברח דרך סמטאות צפופות, ותקף אותו לאחר זמן קצר.

ב-16 בנובמבר איתרו לוחמי סיירת הנח"ל במחנה שאטי מחסן אמצעי אמל"ח של הקומנדו הימי של חמאס בין היתר אותרו מערכות צלילה, מטענים וכלי נשק.[28]

ב-17 בנובמבר צוותי הקרב של חטיבת הנח"ל, חטיבת הצנחנים וחטיבה 460 פשטו על מספר יעדים ואיתרו אמצעים טכנולוגיים ואמצעי לחימה. בין היתר אותרו כלי נשק מסוג קלצ'ניקוב, מטענים, מטולים, ווסטים, RPG, משגרי נ"ט ועוד.[29]

ב-6 בפברואר 2024, פתחה אוגדה 162 בפיקודו של תא"ל איציק כהן במבצע נרחב במחנה שאטי. צוותי הקרב של חטיבת הנח"ל וחטיבה 401 חזרו לאזורים בהם כוחות צה"ל פעלו בתחילת התמרון, לצורך "טיפול" ביעדי הטרור. כוחות חיסלו מאות מחבלים ועצרו עשרות מחבלים לצורכי חקירה. בנוסף, בפשיטות יזומות על יעדי הטרור אותרו אמצעי לחימה רבים.[30]

הקרב בג'באליה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – קרב ג'באליה (2023)
לוחמי גדוד 932 בג'באליה, אוקטובר 2024

ב-18 בנובמבר לוחמי חטיבת הנח"ל נלחמו בג'באליה, הכוחות נתקלו וחיסלו עשרות מחבלי חמאס. באחד מהקרבות, שבהם מסייעים לחטיבה טנקים ומטוסי חיל האוויר, צוות הקרב החטיבתי של הנח"ל זיהה חוליית מחבלים שעמדה לירות על הכוחות מגג בניין מגורים. לוחמי הנח"ל הכווינו כלי טיס מאויש מרחוק אשר חיסל את המחבלים. בנוסף, במהלך סריקות נמצאו אמצעי לחימה וציוד צבאי בבנייני מגורים אזרחיים.[31] במהלך חילופי אש מול מחבלי חמאס נהרג לוחם סיירת הנח"ל סמ"ר עדי חרב.[32]

ב-7 בדצמבר במסגרת הלחימה של צוות הקרב החטיבתי בג'באליה, נתקלו לוחמי גדוד 931 במחבלים שירו טילי נ"ט לעבר הכוחות. לוחמי נח"ל הכווינו כלי טיס מאויש מרחוק של חיל האוויר אשר חיסל את החוליה. צה"ל חשף תיעוד ממצלמת גוף שאותרה על גופת מחבל חמאס שחוסל על ידי לוחמים מגדוד 931 של חטיבת הנח"ל.[33]

ב-9 בדצמבר לוחמי גדוד 931 של הנח"ל קיבלו מידע על הימצאות מחבלי חמאס ואמל"ח במבנים הסמוכים אליהם בג'באליה, והחליטו לצאת להתקפה ממוקדת על אותם מבנים. המחבלים הכינו מארב באותו המרחב, והיו ערוכים לפגיעה בכוחות בעת שיעברו בציר המרכזי לתנועה. לוחמי 931 הגיעו דרך אחת הסמטאות בעורף האויב, הפתיעו אותם וירו לעבר המחבלים שהיו בנקודה. המחבלים ביצעו ירי לעבר חיילי הגדוד והשליכו רימונים. בתום קרב יריות, הלוחמים חיסלו את המחבלים.[34]

ב-14 בדצמבר בג'באליה לוחמי סיירת נח"ל נתקלו במחבלים רבים וחיסלו אותם, השמידו תשתיות אויב ותפסו אמצעי לחימה.[35]

לוחמי גדוד 932 פועלים בשכונת ל סולטן ברפיח, ספטמבר 2024

ב-17 בדצמבר במסגרת הלחימה במחנה ג'באליה צק"ח הנח"ל ערך סריקות במרחב. כאשר באחת לוחמי הנח"ל איתרו בתוך חדר ילדים הממוקם במרתף מבנה פיר מנהרה. הפיר הושמד על ידי כוחות ההנדסה של החטיבה.[36]

ב-20 בדצמבר לוחמי חטיבת הנח"ל וצק"ח 551 פשטו על יעדים בג'באליה. במהלך הפשיטה איתרו הלוחמים אמל"ח, ומשאית עמוסה ברקטות כאשר בסופה השמידו את אלו האחרונים.[37] במהלך היתקלות עם מחבלי חמאס נהרג לוחם גדוד 931 סמל לביא גיהסי.[38]

ב-22 בדצמבר במהלך היתקלות עם מחבלי חמאס בג'באליה נהרג סרן אושרי משה בוצחק[39] קצין ומפקד בסיירת הנח"ל.[40]

ב-24 בדצמבר לאחר חילופי אש בהיתקלות עם מחבלים נהרג סמל רני תמיר[41] לוחם גדוד 50 של החטיבה.

ב-26 בדצמבר במהלך הקרבות בצפון הרצועה נהרגו רס"ן שי שמריז[42] מ"פ בגדוד 931 בחטיבת הנח"ל וסרן שאול גרינגליק[43] אשר לחם כקצין בחטיבת הנח"ל.[44]

בסוף דצמבר סיימה החטיבה את משימתה בג'באליה לאחר כיבוש העיירה.

ב-6 בינואר 2024 במהלך הקרבות בצפון הרצועה נהרג סא"ל רועי יוחאי יוסף[45] מפקד מגמה בבא"ח נח"ל וחתנו של אלוף במיל' יואב פולי מרדכי.[46]

הקרב בדרג׳ תופאח

[עריכת קוד מקור | עריכה]
לוחמי הנח"ל בלחימה בדרג' תופאח בצפון רצועת עזה

בתחילת ינואר פשטה החטיבה על שכונת דרג׳ תופאח בעיר עזה, להכרעת גדוד חמאס במרחב והשגת שליטה מבצעית באזור. ב-7 בינואר לאחר קרב בפרדסים של דרג׳ תופאח חשפו כוחות החטיבה סדנה לייצור נשק מדויק של החמאס בהכוונה איראנית. בסדנה זאת נמצאו אמצעי לחימה מתקדמים שהיו בשלבי בנייה מתקדמים והיו מיועדים לפגיעה מדויקת ביעדים בישראל. הסדנה הושמדה על ידי החטיבה לאחר קרב עם מחבלים במקום.[47]

הקרב בבית לאהיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

במקביל לקרב בדרג׳ תופאח פשטה החטיבה על בית לאהיה משם שיגר חמאס את רוב הרקטות לשטח ישראל מצפון הרצועה במהלך התמרון. ב-6 בינואר זיהו כוחות החטיבה שיגור של רקטות לעבר אשקלון, הכוחות פשטו על המרחב ומצאו מתחם ובו עשרות משגרים מוכנים לשיגור של רקטות לטווחים שונים במהלך הפשיטה התחוללו קרבות ולאחר חיסול המחבלים המתחם הושמד על ידי כוח של החטיבה והנדסה קרבית.

השליטה במסדרון נצרים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר ששוחררו חטיבות המילואים של אוגדה 99 אשר החזיקו את מרחב מחנות המרכז ומסדרון נצרים, קיבלה החטיבה את אחריות הגזרה,[48] החל מ-21 בינואר.

ב-18 בפברואר במרכז הרצועה, צוות הקרב של החטיבה חיסל מעל עשרה מחבלים. באחת הפעילויות, זוהתה חוליית מחבלים מעמיסה אמצעי לחימה על עגלה ונעה בגזרת הכוחות, שהכווינו כלי טיס מאויש מרחוק שתקף וחיסל מספר מחבלים.[49]

במהלך השהות בגזרה זו, לוחמי החטיבה חיסלו למעלה מ-250 מחבלים בחציו הראשון של חודש מרץ, זאת באמצעות ירי צלפים, ירי פגזי טנקים וירי כלי טיס מאוישים מרחוק.[50]

חטיבת הנח"ל בלחימה ברצועת עזה במהלך מלחמת חרבות ברזל

כוחות החטיבה שהו במסדרון נצרים למשך תקופה ארוכה, ונכון לאמצע אפריל, הכוחות עדיין שוהים במרחב. בעת יציאת אוגדה 98 מח'אן יונס, הייתה החטיבה הכוח היחיד של צה"ל ששהה ברצועת עזה.[2] כמו כן במהלך השהות במסדרון, המשיכה החטיבה בפשיטות מקומיות סביב המרחב, ובפעולות הנדסיות במסדרון עצמו.[51] פורסם כי במהלך שלושה חודשים של פעילות חטיבת הנח"ל, חוסלו יותר מ-1,000 מחבלים, והושמדו יותר מ-20 קילומטרים של תוואי תת-קרקע במרחב המסדרון.[52]

מטרת השליטה במסדרון הייתה לאפשר מעבר הומינטרי, ולבסס את השליטה במרחב מבחינה לוגיסטית, כדי לאפשר יציאה מהירה לפשיטות בצפון הרצועה ובדרומה.[3] ב-25 באפריל פורסם כי החטיבה סיימה את פעילותה במרכז הרצועה לאחר שלושה חודשים, ושהחטיבה יצאה מרצועת עזה, ככל הנראה לקראת המבצע ברפיח.[53]

הקרב בזייתון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-20 בפברואר כחלק מהבצע האוגדתי של אוגדה 162, צוות הקרב של החטיבה יחד עם צוות הקרב של חטיבה 401 חזר לשכונת זייתון בה כוחות צה"ל פעלו בתחילת התמרון, לצורך "טיפול" ביעדי הטרור. הכוחות חיסלו מאות מחבלים ועצרו עשרות מחבלים לצורכי חקירה. בנוסף, בפשיטות יזומות על יעדי הטרור אותרו אמצעי לחימה רבים.

צוות הקרב של החטיבה פשט והשמיד מחרטות ואתרים לייצור אמל״ח, וגם שתי מנהרות תת-קרקעיות שאותרו בשלב הקודם של התמרון אך לא הושמדו סופית. ב-26 בפברואר הושלמה השמדת תוואי מנהרה בין-חטיבתית, שקישר בין העיר עזה למחנות המרכז. התוואי עבר גם מתחת מתחמים אזרחיים, כמו בית החולים הטורקי ואוניברסיטת אלאסראא'.[54] לוחמי החטיבה חוו התנגדות רבה, קרבות קשים וחוליות רבות של מחבלים שיצאו להילחם. עשרות מחבלים חוסלו בקרבות.

לוחמי גדוד 931 של החטיבה בעת הפוגה במלחמת חרבות ברזל

במהלך הקרבות נתקל כוח של גדוד 932 מטווח קרוב עם מחבלים באחת מסמטאות השכונה, במהלכם נהרג לוחם גדוד 932 סמ"ר אברהם אובגן.[55]

ב-9 במאי 2024 פתחה אוגדה 99 במבצע בשכונת זייתון. כוח של חטיבת הנח"ל פעל תחת האוגדה, במקביל לכוחות אחרים שלה שפעלו בקרב רפיח. הכוחות פשטו על תשתיות טרור במרחב, חיסלו מספר מחבלים מהאוויר והקרקע, איתרו אמצעי לחימה ואמצעים מודיעיניים של ארגון הטרור חמאס והשמידו יחד עם מכלול האש החטיבתי תשתיות טרור של הארגון.[56] במהלך הקרבות התפוצץ מטען על כוח לוחמים של גדוד 931, וחמישה לוחמים נהרגו.[57] הכוח שנפגע היה בדרכו אל היעד, מתחם בתי ספר שבו הסתתרו מחבלים רבים, כאשר החיילים נפגעו משני פיצוצים עזים ככל הנראה כתוצאה מזירת מטענים, בזמן שחצו סמטה בשכונת זייתון. כתוצאה מכך נהרגו סמל איתי לבני,[58] סמל יוסף דסה,[59] סמל ארימאס מקוריאו,[60] סמל דניאל לוי,[61] וסמ"ר אריאל צים.[62] באירוע נפצע באורח קשה גם קצין לוחם בגדוד.[63][64][65]

פעילות בבית חולים שיפא

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – מבצע ניתוח מקומי

ב-18 במרץ 2024, צה"ל הכריז על מבצע "ניתוח מקומי", שמטרתו לכבוש בשנית את בית החולים ולטהרו ממחבלים ותשתיות טרור. במבצע לקח חלק גדוד 932 של חטיבת הנח"ל. כמו כן, פורסם שסיירת הנח"ל לקחו חלק במבצע.[66] במהלך חילופי אש שהתרחשו מחוץ לבית החולים שיפא, במהלך פעילות הפשיטה של כוחות צה"ל על מפקדת הטרור בתוך בית החולים נהרג לוחם גדוד 932 סמ"ר מתן וינוגרדוב.[67][68] ב-23 במרץ 2024 במהלך לחימה בשטח בית החולים ולאחר היתקלות עם מחבלי חמאס נהרג לוחם גדוד 932 של החטיבה סמ"ר ליאור רביב.[69][70]

לוחמי סיירת הנח"ל בפעילות במלחמת חרבות ברזל, אוגוסט 2024

הקרב בנוסיראת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – הקרב במחנות המרכז (מלחמת חרבות ברזל)

ב-11 באפריל 2024, פורסם כי צה"ל החל בפעולה במחנה הפליטים נוסייראת שבמרכז רצועת עזה. בהודעת צה"ל נאמר כי אוגדה 162 החלה במהלך הלילה במבצע ממוקד במרכז הרצועה.[71]

ב-14 באפריל פורסם כי כוחות צה"ל בפיקוד חטיבה 401 הקימו גשר הנדסי לחציית נחל הבשור, העובר בתוך רצועת עזה, במסגרת המבצע ולצורך תקיפת יעדים בעברו השני של הנחל.[72] כמו כן פורסם כי צק"ח הנח"ל פעל במרחב והשמיד מחבלים באמצעים מדויקים, במקביל לאחיזתו במסדרון נצרים והפעולות השגרתיות במרחב.[73]

ערך מורחב – קרב רפיח (2024)

תקופת ההמתנה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-5 במאי 2024 בשעה 14:00 ירו מחבלי חמאס מתוך שטח רפיח 14 רקטות ופצצות מרגמה אל עבר מחנה אמיתי הסמוך לכרם שלום. שניים מהפצמ"רים גרמו לפגיעות בלוחמים. לוחמים שנפגעו היו במשימת אבטחה - שמירה על הציוד של הכוחות, ציוד שהווכן לקראת הכניסה המתוכננת לרפיח. כתוצאה מהמטח נהרגו שני לוחמי גדוד 931 של החטיבה סמ"ר טל שביט[74] וסמל מיכאל רוזל.[75] בנוסף נפצעו עוד 3 לוחמים נוספים של הגדוד באורח קשה עוד 9 לוחמים נפצעו באורח בינוני.[76][77][78]

לוחם סיירת נח"ל מפעיל רחפן, אוגוסט 2024
מדבקה לזכרו של עמית פרידמן, שנפל בקרב רפיח

ב-22 במאי הודיע דובר צה"ל כי כוחות צוות הקרב של חטיבת הנח"ל הצטרפו לאוגדה 162 במבצע ברפיח; במהלך הלילה, החל צק"ח הנח"ל לפעול התקפית ברפיח, הכוחות פשטו על יעדי טרור במרחב שכונת 'ברזיל' ובמרחב 'שבורה'.[79]

לפי דובר צה"ל, עד 22 ביולי חטיבת הנח"ל ביצעה ארבעה מבצעים חטיבתיים בשכונות שונות ברפיח, בהם חיסלה 150 מחבלים והחרימה 400 אמצעי לחימה.[80] לדברי המח"ט יאיר צוקרמן, ברפיח נמצאו כמות גדולה של בתים ממולכדים שמצולמים במצלמות רוורס, ולכן הרסו הכוחות מבנים רבים בקרבתם. כמו כן מספר הפירים שנמצאו באזור ציר פילדלפי היה הגדול ביותר שבו נתקלו כוחות החטיבה. רוב המחבלים פעלו דרך מערך המנהרות ולא שהו מעל פני הקרקע, ולכן המאמץ העיקרי היה השמדת תוואי המנהרות, אך תוך כדי ההשמדה נתקלו הכוחות באש נ"ט וצלפים.[81]

ב-28 במאי גדוד 50 של החטיבה, יצא להתקפה על מתחם של חמאס, שממנו בוצע ירי נ"ט על כוחות צה"ל בימים האחרונים. המתחם ממוקם במזרח רפיח, סמוך למעבר רפיח. במתחם יש מרפאה, ובסמוך אליה בית ספר, והכוחות פשטו על המתחם כדי לטהר אותו ממחבלים. כשהכוח נכנס לאחד המבנים - התפוצץ מטען רב עוצמה, כתוצאה מכך נהרגו שלושה לוחמי גדוד 50 - סמ"ר אמיר גלילוב,[82] סמ"ר אורי בר אור,[83] וסמ"ר עידו אפל.[84] בנוסף לכך, באותו אירוע נפצעו 5 לוחמי גדוד נוספים.[85]

ב-16 ביוני במהלך פעילות לאיתור מנהרות ברפיח, התפוצץ מטען בפיר מנהרה ממולכד על כוח לוחמים של סיירת הנח"ל. כתוצאה מכך, נהרג לוחם הסיירת סמ"ר צור אברהם.[86]

לוחם גדוד 932 בשכונת תל סולטאן, אוגוסט 2024

ב-27 ביוני כוח של גדוד 931 שהה בבית ברפיח. בעת השהיה צלף של חמאס פגע והרג את סמל אייל שיינס[87] לוחם בגדוד 931 של החטיבה בעת ששמר על חלון הבית.[88]

ב-1 ביולי במהלך פעולות לאיתור פירי מנהרות פעל כוח של מחלקת הלת"ק של פלוגת החוד 931 במהלך הפעילות התפוצץ מטען על הכוח מתוך פיר מנהרה כתוצאה מהמטען נהרג סמל אורי חדד[89] לוחם גדוד 931.[90]

לוחמי גדוד 932 בפעילות בשכונת תל סולטאן ברפיח, ספטמבר 2024

ב-27 לאוגוסט פעל גדוד 932 של חטיבת הנח"ל במרחב רפיח, ולאחר היתקלות בקרב אש מול מחבלים נהרג סמ"ר עמית פרידמן[91] בנו של אסף פרידמן מנהל ועדת החוץ והביטחון של הכנסת.[92][93]

מיום מתקפת הפתע ותחילה של מלחמת חרבות ברזל והתמרון הקרקעי ברצועת עזה איבדה החטיבה כ-50 מלוחמיה כאשר (מעודכן ל-28 באוגוסט 2024):

אבדות גדוד 50 גדוד 931 גדוד 932 סיירת הנח"ל בא"ח הנח"ל סה"כ
מתקפת הפתע 4 1 0 16 0 21 לוחמים
התמרון הקרקעי 5 12 5 6 1 29 לוחמים

בין ההרוגים במתקפת הפתע מפקד חטיבת הנח"ל אלוף-משנה יהונתן שטינברג, ומפקד גדוד סיירת נח"ל סא"ל יהונתן (ברנש) צור.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Beyond Hamas: Militant and Terrorist Groups Involved in the October 7 Attack on Israel, Flashpoint Intel Team, ‏18 October 2023
  2. ^ 1 2 זמן קצר לאחר יציאת הכוחות מעזה: אזעקות נשמעו בחבל אשכול, באתר מעריב אונליין, 7 באפריל 2024
  3. ^ 1 2 תיעוד מפעילות אוגדה 162 בהובלת צק"ח הנח"ל במסדרון מרכז הרצועה, באתר צה"ל, 25 באפריל 2024
  4. ^ יואב זיתון, ממלחמה ללחימה: הפשיטות הקטלניות, וסימני שלטון פלסטיני חלופי לחמאס | תמונת מצב, באתר ynet, 24 בפברואר 2024
  5. ^ מקסדת הלוחם: תיעוד ההיתקלות של לוחמי חטיבת הנח"ל בדרך לכפר עזה, באתר וואלה, 26 באוקטובר 2023
  6. ^ מפקד חטיבת הנח"ל, אלוף-משנה יהונתן שטיינברג ז"ל נהרג בהיתקלות, באתר ערוץ 7, 7 באוקטובר 2023
  7. ^ 771 חללי המלחמה ששמותיהם הותרו לפרסום, באתר צה"ל
  8. ^ 100 ימי לחימה: 779 אזרחים נרצחו, 52,571 נפגעו, באתר ערוץ 7, 13 בינואר 2024
  9. ^ ישראל במלחמה - תמונת מצב, באתר המכון למחקרי ביטחון לאומי מעודכן ל-20 באוקטובר 2024
  10. ^ עמית סגל, ‏הבקשה של פיקוד הדרום בלילה שלפני הטבח - והסירוב, באתר ‏מאקו‏, 26 בפברואר 2024
  11. ^ אלון חכמון, ‏הותרו לפרסום שמותיהם של 55 שוטרים שנרצחו במתקפת הטרור, באתר מעריב אונליין, 18 באוקטובר 2023
  12. ^ ראיון של ראש השב"כ רונן בר לדני קושמרו, חדשות 12 – makoVOD (וידאו)
  13. ^ יעל שני, החיילים שהצילו קיבוץ שלם, באתר זמן אמת, ‏21.11.2023
  14. ^ יונתן רווה, הגבורה של עידו: רס"ן עידו שני ז"ל, באתר כאן חדשות, ‏23.01.24
  15. ^ 771 חללי המלחמה ששמותיהם הותרו לפרסום, באתר צה"ל
  16. ^ תיעוד מיוחד מהיתקלות של נח"ל ומגלן במחבלים, באתר צה"ל, 26 באוקטובר 2023
  17. ^ רועי שרון, הצצה נדירה: רועי שרון עם הכוחות בעומק עזה, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 4 בנובמבר 2023
  18. ^ אלון בן דוד, "אין ברירה, נשמיד את חמאס": עם הכוחות הלוחמים בעומק הרצועה, באתר חדשות 13, 4 בנובמבר 2023
  19. ^ יואב זיתון, חשיפה, תקיפה ויוזמה של הדרג הזוטר: הקרב המוצלח של גדוד 50, באתר ynet, 9 בנובמבר 2023
  20. ^ סמ"ר נועם יוסף אבו ז"ל, באתר צה"ל
  21. ^ עוזי ברוךסמ"ר נועם יוסף אבו בן 20 מחטיבת הנח"ל נפל בקרב בצפון רצועת עזה, באתר ערוץ 7, 8 בנובמבר 2023
  22. ^ לילך שובל, איליה יגורוב, הותר לפרסום: סמ"ר נועם יוסף אבו נפל בהיתקלות עם מחבלים בעזה, באתר ישראל היום, 8 בנובמבר 2023
  23. ^ יואב זיתון, 10 שעות לחימה, גם בתוך המנהרות: הנח"ל השתלט על מעוז חמאס, באתר ynet, 9 בנובמבר 2023
  24. ^ סמ"ר אסצ'אלו סמה ז"ל, באתר צה"ל
  25. ^ נינה פוקס, "נותר חור עצום. לא נהרגת לשווא": הותרו לפרסום שמות שני חללים נוספים, באתר ynet, 3 בדצמבר 2023
  26. ^ סמל יהונתן מימון ז"ל, באתר צה"ל
  27. ^ איתי בלומנטל, 3 ק"מ משיפא: כתבנו עם כוחות צה"ל בעומק הרצועה, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 10 בנובמבר 2023
  28. ^ כלכליסט ו-ynet, גופתה של יהודית וייס אותרה בעזה; צה"ל: פגענו בבכירים בחמאס, שמנסה להסתיר זאת, באתר כלכליסט, 16 בנובמבר 2023
  29. ^ יואב זיתון, רקטות כבדות וכטב"מים אותרו במוצב של הג'יהאד בעזה, מחבלי חמאס חוסלו בבית ספר, באתר ynet, 17 בנובמבר 2023
  30. ^ שי לוי, ‏"בעיצומו של מבצע נרחב מול יעדים אסטרטגיים של חמאס", באתר ‏מאקו‏, 5 בפברואר 2024
  31. ^ לוחמי גולני בהיתקלות עם מחבלים. צפו בתיעוד, באתר צה"ל, 18 בנובמבר 2023
  32. ^ סמ"ר עדי מאלכ חרב ז"ל, באתר צה"ל
  33. ^ יואב זיתון, זוחלים עם RPG: תיעוד ממצלמת גוף של מחבל חמאס - רגע לפני חיסול החוליה, באתר ynet, 7 בדצמבר 2023
  34. ^ תיעוד היתקלות פנים מול פנים בג'באליה, באתר ‏מאקו‏, 9 בדצמבר 2023
  35. ^ ניר דבורי, ‏שב"כ וצה"ל חושפים: תיעוד חיסול מחבלים באחת המנהרות של חמאס - "באמצעים מגוונים", באתר ‏מאקו‏, 14 בדצמבר 2023
  36. ^ יואב זיתון, פיר אסטרטגי, מתחת למיטת תינוק | כך זה נראה, באתר ynet, 17 בדצמבר 2023
  37. ^ אמיר בוחבוט, אלי אשכנזי, אורי סלע‏, שלושה לוחמים נפלו בקרבות בצפון רצועת עזה, שמונה נפצעו קשה, באתר וואלה, 21 בדצמבר 2023
  38. ^ סמל לביא גיהסי ז"ל, באתר צה"ל
  39. ^ סרן אושרי משה בוצחק ז"ל, באתר צה"ל
  40. ^ אסון בעזה: הותרו לפרסום שמם של 5 לוחמי צה"ל שנפלו בקרבות בדרום הרצועה, באתר וואלה, 23 בדצמבר 2023
  41. ^ סמל רני תמיר ז"ל, באתר צה"ל
  42. ^ רס"ן שי שמריז ז"ל, באתר צה"ל
  43. ^ סרן (במיל') שאול גרינגליק ז"ל, באתר צה"ל
  44. ^ הלוחם שמצא חנוכיה בסג'עייה, והתמונה מהילדות עם הנרצחים בנובה: סיפורי הנופלים, באתר מעריב אונליין, 26 בדצמבר 2023
  45. ^ סא"ל רועי יוחאי יוסף מרדכי ז"ל, באתר צה"ל
  46. ^ יוסי יהושוע, יואב זיתון, סא"ל רועי יוחאי יוסף מרדכי, חתנו של אלוף במיל' פולי מרדכי, נהרג בצפון רצועת עזה, באתר ynet, 6 בינואר 2024
  47. ^ בהכוונת אמ"ן, לוחמי צק"ח נח"ל חשפו תשתית טרור ורכיבי ייצור טילים בדרג' תופאח, באתר צה"ל, 7 בינואר 2024
  48. ^ חגי סגל, אריות במאורת התרנגולות: לוחמי הנח"ל במסדרון נצרים לא נותנים לחמאס לחזור, באתר מקור ראשון, ‏16/2/24
  49. ^ שי לוי, ‏תיעוד: המחבל מחוסל דקות ספורות אחרי ששיגר לעוטף עזה, באתר ‏מאקו‏, 19 בפברואר 2024
  50. ^ סגירות מעגלים, חיסול 250 מחבלים והשמדת תשתיות טרור: זה מה שקרה בשבועיים האחרונים של צק"ח נח"ל, באתר צה"ל, 16 במרץ 2024
  51. ^ חיסול מחבלים מהקרקע ומהאוויר: כוחות הנח"ל יוצאים למבצעים ופשיטות ממוקדות על תשתיות טרור במרכז עזה, באתר צה"ל, 10 באפריל 2024
  52. ^ 100 תשתיות טרור בפחות משבוע: כך נראה המבצע במרכז הרצועה, באתר עכשיו 14, 18 באפריל 2024
  53. ^ קובי פינקלר, צה"ל הוציא שתי חטיבות מעזה: הושלמו ההכנות לקראת פעולה צבאית ברפיח, באתר ערוץ 7, 25 באפריל 2024
    אלחנן מזוז, לקראת המבצע ברפיח: כוחות מילואים יחליפו את אוגדה 162 ברצועה, באתר עכשיו 14, 25 באפריל 2024
  54. ^ מחברת בין צפון לדרום עזה | מערכת תת-קרקעית אותרה מתחת לבית חולים ואוניברסיטה, באתר ערוץ 7, 26 בפברואר 2024
  55. ^ סמ"ר אברהם אובגן ז"ל, באתר צה"ל
  56. ^ במבצע בהובלת אוגדה 99 בזיתון: כוחות הנח"ל איתרו אמל"ח בבית ספר וחיסלו מחבלים, באתר צה"ל, 10 במאי 2024
  57. ^ יואב זיתון, ליאור אל-חי, מאיר תורג'מן, רענן בן צור, אילנה קוריאל, תמר טרבלסי חדד, הותר לפרסום: 4 לוחמים בנח"ל נהרגו מפיצוץ מטען בשכונת זייתון, באתר ynet, 10 במאי 2024
  58. ^ סמל איתי לבני ז"ל, באתר צה"ל
  59. ^ סמל יוסף דסה ז"ל, באתר צה"ל
  60. ^ סמל ארמיאס מקוריאו ז"ל, באתר צה"ל
  61. ^ סמל דניאל לוי ז"ל, באתר צה"ל
  62. ^ סמ"ר אריאל צים ז"ל, באתר צה"ל
  63. ^ ניר דבורי, ‏הותר לפרסום: ארבעה לוחמים מחטיבת הנח"ל נפלו בקרב בצפון רצועת עזה, באתר ‏מאקו‏, 10 במאי 2024
  64. ^ ניר דבורי, ‏הותר לפרסום: סמ"ר אריאל צים נפל בקרב בצפון הרצועה, באתר ‏מאקו‏, 11 במאי 2024
  65. ^ מאיר תורג'מן, יואב זיתון, סמוך לזירת המטענים הקטלנית: סמ"ר אריאל צים נהרג בשכונת זייתון, באתר ynet, 11 במאי 2024
  66. ^ תיעוד מפעילות סיירת נח"ל בלחימה הממוקדת בבי"ח שיפאא', באתר צה"ל, 25 במרץ 2024
  67. ^ סמ"ר מתן וינוגרדוב ז"ל, באתר צה"ל
  68. ^ ניר דבורי, ‏מתן וינוגרדוב, בן 20 מירושלים, נפל בקרב במהלך הפשיטה הלילה על שיפא, באתר ‏מאקו‏, 18 במרץ 2024
  69. ^ סמ"ר ליאור רביב ז"ל, באתר צה"ל
  70. ^ הותר לפרסום: סמ"ר ליאור רביב מהנח"ל נפל בקרב ברצועה, באתר ‏מאקו‏, 24 במרץ 2024
  71. ^ אלישע בן קימון, עינב חלבי, אחרי "מכת אש מסיבית" מהאוויר: צה"ל פתח במבצע קרקעי במרכז הרצועה, באתר ynet, 11 באפריל 2024.
  72. ^ צק"ח 401 הקימו גשר הנדסי לחציית נחל עזה - ותקפו תשתיות טרור במרחב. תיעוד, באתר צה"ל, 14 באפריל 2024.
  73. ^ מאיתור תשתיות טרור, עד להשמדת משגרי רקטות: תיעוד מלחימת צק"ח הנח"ל בלב הרצועה, באתר צה"ל, 15 באפריל 2024
  74. ^ סמ"ר טל שביט ז"ל, באתר צה"ל
  75. ^ סמל מיכאל רוזל ז"ל, באתר צה"ל
  76. ^ יואב זיתון, רענן בן צור, יאיר קראוס, גלעד כהן, הותר לפרסום: 3 לוחמי צה"ל נהרגו במטח מרפיח לכרם שלום, באתר ynet, 5 במאי 2024
  77. ^ מיכאל, עידו, ראובן וטל: סיפורי הנופלים מהמטח לכרם שלום, באתר ישראל היום, 5 במאי 2024
  78. ^ יואב זיתון, רענן בן צור, יאיר קראוס, גלעד כהן, הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח מרפיח לכרם שלום, באתר ynet, 6 במאי 2024
  79. ^ חיסול מחבלים בתת"ק, איתור מבנים ממולכדים, אמל"ח ומשגרים: כך צק"ח הנח"ל נלחמים ברפיח, באתר צה"ל, 1 ביוני 2024
  80. ^ למעלה מ-150 מחבלים שחוסלו וכ-400 אמצעי לחימה שהוחרמו: צק"ח הנח"ל השלימו 4 מבצעים חטיבתיים ברפיח, באתר צה"ל, 22 ביולי 2024
  81. ^ חנן גרינווד, מח"ט הנח"ל: "בפילדלפי מצאנו הכי הרבה פירים", באתר ישראל היום, 15 ביולי 2024
  82. ^ סמ"ר אמיר גלילוב ז"ל, באתר צה"ל
  83. ^ סמ"ר אורי בר אור ז"ל, באתר צה"ל
  84. ^ סמ"ר עידו אפל ז"ל, באתר צה"ל
  85. ^ יואב זיתון, אילנה קוריאל, ישראל מושקוביץ, עינב חלבי, הותר לפרסום: 3 לוחמים נהרגו מפיצוץ מטען באזור רפיח, באתר ynet, 29 במאי 2024
  86. ^ אלישע בן קימון, הותר לפרסום: סמל שלום מנחם נפל באסון ברפיח, סמ"ר צור אברהם נהרג היום, באתר ynet, 16 ביוני 2024
  87. ^ סמל אייל שיינס ז"ל, באתר צה"ל
  88. ^ גיא ורון, ‏"היה בחור ערכי, עם חיוך שובה על פניו": סמל אייל שיינס ז"ל נפל בקרב בדרום הרצועה, באתר ‏מאקו‏, 28 ביוני 2024
  89. ^ סמל אורי יצחק חדד ז"ל, באתר צה"ל
  90. ^ אלישע בן קימון, שישה נופלים ושמונה פצועים: האובדן הכבד של ישיבת איתמר במלחמה, באתר ynet, 1 ביולי 2024
  91. ^ סמ"ר עמית פרידמן ז"ל, באתר צה"ל
  92. ^ שילֹה פריד, "עמית, אמרת לי 'ביי אבוש' - ולא הצלחתי לעצור את הדמעות", באתר ynet, 28 באוגוסט 2024
  93. ^ יואב זיתון, הותר לפרסום: סמ"ר עמית פרידמן, לוחם בחטיבת הנח"ל, נפל בדרום רצועת עזה, באתר ynet, 28 באוגוסט 2024