נוה יעקב

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

(הופנה מהדף נווה יעקב)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
נוה יעקב מבט ממזרח
נוה יעקב מבט ממזרח

נוה יעקב היא שכונת המגורים העברית הצפונית ביותר בירושלים. מספר תושבי השכונה, שהוקמה ב-1970, הוא כ-20,000.

תוכן עניינים

[עריכה] גאוגרפיה

כאמור, השכונה ממוקמת בקצה הצפוני של ירושלים, וגובלת בגבולה המוניציפלי של העיר. בצפון גובלת השכונה בכפר א-ראם, כאשר מפרידים ביניהם נחל פרת ועוטף ירושלים, אשר חובק את השכונה ממזרח. מדרום לה שוכנת פסגת זאב, ואילו ממערב מצויים כביש 60 ושיכוני נוסייבה.

[עריכה] היסטוריה

נוה יעקב הוקמה בקיץ 1924 ונקראה בראשיתה "כפר עברי". לאחר תקופה קצרה שונה שמה ל"נוה יעקב", על שמו של מייסד תנועת המזרחי בציונות הדתית, הרב יצחק יעקב ריינס. עד לפרוץ מאורעות תרפ"ט התגוררו במקום מעל למאה תושבים, ובמקום עמדו כעשרים מבנים, כאשר תושבי המקום התפרנסו בעיקר מגידול בקר ואספקת חלב לעיר ירושלים.

עם פרוץ המאורעות, בעקבות התגברות ההתקפות מצד השכנים הערבים כנגד היישוב המבודד, התמעט מספר התושבים, ועם פרוץ מלחמת העצמאות פונה היישוב. עם השתלטות הלגיון הערבי על המקום, הוחרבו בתי המושבה ובמקום הוקם מחנה צבאי. כיום, רחוב בשם "כפר עברי" בשכונה נושא את זכר המושבה שנחרבה.

[עריכה] ממושבה לשכונה

בשנת 1970, לאחר מלחמת ששת הימים, הוקמה נוה יעקב כשכונה של ירושלים במסגרת בניית שכונות הטבעת. בעבר נחשבה לשכונה איכותית בירושלים, אך מאז תחילת שנות ה-90 חל שינוי לרעה במצבה הסוציו-אקונומי של השכונה. בין הגורמים למצב זה הוא השינוי במבנה הדמוגרפי של השכונה: גל העלייה מחבר העמים בשנות התשעים וכן גל העלייה מאתיופיה, הביאו לשכונה מהגרים רבים, שמצבם הכלכלי רעוע.

[עריכה] נוה יעקב מזרח

נוה יעקב מזרח, הקרויה גם בשם קריית קמיניץ, הינה שכונה חדשה בנוה יעקב שהוקמה בתחילת שנות ה-90 במגמה לפתור את בעיית הדיור בציבור החרדי. השכונה הינה חרדית לכל דבר, רמת החיים גבוהה, רוב האוכלוסייה הם זוגות צעירים ותנאי החיים נוחים. בשכונה יש תלמוד תורה, בי"ס בית יעקב, ישיבות, כוללים, בתי כנסת ובתי מדרש.

[עריכה] בימינו

בימינו השכונה נחשבת לשכונת מצוקה, שרוב אוכלוסייתה מצויה במצב סוציו-אקונומי נמוך. הן בשל המחירים הנוחים, והן בשל הקרבה לקריית קמיניץ, נמצאת השכונה כיום במגמת התחרדות וזוגות צעירים חרדים מתאכלסים בה. עקב כך מחיר הדירות באזור במגמת עליה משמעותית באזורים אלו.

רחובותיה הראשיים של השכונה הם שדרות נוה יעקב ומעגלות הרב פרדס.

מפקדת פיקוד המרכז של צה"ל, המכונה "מצודת נחמיה" (על שם האלוף נחמיה תמרי שנהרג בתאונת מסוק במקום), ממוקמת על גבול השכונה.

בשנת 2000 נחנכה בשכונה שמורת פרחי בר על שטח של כ-20 דונם. בשמורה 55 זני צמחים. [1]

[עריכה] חינוך וספורט

בשכונה פעלו בעבר ארבעה מוסדות חינוך עיקריים - שלושה בתי ספר יסודיים וחטיבת ביניים אחת, ששירתו את הציבור החילוני והמסורתי בשכונה. עם הזמן, עקב התחרדות השכונה, נסגרו בתי ספר אלו, למעט בית הספר הממלכתי-דתי (ע"ש ברנדט), ובמקומם הוקמו בשכונה מוסדות חינוך חרדיים. כיום, תושביה החילוניים של השכונה נאלצים ללמוד בבתי ספר מחוצה לה. כיום קיימים בשכונה כחמישה תלמודי תורה חרדיים.

בשכונה קיימת ספריית נווה יעקב ע"ש ברנהרד, כחלק מממתחם המנהל הקהילתי, הכולל גם מרכז ספורט, בו מצויים בריכת שחייה באורך 25 מ', אולם ספורט המיועד בעיקר למשחקי כדורסל, מכון כושר, מגרשי טניס, מגרש סקווש, ושני מגרשי כדורגל.

בעבר היה בשכונה שבט של תנועת הצופים, אך הוא נסגר במקביל לתהליך התחרדות השכונה. כיום קיים בשכונה סניף ותיק של תנועת בני עקיבא, וסניפים של תנועות נוער חרדיות.

[עריכה] קישורים חיצוניים

כלים אישיים
שפות אחרות