עדין אבן ישראל
| עדין אבן ישראל (שטיינזלץ) | |
|---|---|
הרב עדין אבן ישראל עם פירושו לתלמוד |
|
| תאריך לידה | 1937 |
| מקום פעילות | שכונת נחלאות בירושלים |
| השתייכות | חסידות חב"ד |
| נושאים שבהם עסק | תלמוד וחסידות |
| רבותיו | דב בער אליעזרוב, שלמה חיים קסלמן ונחום שמריהו ששונקין |
| חיבוריו | תלמוד שטיינזלץ ועוד |
הרב עדין אבן ישראל (שטיינזלץ) (נולד ב-1937) הוא רב המשתייך לחסידות חב"ד, חוקר ומבאר תלמוד וחסידות, כתב את הביאור לתלמוד הידוע בשם תלמוד שטיינזלץ, חתן פרס ישראל למדעי היהדות לשנת 1988, ועיטור נשיא מדינת ישראל לשנת 2012.
תוכן עניינים |
[עריכה] ביוגרפיה
נולד בירושלים בשנת 1937 למשפחה חילונית. אביו, אברהם שטיינזלץ, חבר לח"י וקומוניסט, נסע ב-1936 לספרד על מנת להצטרף לבריגדות הבינלאומיות שלחמו במלחמת האזרחים שם. בשנות העשרה שלו חזר בתשובה ולמד בישיבת תומכי תמימים של חסידות חב"ד בעיר לוד. בין השאר למד אצל הרבנים דב בער אליעזרוב, שלמה חיים קסלמן ונחום שמריהו ששונקין. בהמשך למד כימיה ופיזיקה באוניברסיטה העברית ולימודים תורניים בישיבות בירושלים. כשהיה בגיל 23 מונה להיות מנהל בית ספר הצעיר ביותר בארץ[1]. בעל השכלה רחבה בתחומי דעת שונים.
בשנת 1965 הקים את "המכון הישראלי לפרסומים תלמודיים" השוכן כיום בשכונת נחלאות שבירושלים, העוסק בביאור התלמוד, במטרה להגישו לקורא הישראלי של ימינו. התלמוד בהוצאתו, הידוע כ"תלמוד שטיינזלץ", מנוקד, מפוסק ומחולק לפסקאות. בנוסף לפירושים המקובלים (רש"י ותוספות) נכללים בו תרגום של התלמוד מארמית לעברית בתוספת מבואות, הסברים קלים, סיכומים, ביוגרפיות של חכמי התלמוד, תרשימים, תמונות ועוד. בשנת 2004 יצאה לאור גרסה ממוחשבת של מהדורתו על גבי תקליטור. ב-2010 (א' בכסלו תשע"א), הסתיים הפרויקט עם צאתו לאור של הכרך האחרון.[2]
בשנת 1984 הקים בירושלים מוסד חינוכי בשם "מקור חיים" ובו בית ספר יסודי (כיתות א-ח) לבנים, שבהמשך נוסף לו גם אגף לבנות (כיתות א-ה), ישיבה תיכונית הממוקמת כיום בקיבוץ כפר עציון וישיבה גבוהה בשיתוף הרב מנחם פרומן והרב שג"ר (שמעון גרשון רוזנברג). ישיבה זו נסגרה לאחר כמה שנים. בשנת 1999 הוקמה בנשיאותו הישיבה הגבוהה בתקוע.
בשנת 1988 הוענק לו פרס ישראל למדעי היהדות.
בשנת 1989, בסמוך לנפילת מסך הברזל, הקים את הישיבה הראשונה במוסקבה שזכתה להכרת שלטונות ברית המועצות.
בשנת 1991 שינה את שם משפחתו לאבן ישראל בעקבות המלצה של הרבי מליובאוויטש.
הרב אבן ישראל ידוע בעיקר בשל פירושו לתלמוד. כמו כן הוא כתב שורה ארוכה של ספרים הנוגעים לעולם היהדות ובעיקר לחסידות, בהם ביאור נרחב על ספר התניא. בעקבות פירושו לתלמוד יצאו מספר ביאורים דומים, כגון "שוטנשטיין".
בשנת 2006 פתח את מרכז שטיינזלץ לידע יהודי בשכונת נחלאות שבירושלים, שבו מתקיימים שיעורים וסדנאות בתחומים שונים.
בשנת תשס"ה (2005) השתתף הרב אבן ישראל (עם הרבנים ישראל אריאל, יואל שוורץ ואחרים), ביוזמה של הסנהדרין המתחדשת. במסגרת זו מונה הרב אבן ישראל ל"נשיא הסנהדרין". הוא רואה את הגוף החדש כגוף "עוברי", שאינו אלא בסיס לסנהדרין אמיתית בעתיד. במשך השנים התמעטה מעורבותו בגוף זה, ובסיוון תשס"ח (2008) הודיע על פרישתו כליל.
בכסלו תשע"א (2010) השלים את פירושו לתלמוד המבואר.
בשנת תשע"ב (2012) זכה בעיטור נשיא מדינת ישראל.
[עריכה] רבנותו
הרב אבן ישראל מושפע מתורת גדולי החסידות, ובראשם אדמו"רי חב"ד והרבי מקוצק. הוא שמר על קשר מיוחד עם הרבי האחרון מליובאוויטש, רבי מנחם מנדל שניאורסון. היה בין היחידים שנכנסו אליו ל'יחידות' בשנותיו האחרונות, למשך שעות ארוכות ולעתים לילות שלמים [דרוש מקור]. שמר על קשר מיוחד גם עם האדמו"ר מגור, רבי ישראל אלתר, "הבית ישראל", ואת ביאורו למסכת פאה מן התלמוד הירושלמי הכין לבקשת אחיו וממשיכו הרב שמחה בונים אלתר.
[עריכה] ביקורת
סדרת הרצאות ב"אוניברסיטה משודרת", שבהן התייחס בצורה אנושית לדמויות התנ"ך, הקימו עליו את החרדים הליטאים ומנהיגם הרב אלעזר מנחם מן שך. בין היתר נטען כנגד השוואתו את שמשון הגיבור להרקולס מן המיתולוגיה היוונית. במכתבו של הרב אלעזר מנחם מן שך הוא טען כי על ידי הלימוד של התלמוד המבואר "סר כל זיק של קדושה ואמונה" והדבר יביא לשכחת התלמוד. עוד תקף את חיבוריו האחרים וטען "שיש בהם דברי מינות ואפיקורסות וחילול כבוד התורה" וכי הרב שטיינזלץ "מעז לדבר בזלזול נורא על האבות הקדושים התנאים והאמוראים, אשר אין לנו כלל תפיסה בגודל מדריגתם והשגתם" ו"ספריו צריכים גניזה, ואסור ללמוד ולעיין בהם ולהכניסם לבית המדרש". התלמוד שהוציא לאור הוחרם אצל רבים בציבור החרדי, בעקבות קריאה של הרב יוסף שלום אלישיב, הרב אברהם יעקב זלזניק, הרב חיים קנייבסקי, הרב אהרן יהודה לייב שטיינמן והרב מיכל יהודה לפקוביץ'.[3].
[עריכה] מספריו
- תלמוד מבואר, הידוע כ"תלמוד שטיינזלץ" - כל מסכתות התלמוד הבבלי ומסכת פאה בתלמוד הירושלמי בהוצאה מנוקדת, עם ביאור בשפה מודרנית.
- ביאור על ספר התניא - בשמונה כרכים
- אישים בתלמוד, בסדרת אוניברסיטה משודרת
- הסוציולוגיה של הבערות, עם עמוס פונקנשטיין, בסדרת אוניברסיטה משודרת
- דמויות מן המקרא, בסדרת אוניברסיטה משודרת
- נשים במקרא, בסדרת אוניברסיטה משודרת
- אשת חיל - אלבום, הוצאת מילתא
- הגדה של פסח, עם הוראות, הסברים ומנהגים. הוצאת כרטא
- הסידור והתפילה, מדריך למתפלל ולמעיין, הוצאת משכל
- התלמוד לכל, הוצאת משכל
- מדריך לתלמוד, הוצאת כתר
- ששה מספורי המעשיות של ר’ נחמן עם פירוש
- שלושה עשר עלי השושנה - סיכום של נושאים בתורת הסוד
- הבן יקיר לי - לקט שיחות ומאמרים על העם היהודי
- חיי שנה - אסופת שיחות ומאמרים על מועדי השנה, הוצאת ידיעות אחרונות
- חיי עולם- אסופת שיחות ומאמרים על פרשת השבוע, הוצאת קורן
- אור פני מלך - אסופת מאמרים לימים נוראים, בהוצאת תלמידי ישיבת תקוע
- ביכורים - אסופת מאמרים לחג השבועות, בהוצאת תלמידי ישיבת מקור חיים
- יצא סוד שיחות ומאמרים על חג הפורים, בהוצאת תלמידי ישיבת מקור חיים
- תהילים עם הארות - כשבראש כל מזמור כותרת קצרה המסבירה את תוכנו.
כמו כן חיבר הרב ספרים בשפות אחרות (חלקם תרגומים של ספריו בעברית ואחרים נכתבו במקור בשפות אלו), בהן אנגלית, רוסית, צרפתית, פורטוגזית וסינית.
[עריכה] קישורים חיצוניים
| מיזמי קרן ויקימדיה |
|---|
- אתר הבית של "שפע - למד את עמי"
- Aleph society (באנגלית)
- רשימת המאמרים של עדין אבן ישראל באתר רמב"י (עברית) (לועזית)
- הבלוג של הרב עדין אבן-ישראל (שטיינזלץ)
- שיעורי הרב עדין אבן ישראל מאתר ישיבת בית אל
- זאב גלילי, מ”ספר האגדה” לתלמוד הממוחשב
- מיוחד: 12 בעלי התשובה המשפיעים בכל הזמנים, באתר nrg מעריב, 25 בספטמבר 2007
- צופיה הירשפלד, הרב שטיינזלץ מסיים: "לא חשבתי שייקח 45 שנה", באתר ynet, 11 בנובמבר 2009
- יאיר לפיד, לכתוב את התלמוד, מוסף 7 ימים - ידיעות אחרונות, 21 במאי 2010
- מוטי לוי, הרב שטיינזלץ: הרבנים החרדיים אינם מושלמים, באתר וואלה!, 30 במאי 2011
- Richard N. Ostling; Marlin Levin (18 January 1988). "Giving The Talmud to the Jews", Time magazine.
- אלעזר שטורם, פוקוס עם הרב עדין אבן ישראל (שטיינזלץ), בערוץ "אורות - טלוויזיה יהודית", 27 ביולי 2011

[עריכה] הערות שוליים
- ^ באתר ערוץ 7 באנגלית
- ^ הרב שטיינזלץ סיים את הביאור: תודה לבורא עולם, באתר ynet
- ^ התייחסות גדולי ישראל לרב שטיינזלץ, אתר כיפה, כ"ב ניסן ה´תשס"ז