סכסוך ישראל-חזבאללה לאחר מלחמת לבנון השנייה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
סכסוך ישראל-חזבאללה לאחר מלחמת לבנון השנייה
מערכה: הסכסוך האיראני-ישראלי
תאריכי הסכסוך 14 באוגוסט 2006 – מתמשך (17 שנים)
קרב לפני מלחמת לבנון השנייה
קרב אחרי החזית הלבנונית במלחמת חרבות ברזל
מקום צפון ישראל (הגליל ורמת הגולן), סוריה ולבנון
הצדדים הלוחמים

ישראלישראל ישראל

חזבאללהחזבאללה חזבאללה
סוריהסוריה סוריה
איראןאיראן איראן
לבנוןלבנון לבנון
הג'יהאד האסלאמיהג'יהאד האסלאמי הג'יהאד האסלאמי

מנהיגים
ישראלישראלבנימין נתניהו (2009-2021, 2022 - היום)
ישראלישראל יאיר לפיד (עד 2022)
ישראלישראל נפתלי בנט (עד 2022)
ישראלישראל אהוד אולמרט (עד 2009) 
חזבאללהחזבאללה חסן נסראללה
סוריהסוריה בשאר אל-אסד
איראןאיראן עלי ח'אמנאי 
כוחות

חזבאללהחזבאללה חזבאללה: אלפי לוחמים סדירים ועוד כ-10,000–20,000 לוחמים במילואים, חמושים בכמאה אלף רקטות ארטילריות.
סוריהסוריה צבא סוריה,
איראןאיראן משמרות המהפכה
ארגוני טרור שונים.

אבדות

הרוגים: 10 חיילים, 3 אזרחים

הרוגים: לפחות 69 מחבלי חזבאללה, לפחות 35 חיילים סורים, 5 מחבלי הג'יהאד האסלאמי, מספר מפקדים בכירים במשמרות המהפכה, לפחות 3 חיילי צבא לבנון, מספר לא ידוע של מחבלים מארגונים נוספים

לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סכסוך ישראלחזבאללה הוא סכסוך מתמשך בין מדינת ישראל לבין ארגון הטרור חזבאללה לאחר מלחמת לבנון השנייה.

הארגון המשים עצמו מגינה של לבנון תובע מישראל להשיב את חוות שבעא, שבעת הכפרים וצפון הכפר עג'ר לריבונות לבנונית.

בסכסוך מעורבים גם פטרוניו של חזבאללה, סוריה ואיראן, וכן ארגוני טרור שונים בסוריה ולבנון, בהם ארגוני טרור פלסטיניים.

חטיפת חיילי צה"ל בגבול לבנון ומלחמת לבנון השנייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הרקע למלחמה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – הרקע למלחמת לבנון השנייה
צנחני מילואים בכניסה רגלית ללבנון

לאחר סיום מלחמת לבנון הראשונה ב־1985 שלט צה"ל בדרום לבנון באזור חיץ כדי להגן על היישובים הסמוכים לגבול. עקב אבדות רבות ולחץ ציבורי, הורה ראש הממשלה אהוד ברק במאי 2000 על נסיגה מאזור החיץ. לאחר הנסיגה התפרס חזבאללה ברחבי דרום לבנון ועל הגבול הבינלאומי וביסס בה את שליטתו בבניית בונקרים ובצבירת נשק רב.

לאחר הנסיגה, באותה שנה, בוצעו שתי חטיפות: חטיפת החיילים בהר דב וחטיפת קצין המילואים אלחנן טננבוים. ישראל נקטה לרוב מדיניות של הבלגה. מחליפו של ברק, אריאל שרון, המשיך במדיניות איפוק זו.

במהלך 2005 החלה בצה"ל הכנת תוכנית מגירה בשם "שוברת הקרח", שהייתה אמורה להיות המתווה לפעילות במקרה של הסלמה בגבול הצפון, אך צה"ל לא השתמש בה.

מניין ההרוגים בכל תקופה זו היה נמוך משמעותית ממספר האבדות בתקופת החזקת רצועת הביטחון. ככלל הגבול היה שקט, מצבם הכלכלי של יישובי הצפון הוטב והתיירות הלכה והשתקמה. במשך שש השנים שלאחר הנסיגה חלה ירידה חדה בכמותן ובאיכותן של התקפות חזבאללה על ישראל. בתקופה זו שמר חזבאללה את העימות "על אש קטנה". מדיניות זו נבעה מסיבות פנים־לבנוניות, כדי להמשיך לבצר את מעמדו בחברה הלבנונית, כמי שמוביל את "ההתנגדות" לישראל, מבלי לשלם מחיר יקר מדי על כך מול ישראל.[1]

מהלך המלחמה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערכים מורחבים – חטיפת חיילי צה"ל בגבול לבנון (2006), מלחמת לבנון השנייה
בניין מגורים שניזוק מפגיעת טיל בקרית שמונה

בבוקר 12 ביולי פתח ארגון חזבאללה בהפגזת יישובי הצפון כפעולת הסחה. באותו זמן סמוך למוצב ליבנה באזור זרעית תקפה חוליית חזבאללה בטילי נ"ט שני כלי רכב צבאיים שהיו בסיור על קו הגבול והרגה שלושה חיילי צה"ל. מיד לאחר מכן פרצה חוליית חזבאללה נוספת את גדר המערכת, חדרה לשטח ישראל וחטפה שני חיילי מילואים מחטיבה 5 של צה"ל, אהוד גולדווסר ואלדד רגב, ונסוגה איתם לשטח לבנון. חוליה נוספת חמושה בנשק קל ובמכונות ירייה גיבתה את החוטפים.[2] אירוע זה פתח את מלחמת לבנון השנייה.

מתחילת המבצע הדגיש ראש הממשלה אולמרט שאחת ממטרותיו היא להשיב את כושר ההרתעה של ישראל ולשבור את המיתוס סביב הצלחת חזבאללה בשנת 2000 בגרימת הנסיגה הישראלית מלבנון. למבצע היו מטרות נוספות בהן שחרור שני החיילים החטופים, הפסקת אש מוחלטת, פריסת צבא לבנון בכל שטח דרום לבנון והוצאת חזבאללה מאזור דרום לבנון.

ב־12 באוגוסט קיבלה מועצת הביטחון של האו"ם את החלטה 1701 הקוראת להפסקת אש בין הצדדים וזו נכנסה לתוקפה ב־14 באוגוסט. למרות זאת, מספר תקריות אש בין צה"ל לחזבאללה אירעו לאחר מכן. אחרי הפסקת האש התמקד צה"ל בעיקר בפעולות חישוף והשמדה של מערכות של מנהרות ובונקרים של חזבאללה ליד הגבול. ב־16 באוגוסט החלו כוחות יוניפ"ל להיכנס לשטח שצה"ל שהה בו, ובמקביל לפריסת כוחות יוניפי"ל וכוחות צבא לבנון, שלא פעלו למניעת תקריות עם חזבאללה, התבצעה היערכות מדורגת של כוחות צה"ל. ב־1 באוקטובר יצאו כל כוחות צה"ל מלבנון למעט חלקו הצפוני של הכפר ע'ג'ר.[3]

מתחילת המלחמה הפגיז חזבאללה באופן מסיבי את העורף הישראלי בעשרות רקטות מדגם גראד 122 מ"מ (המכונות בישראל קטיושות). ההפגזות התעצמו ככל שהחריף העימות. רקטות אלו פגעו בכל אזור הצפון מחיפה במערב עד אזור טבריה במזרח, בית שאן ועפולה בדרום. מירי הרקטות נהרגו 44 אזרחים באופן ישיר ועקיף.[4] הירי גרם לעזיבתם של שליש מתושבי הצפון את בתיהם למרכז הארץ ולדרומה. אזרחים וגופים רבים התגייסו לעזרת התושבים בצפון במתן תרומות, וארגונים תרמו לפי יכולתם, דבר שהעלה את השאלה על יכולת המדינה לדאוג לאזרחיה בעורף.

תוצאות המלחמה[עריכת קוד מקור | עריכה]

פעילות צה"ל גרמה לנטישה המונית של דרום לבנון ולנזק כלכלי לתשתיות אזרחיות שנאמד בלמעלה מ־2 מיליארד דולר. אף על פי כן, בדומה לישראל, לא כל הלבנונים ברחו. בדרום לבנון נותרו כ־120 אלף תושבים, בדרך כלל משכבות סוציו-אקונומיות נמוכות שהעדיפו להישאר. לצד הפגיעה באזרחים נגרם הרס רב לערי לבנון ולתשתיותיה. רבעים שלמים נפגעו וכבישים וגשרים רבים ניזוקו. מתקני תשתית חשובים כגון בתי הזיקוק, שדה התעופה ואחרים נפגעו אף הם. כמו כן, נגרמו פגיעות כלכליות נוספת שערכן מוערך בכמה מיליארדי דולרים.

למלחמת לבנון השנייה היו תוצאות רבות, בהן התפטרות הרמטכ"ל דן חלוץ, שר הביטחון עמיר פרץ וקצינים בכירים בצה"ל, בהם אלוף הפיקוד ומפקד האוגדה הצפונית, שנמצא אחראי לכשל החטיפה. כמו כן, ישנה ביקורת מצד היסטוריונים צבאיים, עיתונאים, אישי ציבור וקצינים בכירים, הטוענים כי המלחמה לא התנהלה כראוי וכי ישראל לא השיגה את מטרותיה. הציבור הישראלי, אף שתמך ברובו הגדול ביציאה למלחמה, לא הסתפק בתוצאותיה. כתוצאה מכך, קמה מחאה עממית נרחבת שדרשה להקים ועדת חקירה ממלכתית שתחקור את המחדלים. בעקבות כך הוקמה ועדת וינוגרד, ועדת בדיקה ממשלתית בראשותו של השופט בדימוס אליהו וינוגרד, שהגישה את הדו"ח הסופי שלה בסוף ינואר 2007. ועדת וינוגרד ציינה כי לצד היכולות המרשימות שהפגינו חיל האוויר והמודיעין, התגלו כשלים חמורים הן בתחום הצבאי והן בתחום הממשלתי. לצד התוצאות המידיות היו למלחמה תוצאות ארוכות טווח, כגון התגברות המעורבות הבינלאומית בלבנון. בנוסף, חזבאללה שיקם את תשתיותיו שנפגעו. ישנן טענות שמעמדו של חזבאללה נפגע כתוצאה מהמלחמה, לצד חוקרים אחרים שטוענים שהארגון התחזק כתוצאה מהמלחמה. לפי החלטת האו"ם צבא לבנון התפרס בתוך דרום לבנון וחזבאללה נדחק צפונה. הפגיעה בכלכלה הלבנונית, שנחשבה לכלכלה פגועת מלחמה, טרם שוקמה, לעומת כלכלת ישראל שהצליחה להשתקם מהר מנזקי המלחמה ולהמשיך בצמיחה. החיילים, שבשמם יצאה ישראל למלחמה, לא שוחררו בעקבותיה ולא נכללו בהסדרי האו"ם לסיום הלחימה. שנתיים לאחר הלחימה, לאחר משא ומתן בתיווך גרמני, בוצעה עסקת החלפת שבויים בין ישראל לבין חזבאללה. ישראל שחררה חמישה שבויים לבנונים והחזירה 199 גופות, ובתמורה קיבלה את גופותיהם של אהוד גולדווסר ואלדד רגב.

כרונולוגיה עד תחילת מלחמת האזרחים בסוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מקרא: דגל א' דגל ב' צד א' תקף את צד ב'.

2007[עריכת קוד מקור | עריכה]

תקיפת חיל האוויר הישראלי בסוריה - האתר לפני ואחרי התקיפה

2008[עריכת קוד מקור | עריכה]

2009[עריכת קוד מקור | עריכה]

2010[עריכת קוד מקור | עריכה]

מלחמת האזרחים בסוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – מלחמת האזרחים בסוריה

תיאור כללי[עריכת קוד מקור | עריכה]

מלחמת האזרחים בסוריה היא סכסוך מתמשך שפרץ בסוריה בין כוחות הנאמנים לממשלת הבעת' בראשות הנשיא בשאר אל-אסד ובין אלה המבקשים להדיחה, ועם הזמן התרחב עם כניסת הכורדים, הג'יהאדיסטים, כוחות המזוהים עם ארגון הטרור המדינה האסלאמית ומדינות זרות למערכה. הסכסוך החל ב-15 במרץ 2011, כנחשול של הפגנות ומחאות בכל רחבי סוריה, שהיוו חלק מגל ההתקוממויות בארצות ערב. עם הזמן התפתחו ההפגנות להתקוממות עממית, למרידה ולמלחמת אזרחים, המאופיינת בקרבות קשים, פיגועי התאבדות, התערבויות חיצוניות, זליגות למדינות שכנות, שימוש בנשק קונבנציונלי ובנשק בלתי קונבנציונלי, מעשי טבח, פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, אלימות עדתית, משבר פליטים ועוד.

תחילת שנת 2012 התאפיינה בהתערבויות חיצוניות במלחמה בסוריה: אסד הסתייע בכוחות שיעים, כגון משמרות המהפכה האסלאמית מאיראן וחזבאללה מלבנון, ונהנה מתמיכה בינלאומית של רוסיה וסין. לעומת זאת, מורדי האופוזיציה המתונה נתמכו צבאית על ידי מדינות סוניות כגון ערב הסעודית וקטר, וקיבלו תמיכה בינלאומית ממדינות המערב. ארגוני ג'יהאד סונים, כגון ג'בהת א-נוסרה נוסדו בתחילת המלחמה ונכנסו ללחימה מול כוחות אסד. בתחילת שנת 2013 החלו להופיע סימנים של קרעים פנימיים בין הצבא הסורי החופשי, הנחשב למתון יחסית, לבין חלק מארגוני הג'יהאד, שדוגלים באסלאם הקיצוני.[10] בראש הארגונים הללו בלט ארגון המדינה האסלאמית, שבתחילה היה חלק מאל קאעידה, עד אשר האחרון התנתק ממנו, והכריז, ביולי 2014, על חליפות איסלאמית עצמאית בשטחים הנרחבים שכבש בסוריה ובעיראק.

על פי ההערכות של הארגון הסורי לזכויות אדם, נכון ל-7 במאי 2016, נהרגו במהלך המלחמה כ-500,000 בני אדם, מחציתם אזרחים. 2 מיליון איש נפצעו וכמעט 6 מיליון איש ברחו מהמדינה לטורקיה, לירדן, לעיראק וללבנון והם מוגדרים פליטים. בין ההרוגים כ-20,000 מורדים סורים, מעל 45,000 חיילים מצבא סוריה, יותר מ-3,000 לוחמי מיליציות שיעיות מעיראק ומאיראן, כולל לפחות 640 מחזבאללה, וכ-10,000 לוחמי ג'יהאד זרים, שלחמו בשורות ארגונים סונים קיצוניים בהם ג'בהת א-נוסרה והמדינה האסלאמית.[11]

ב-27 בפברואר 2016 נכנסה לתוקף הפסקת אש בין הממשל הסורי לארגוני המורדים, שלא כללה את המדינה האסלאמית. הפסקת האש צמצמה במידה ניכרת את מספר ההרוגים בחודשים מרץ ותחילת אפריל אך לקראת סוף אפריל חלה עלייה במספר ההרוגים בעקבות קרבות עזים שהתרחשו בחלב וכללו הפצצה של מספר בתי חולים אשר טיפלו באזרחים ובחיילי המורדים על ידי כוחות צבא סוריה.

השפעות מלחמת האזרחים על חזבאללה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – זליגת מלחמת האזרחים בסוריה ללבנון

בזמן מלחמת האזרחים בסוריה נשלחו אלפי לוחמי חזבאללה לסייע לנשיא סוריה, בשאר אל-אסד.[12] חזבאללה שמר על קשר הדוק עם המשטר הסורי, ייעץ לבכיריו, החזיק בבסיסים ובמחסני נשק בשטח סוריה, ואף השתתף בפועל בלחימה לצד חייליו של אסד.[13] במחצית הראשונה של שנת 2013 התנהלו מספר קרבות בחומס ובקוסייר בהם השתתפו לוחמי חזבאללה בגלוי, ואף ספגו אבדות כבדות (כמאתיים הרוגים), בהם מספר בכירים מהארגון, ובראשם: עלי שביב, ראש אגף המבצעים בארגון (מחליפו של עימאד מורנייה).[14][15] המורדים תקפו בתגובה את רובע הדאחיה בביירות בשתי רקטות.[16] ואף איימו על חזבאללה שאם לא ייסוג מסוריה, הם יתקפו אותו בלבנון.[17] ביוני 2013 היו מספר עימותים בין תומכי סוריה לתומכי חזבאללה בלבנון. העימות הגדול שבהם התרחש בצידון. מיליציה סונית בהנהגתו של השייח אחמד אל אסיר תקפה את חיילי צבא לבנון ובעימות שהתפתח נהרגו עשרות אנשים משני הצדדים.[18] המורדים גם תקפו את חזבאללה ומפעיליו בשרשרת של פיגועי תופת. בין יולי 2013 לינואר 2014 התרחשו חמישה פיגועי טרור שגבו קורבנות בנפש, ארבעה באזור הדאחיה ואחד נגד שגרירות איראן בביירות, שבו נהרגו 25 בני אדם, בהם נספח התרבות של שגרירות איראן.[19] כמו כן, נורה למוות בכיר חזבאללה, חסאן א-לקיס. בעקבות ההתרחשויות הללו הוציא חזבאללה את בכיריו מאזור הדאחיה.

בספטמבר 2013, כשארצות הברית התכוננה לתקוף את משטרו של בשאר אל-אסד ואת חזבאללה שסייע לו, עקב השימוש בנשק כימי (ובסוף לא תקפה), יוסוף אל-קרדאווי, בכיר פוסקי האסלאם הסוני, תמך בהם ואמר: ”סוף סוף אנו יכולים בכל אופן להודות לאמריקה, ואנו מצפים ממנה ליותר, אנו מצפים שהיא תתייצב בעוז. חזבאללה היא מפלגת השטן! מפלגת הרוע! מפלגת העריצים!”.

במהלך מלחמת האזרחים בסוריה בוצעו מספר תקיפות אוויריות שיוחסו לישראל נגד משלוחי נשק מסוריה שיועדו לחזבאללה ונגד בכירים בארגון ששהו בסוריה, בהן תקיפת שיירת הנשק הסורית במחוז ריף דמשק בינואר 2013, תקיפות משלוחי הנשק האיראניים לחזבאללה בדמשק במאי אותה שנה, תקיפת שיירת הנשק הסורית לחזבאללה בבעלבכ בפברואר 2014, ותקיפה אווירית בגבול ישראל-סוריה בינואר 2015 שבה נהרגו הגנרל האיראני עלי אללה דאדי וג'יהאד מורנייה, בנו של עימאד מורנייה. בתגובה לתקיפה האחרונה ירה חזבאללה טילי נ"ט על שיירת כלי רכב של צה"ל סמוך לכפר ע'ג'ר. מהירי נהרגו שני חיילים מחטיבת גבעתי ו-7 נפצעו.[20] בנאום שנשא מזכ"ל חזבאללה, חסן נסראללה, הוא התייחס בהרחבה לתקיפה הישראלית ולתגובת חזבאללה.[21]

במהלך הלחימה בסוריה איבד שם חזבאללה מאות (ואף אלפים) מלוחמיו (לפי אחת ההערכות: כ-2,000 הרוגים וכ-5,000 פצועים, נכון לסוף שנת 2015).[22][23]

ב-13 במאי 2016 נהרג מוסטפא בדר א-דין, מפקד הזרוע הצבאית של חזבאללה.[24]

כרונולוגיה מ-2012 ואילך[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – ישראל במלחמת האזרחים בסוריה

מקרא: דגל א' דגל ב' צד א' תקף את צד ב'.

2013[עריכת קוד מקור | עריכה]

2014[עריכת קוד מקור | עריכה]

2015[עריכת קוד מקור | עריכה]

2016[עריכת קוד מקור | עריכה]

2017[עריכת קוד מקור | עריכה]

2018[עריכת קוד מקור | עריכה]

מבצע מגן צפוני[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • מבצע מגן צפוני היה מבצע צבאי־הנדסי של צה"ל לחשיפה ונטרול מנהרות טרור חודרות גדר, שחפר חזבאללה מלבנון לתוך שטח ישראל. המבצע נערך בין 4 בדצמבר 2018 ל-13 בינואר 2019.

2019[עריכת קוד מקור | עריכה]

2020[עריכת קוד מקור | עריכה]

חיילי צה"ל מתקנים פרצה בגדר הגבול שנעשתה על ידי חזבאללה, אפריל 2020
הרמטכ"ל אביב כוכבי ומפקד פיקוד צפון אמיר ברעם בוחנים את אזור הגבול עם לבנון, 25 ביולי 2020

בשישי בערב 17 במרץ נתגלו שלוש פרצות בגדר באזור מטולה, יפתח ואביבים. לאחר בדיקה מעמיקה של צה"ל וכוחות הביטחון נשללה חדירת מחבלים, על פי הערכות צה"ל המבצע היה מתוכנן ונועד לעשות פרובוקציה בחסות חזבאללה לאחר ניסיון חיסול, על פי החזבאללה, של פעילי הארגון בסוריה על ידי ישראל (פעילי החזבאללה לא נפגעו לאחר פגיעה של הטיל הראשון בכביש שליד המכונית בה שהו פעילי החזבאללה מה שאפשר להם לברוח לפני פגיעת טיל נוסף במכונית עצמה). בנוסף, באותו שבוע הוקפצו כוחות צה"ל בעקבות מקרים של נגיעות בגדר המערכת על ידי "רועי צאן" שלוש פעמים.

ב-20 ביולי, דיווחו כלי תקשורת זרים על תקיפה ישראלית בסוריה לעבר מספר יעדים צבאיים בנמל התעופה הבין לאומי בדמשק. יממה לאחר התקיפה הודיע ארגון חזבאללה כי פעיל מארגונו נהרג בתקיפה המיוחסת לישראל. בצה"ל העריכו כי הארגון יוציא לפועל פיגוע נקם במרחב גדר המערכת והעלו את רמת הדריכות והכוננות בצפון. ההערכה נבעה בין היתר מנאום מהעבר של נסראללה, בו ביסס משוואה כי על כל הרג פעיל מארגונו בין אם בסוריה ובין בלבנון, יגיב הארגון משטח לבנון.

ב-24 ביולי בסביבות השעה 11:15 נפתח ירי מ"מ של צבא סוריה שפגע בבית וברכה ברמת הגולן. בעקבות זאת תקף צה"ל את מערכת נ"מ של צבא סוריה ממנה נורה הטיל. החל מהשעה 20:00 בלילה החלו חסימות צירים לתנועת כלי רכב של צה"ל והגבלת הטיסות האזרחיות ל-6 ק"מ מהגבול לבנון - סוריה - ישראל.

  • חזבאללהחזבאללהישראלישראלב-27 ביולי בסביבות השעה 15:30 אירעה תקרית בגבול לבנון-ישראל בגזרת הר דב.[65] חוליה בת 3–4 מחבלים ניסו לפתוח באש ולהשתלט על מוצב בגבול. כוח צה"ל זיהה אותם ופתח באש לעברם. המחבלים השיבו באש וברחו בחזרה לשטח לבנון ללא פגע. במשך כשעה צה"ל ירה ירי תותחים כבד שפגע גם במספר בתים בלבנון. לא היו נפגעים לצה"ל באירוע.[66] מיד לאחר האירוע נקראו כל היישובים צמודי הגדר לשהות בבתים ונסגרו צירי תנועה, עד שבשעה 16:30 הוסרו כלל המגבלות על העורף הישראלי. חזבאללה טען כי לא היה כלל אירוע ומדובר בפברוק של ישראל במטרה למנוע הידרדרות להסלמה ותגובתו עוד תגיע. בצה"ל הגיבו כי יש להם תיעוד של האירוע. יותר מאוחר כינסו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון בני גנץ מסיבת עיתונאים משותפת בה איימו על החזבאללה כי במידה ויגיב לבנון תישא באחריות לכך.
  • חזבאללהחזבאללהישראלישראל ב-25 באוגוסט בשעה 23:00 חוליית מחבלים של חזבאללה פתחה באש לעבר כוח של צה"ל שנע על הגדר באזור מנרה בגבול לבנון. אף שלא היו נפגעים, תקפו בתגובה כלי טיס של חיל האוויר יעדי טרור של חזבאללה בדרום לבנון,[67] בהם שתי עמדות תצפית של חזבאללה ליד הגבול.[68]

2021[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • בשנה זו חלה עלייה בניסיונות חדירה של פלסטינים משטח לבנון בעיקר מחפשי עבודה לאור המצב הכלכלי בלבנון. במקביל, חלה הסלמה בשיגורי רקטות משטח לבנון בקיץ 2021.
  • במהלך מבצע שומר החומות, שיגרו מחבלים מארגון פלסטיני בלבנון מספר פעמים רקטות לעבר אזורים בצפון כאות הזדהות עם הפלסטינים. בהם: הגליל העליון,[69] משגב עם,[70] ולראשונה מאז מלחמת לבנון השנייה, אף לעכו, שפרעם והקריות.[71] בנוסף, ב-14 במאי ב-15:30 חדרו מספר לבנונים לשטח ישראל לאחר שחתכו את גדר הגבול באזור מטולה והציתו אש בשטח ישראל. צה"ל הדף אותם בחזרה לשטח לבנון ואחד מהמתפרעים שחדרו לישראל נהרג.[72] בלילה סיכל צה"ל ניסיון חדירה של חוליית מחבלים שהתכוונה לבצע פיגוע במטולה.[73] ביומיים שלאחר מכן המשיכו הפגנות הלבנונים סמוך לגדר הגבול.[74]
  • ב-20 ביולי בשעה 3:54 לפנות בוקר נשמעו אזעקות ביישובי הגליל המערבי בהם שלומי, חניתה, ראש הנקרה ועוד. 2 רקטות שוגרו מלבנון, אחת יורתה והשנייה נפלה בשטח פתוח סמוך לשלומי ללא נפגעים. בתגובה לשיגורים, ארטילריה של צה"ל הגיבה בירי פגזים בדרום לבנון. אף ארגון לא לקח אחריות, אך מסתמן שמדובר בירי של חמושים פלסטיניים שקיבלו הוראה מהחמאס על רקע אי הכנסת הכסף הקטרי לרצועת עזה ועליית היהודים להר הבית בתשעה באב.[75]
  • חזבאללהחזבאללהישראלישראל ב-4 באוגוסט בשעה 12:15 נשמעו אזעקות בקריית שמונה, בכפר גלעדי ובתל חי. 3 רקטות שוגרו מלבנון, לפחות 2 מהן נפלו בשטח ישראל. צה"ל הגיב בירי ארטילרי.
  • חזבאללהחזבאללהישראלישראל ב-5 באוגוסט בסביבות 1:00 בלילה מטוסי קרב תקפו בלבנון מרחבים מהם נורו רקטות במהלך היום לעבר מדינת ישראל ותשתית המשמשת לטרור. הותקפה גם מטרה נוספת במרחב ממנו נורו רקטות בעבר.
  • חזבאללהחזבאללהישראלישראל ב-6 באוגוסט, כ-5 דקות לפני השעה 11:00, נשמעו אזעקות ביישובים שניר, עין קנייא ונווה אטי"ב. 19 רקטות נורו כשמתוכן כ-10 רקטות יורטו על ידי מערכת כיפת ברזל ועוד כמה נפלו בשטח פתוח באזור הר דב. חזבאללה לקח אחריות על שיגור הרקטות. דווח כי צה"ל הגיב בירי ארטילרי.
  • ב-11 באוגוסט הפילו כוחות צה"ל רחפן של חזבאללה שחדר לשטח ישראל.[76]

2022[עריכת קוד מקור | עריכה]

2023[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • חזבאללהחזבאללהישראלישראל ב־6 באפריל, במהלך חג הפסח באזור השעה 15:00 בצהריים נורה מטח של 34 רקטות מלבנון לעבר הגליל המערבי. המטח היה המטח הגדול ביותר של רקטות ששוגרו מלבנון אל עבר ישראל מאז סוף מלחמת לבנון השנייה. חזבאללה טען כי הוא לא ירה את הרקטות.[78] דובר צה"ל מסר כי חמאס אחראי לירי הרקטות, וכי נבדקת אפשרות של מעורבות איראנית.[79] בתגובה, תקף צה"ל מטרות תשתית ומטרות של חמאס בדרום לבנון.[80]
  • ב־21 ביוני חזבאללה הקימו 2 אוהלים עם 6–8 חמושים בגבול לבנון בהר דוב, בצד הישראלי.[81] לאחר שבוע וחצי חזבאללה פינו אחד מהאוהלים.[82]
  • חזבאללהחזבאללהישראלישראל ב־6 ביולי נורה טיל נגד טנקים לעבר שטח ישראל,[83] בתגובה תקף צה"ל בירי ארטילרי את אזור השיגור.[84]
  • ב־12 ביולי 4 פעילי חזבאללה ניסו לחבל בגדר הגבול, צה"ל הרחיק אותם בעזרת מטען הלם, 3 נפצעו[85]

מלחמת חרבות ברזל

ערך מורחב – החזית הצפונית במלחמת חרבות ברזל
  • ב-8 באוקטובר, ירה חזבאללה רקטות ופגזים לעבר אזור חוות שבעא. מוצב צה"ל ניזוק, ללא נפגעים.[86] בתגובה ירה צה"ל פגזי ארטילריה ומזל"ט לדרום לבנון והרס אוהל של חזבאללה שנבנה בשטח ישראל.[87] ניסיון של מחבלי חזבאללה להקים מחדש את האוהל הופסק בירי אזהרה.[88][89][90]ב-9 באוקטובר טיל נ"ט שוגר מלבנון נגד מוצב אביבים, ללא נפגעים. בתגובה צה"ל תקף בארטילריה עמדות של חזבאללה בדרום לבנון. בשעה 21:15 שוגרו רקטות מלבנון לעבר ישראל, ללא נפגעים. צה"ל הגיב בירי ארטילרי.
  • ב-10 באוקטובר שוגרו 14 רקטות לעבר ישראל, מתוכן 4 רקטות יורטו על ידי כיפת ברזל ועשר רקטות נפלו בשטח פתוח באזור שלומי וחניתה. בתגובה, ירה צה"ל ירי ארטילרי ותקף שתי עמדות תצפית של חזבאללה באמצעות טנקים.
  • ב-11 באוקטובר נורה טיל נ"ט מלבנון לעבר עמדה צבאית בסמוך לערב אל עראמשה. בתגובה תקף צה"ל מטרות בלבנון. למחרת הותר לפרסום שלוחם צה"ל, סמ"ר במיל' מתניה אלסטר, נהרג כתוצאה מירי הנ"ט.[91]
  • ב-14 באוקטובר כוחות חיל האוויר הישראלי יירטו כטב"ם שחדר לשמי ישראל מכיוון לבנון וחזבאללה שיגר טיל קרקע-אוויר נגד כלי טיס ישראלי.[92] מאוחר יותר באותו יום בשעות הצהריים חזבאללה ירה מעל ל-30 פצצות מרגמה ו-6 טילי נ"ט לעבר הר דב, צה"ל בתגובה הרג 2 מחבלים שניסו לחדור לשטח ישראל ותקף ארטילרית בחוות שבעא.[93]
  • ב-15 באוקטובר הופעלה אזעקה בשדה אליעזר בעקבות מטרה חשודה, שוגר מיירט לעבר המטרה.[94] מאוחר יותר באותו היום חזבאללה שיגר 5 טילי נ"ט לעבר צפון הארץ: בשעות הבוקר ירה חזבאללה לעבר המושב שתולה והרג פועל בניין ובנוסף נפצעו עובד במקום באורח בינוני ושניים באורח קל[95]
  • ב-16 באוקטובר בוצע ירי לעבר כוחות צה"ל שפעלו בגבול, לא היו נפגעים בתקיפה זו ובתגובה צה"ל תקף באמצעות ארטילריה, חזבאללה לקח אחריות על הירי.[96]
  • ב-17 באוקטובר חוסלו 4 מחבלי חזבאללה שניסו לחדור לשטח ישראל לקיבוץ חניתה ולהטמין מטען חבלה.[97]
  • ב-20 באוקטובר מחבל ירה לעבר לוחם צה"ל במילואים בסמוך למושב מרגליות ופצע אותו באורח קשה. המחבל נהרג בתום מרדף. תושבי מנרה, משגב עם וכפר גלעדי התבקשו להיכנס למרחבים מוגנים עד להודעה חדשה.[98] באותו יום צה"ל חיסל 4 חוליות נ"ט של חזבאללה[99] טיל נ"ט נורה לעבר נטועה. למחרת, הותר לפרסום שכתוצאה מפגיעת הטיל נהרג לוחם צה"ל, סמ"ר במיל' עומר בלוה, ונפצעו 3 לוחמים נוספים.[100]
  • ב-21 באוקטובר חוליית מחבלים שיגרה רקטה לעבר הר דב שנפלה בשטח פתוח.[101] כטב"ם תקף את החולייה וזיהה פגיעה. בנוסף, חוליית מחבלים שיגרה טיל נ"ט לעבר מרגליות, וגם היא הותקפה בידי כטב"ם וזוהתה פגיעה. מאוחר יותר שוגרו מספר טילי נ"ט לפני זמן קצר לעבר מרחב חניתה, שני עובדים זרים נפצעו בינוני וקל.[102]
  • ב-22 באוקטובר צה"ל תקף חוליית מחבלים שניסתה לשגר טילי נ"ט לעבר מרחב זרעית, כמו כן יורט כלי טיס בלתי מאויש שהתקרב מלבנון לשטח ישראל. בנוסף מחבלים שיגרו לעבר מרחב ציפורן טיל נ"ט – צה"ל הגיב באש לכל מקורות הירי, כמו כן טנק של צה"ל תקף חוליית מחבלים ששיגרה טיל נ"ט לעבר הטנק במרחב הר דב, ללא נפגעים לצה"ל.[103] בהמשך היום הופעלה התראת צבע אדום בקיבוץ יפתח שהופעלה עקב שיגור מרגמות שנפלו בשטח פתוח.[104] צה"ל תקף 8 חוליות מחבלים ביממה זו וסיכל שיגורי רקטות וטילי נ"ט.[105]
  • בהמשך היום הופעלה התראת צבע אדום בקיבוץ יפתח שהופעלה עקב שיגור מרגמות שנפלו בשטח פתוח.[50] כמו כן מחבלים שיגרו טיל נ"ט לעבר המרחבים תורמוס ושושן, צה"ל הגיב בירי טנקים וארטילריה. צה"ל תקף 8 חוליות מחבלים ביממה וסיכל שיגורי רקטות וטילי נ"ט.
  • ב-23 באוקטובר צה"ל יירט באזור עכו כלי טיס עוין שחדר מלבנון.[106]
  • ב-24 באוקטובר צה"ל חיסל מחבל שניסה לשגר רקטה לעבר ישראל מדרום לבנון סמוך למרחב ברעם[101] בהמשך היום כלי טיס תקף חוליית מחבלים בשטח לבנון והשמיד אמצעי לחימה, בנוסף בוצע ירי נ"ט לעבר מרחב מנרה ללא נפגעים, צה"ל הגיב באמצעות ירי ארטילרי.[107]בנוסף כוחות צה"ל תקפו חוליית מחבלים שניסתה לשגר טילי נ"ט לעבר קיבוץ יפתח.[108]
  • ב-25 באוקטובר צה"ל תקף חוליית מחבלים שניסתה לירות טילי נ"ט משטח לבנון לישראל.[109] בהמשך היום תקף צה"ל חוליית מחבלים בגבול לבנון שניסתה לבצע ירי לעבר מרחב זרעית ובנוסף מחבלים שיגרו טיל נ"ט לעבר טנק צה"ל במרחב אביבים - טנקים וכוחות ארטילריה של צה"ל תקפו את מקור הירי.[110] בהמשך היום שוגרו מלבנון כ-4 רקטות לעבר שטח ישראל, שנפלו בשטחים פתוחים. לא שוגרו מיירטים על פי מדיניות.[111] בנוסף זוהו מספר חוליות מחבלים במרחב דוב"ב וערב אל עראמשה.[112] בלילה יירט מערך ההגנה האווירית טיל קרקע-אוויר ששוגר מלבנון לעבר כלי טיס בלתי מאויש של צה"ל. כלי טיס של חיל האוויר הישראלי תקף בתגובה את מקור הירי.[113]
  • ב-26 באוקטובר צה"ל חיסל 4 חוליות של חזבאללה.[114]
  • ב-27 באוקטובר מחבלים ביצעו ירי משטח לבנון לעבר מוצב צה"ל לעבר מרחב אביבים ולעבר מרחב משגב עם, אין נפגעים. כוחות ארטילריה תקפו את מקורות הירי.[115]
  • ב-28 באוקטובר צה"ל הפיל טיל טיל קרקע-אוויר שנורה משטח לבנון לעבר כלי טיס מאוייש מרחוק של צה"ל. צה"ל תקף את מקור הירי ממנו שוגר הטיל.[116] מאוחר יותר באותו יום כלי טיס מאויש מרחוק תקף חוליית מחבלים שניסתה לשגר טילי נ"ט משטח לבנון לעבר שטח ישראל במרחב חניתה.[117] באותו יום הופעלה אזעקת צבע אדום במשגב עם, ערב אל עראמשה ובמרגליות, זוהו מספר שיגורי מרגמה וטילי נ"ט משטח לבנון לעבר ישראל ולעבר מוצבי צה"ל שנפלו בשטחים פתוחים, צה"ל תקף בירי טנקים וירי ארטילרי.[118] בערב הופעלה התראת צבע אדום בשתולה, זוהו שלושה שיגורים שנפלו בשטחים פתוחים, צה"ל תקף תגובה תשתית צבאית של חזבאללה.[119]
  • ב-29 באוקטובר זוהו מספר שיגורים משטח לבנון לעבר מרחב הר דב שנפלו בשטח פתוח, כוחות צה"ל הגיבו באש לעבר מקורות הירי.[120] בנוסף, צה"ל תקף חוליית מחבלים שניסתה לשגר טילי נ"ט לעבר מרחב אביבים.[121] בהמשך היום הופעלה התראת צבע אדום בקריית שמונה, זוהו 6 שיגורים ורקטה אחת נפלה ופגעה בבית בעיר, נגרם נזק אך ללא נפגעים.
  • ב- 30 באוקטובר בשעות הצהריים מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בגבול לבנון, בתגובה צה"ל תקף בירי ארטילרי לעבר מקור הירי ולעבר תשתיות צבאיות של ארגון חזבאללה[122]. שעה לאחר מכן, מחבלים ירו שוב לעבר מספר מוצבי צה"ל בגבול לבנון. צה"ל הגיב בירי ארטילרי ובמרגמות[123]. בעקבות הירי הופעלה אזעקה בשלומי ובסביבה. בשעות אחר הצהריים הופעלה התראה במושב אלקוש. זוהו שני שיגורים שחצו לשטח ישראל ונפלו בשטחים פתוחים. בנוסף מחבלים ירו שלושה טילי נ"ט לעבר מרחב בירנית[124]. כוחות צה"ל הגיבו בירי ארטילרי לעבר מקורות הירי בשטח לבנון. כמו כן צה"ל תקף חוליית מחבלים שניסתה לשגר פצצות מרגמה לעבר מרחב ראש הנקרה[125].
  • ב- 31 באוקטובר בשעות הלילה צה"ל תקף תשתיות חזבאללה. בשעות הצהריים בוצע ירי נ"ט לעבר שני מוצבי צה"ל בגבול לבנון ובנוסף זוהו שני שיגורים כושלים משטח לבנון לעבר מרחב מטולה שלא חצו את שטח ישראל כמו כן כוחות צה"ל תקפו חוליית מחבלים שניסתה לשגר טילי נ"ט. כוח צה"ל הגיב בירי לעבר מקורות הירי[126]. כשעה לאחר מכן חשודים ירו לעבר מוצב צה"ל בגבול לבנון ובנוסף זוהו שיגורי פצצות מרגמה משטח לבנון שנפלו בשטחים פתוחים במרחב תל חי, בתגובה צה"ל תקף תשתיות חזבאללה והגיב בירי לעבר מקורות הירי[127]. שעה לאחר מכן בוצע ירי פצצות מרגמה לעבר מרחב ערב אל עראמשה שנפלו בשטחים פתוחים. כוח צה"ל הגיב בירי ארטילרי.
  • ב- 1 בנובמבר בשעות הלילה צה"ל הפיל טיל קרקע-אוויר שנורה משטח לבנון לעבר כלי טיס מאויש מרחוק של צה"ל. צה"ל תקף את מקור הירי ואת החוליה שביצעה את הירי[128]. טנק של צה"ל תקף חוליית מחבלים שניסתה לשגר טילי נ"ט משטח לבנון לעבר מרחב זרעית[129]. טיל נ"ט נורה לעבר מרחב יפתח ובתגובה צה"ל באש ארטילרית לעבר מקורות הירי[130]. בשעות אחה"צ הופעלה התראה באזור שתולה – זוהו מספר שיגורי פצצות מרגמה שנפלו בשטחים פתוחים ובנוסף שוגרו פצצות מרגמה לעבר מרחב שומרה – צה"ל תקף את חוליית המחבלים. כמו כן טנק של צה"ל תקף חוליות מחבלים שניסו לשגר טילי נ"ט משטח לבנון לשטח ישראל במרחב שתולה.
  • ב-2 בנובמבר במהלך הלילה נורה טיל קרקע-אוויר לעבר כלי טיס מאויש מרחוק של צה"ל. בתגובה, כוחות צה"ל תקפו את החוליה שביצעה את הירי ואת אתר השיגור ממנו שוגר הטיל. לא נגרם נזק לכלי הטיס[131]. בנוסף, זוהו מספר שיגורים משטח לבנון לעבר מרחב הר דב והחרמון, שנפלו בשטחים פתוחים. כוחות ארטילריה תקפו בתגובה את מקור הירי. בשעות הצהריים מחבלים ירו טיל נ"ט לעבר מוצב צה"ל במרחב מנרה ובנוסף כוחות צה"ל תקפו חוליה שניסתה לשגר טילי נ"ט משטח לבנון לעבר שטח ישראל במרחב ליבנה. זוהתה פגיעה. בנוסף, תקפו הכוחות שתי עמדות שיגור טילי נ"ט בשטח לבנון[132]. בשעה 15:30 הופעלה אזעקה באזור ערב אל עראמשה ובאזור משגב עם זוהו כ-25 שיגורים[133]. לקראת השעה 17:00 הופעלו לראשונה אזעקות צבע אדום בגוש חלב והסביבה ואף בעיר צפת והר מירון לאחר ששוגרו 20 רקטות מדרום לבנון – כוחות צה"ל תקפו מטרות חזבאללה.
  • ב- 3 בנובמבר בשעות הבוקר צה"ל חיסל חוליית טרור של חזבאללה שניסה לשגר טילי נ"ט. בשעות הצהריים חוליית מחבלים שיגרה משטח לבנון טיל נ"ט לעבר מוצב צה"ל במרחב מתת. אין נפגעים. בתגובה כוחות צה"ל שבמרחב זה השיבו בירי ארטילרי לעבר מקור הירי[134]. בשעות הערב טנק של צה"ל תקף שתי עמדות שיגור נ"ט ועמדה צבאית של ארגון הטרור חזבאללה, בשטח לבנון במרחב יפתח בתגובה לכמה וכמה שיגורים של נ"ט שבוצעו מהעמדות הללו לעבר מרחב זה[135]. בנוסף כלי טיס של צה"ל חיסל מחבל שהתקרב לעבר מרחב הגדר באזור היישוב שלומי.
  • ב- 4 בנובמבר בשעות הבוקר צה"ל חיסל 2 חוליות נ"ט בדרום לבנון, לאחר מכן זוהו מספר שיגורים שחצו משטח לבנון לשטח ישראל במרחב דבורנית ובמרחב ינקינטון. לא היו נפגעים – כוחות צה"ל תקפו את מקורות הירי. לאחר פחות משעה הופעלה אזעקה ביישובים דישון ומלכיה. בתגובה מטוסי קרב של צה"ל תקפו תשתיות טרור, מחסני רקטות ומתחמים המשמשים את ארגון חזבאללה[136]. באותו יום ירה חזבאללה 2 רקטות עתירות משקל מדגם בורקאן לעבר מוצב ישראלי בגבול שלא גרמו לנפגעים[137][138]. מספר רחפנים של חזבאללה שהיו בדרכם לשטח ישראל זוהו במרחב הר דב, צה"ל ביצע ירי מרגמות למיסוך – והרחפנים חזרו לשטח לבנון. מאוחר יותר באותו ערב רחפנים נוספים חדרו לשטח ישראל, רחפן אחד יורט במרחב מטולה, ורחפן נוסף יורט באזור מוצבי צה"ל בחרמון[139]. בשעות הלילה בוצע ירי נ"ט משטח לבנון אף הוא (כמו ירי הרחפן האחרון) לעבר מרחב היישוב מטולה. בתגובה לירי זה צה"ל שיגר פצצות תאורה ותקף את המקורות הירי שבכפרים קליעה וראמיה שבדרום לבנון בארטילריה.
  • ב- 5 בנובמבר בשעות הבוקר הופעלה התרעת צבע אדום במרחב היישוב מתת, שוגר טיל מיירט לעבר מטרה חשודה שחצתה משטח לבנון לשטח ישראל. מאוחר יותר באותו הבוקר הופעלו התרעות צבע אדום גם ביישובים יראון ואביבים כתוצאה מירי של פצמ"רים וטילי נ"ט לעבר מרחב זה. כמעט במקביל כטב"ם של החזבאללה הופל בעומק שטח לבנון לאחר שהיה במעקב על ידי מערכות הגילוי והבקרה של מערך ההגנה האווירית. אזרח ישראלי נהרג בקיבוץ יפתח שבגליל העליון מירי נ"ט לעבר משאית, צה"ל הגיב בירי ארטילריה לעבר מקור הירי[140]. בשעות אחר הצהריים כטב"ם של צה"ל הרג בין 3 ל-4 מחבלים שהתכוונו לבצע ירי משטח לבנון לישראל באזור קיבוץ יפתח[141]. בשעות הערב עקב התראה לאירוע ביטחוני התבקשו תושבים השוהים במספר יישובים במועצה אזורית הגליל העליון להיכנס למרחבים המוגנים[142]. באותן שעות שוגרו רקטות לעבר קריית שמונה[143]. חלקן נפלו בעיר וגרמו נזק למבנים ולמכוניות.
  • ב- 6 בנובמבר יורטו שני רחפנים בגבול הצפון ליד ערב אל עראמשה[144].
  • ב- 7 בנובמבר טנק של צה"ל תקף חוליית מחבלים שניסתה לשגר טילי נ"ט משטח לבנון לעבר שטח ישראל סמוך למרחב היישוב שתולה. לפני כן תקפו כוחות צה"ל עמדת חזבאללה, על מנת להסיר איום[145]. בשעות הצהריים לוחמי מערך ההגנה האווירית יירטו מטרה חשודה שזוהתה בגבול לבנון לפני שחדרה לעבר שטח ישראל ובנוסף לכך באותה העת מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל במרחב ערב אל עראמשה, אין נפגעים. הכוחות שבשטח הגיבו בירי ארטילרי לעבר מקור הירי. בשעות אחר הצהריים הופעלו אזעקות ביישובים עין קנייא ומסעדה שבצפון רמת הגולן, וביישובים קיבוץ דן, דפנה, שניר ושאר ישוב שבגליל העליון בעקבות שיגורם של כ-20 רקטות שחצו משטח לבנון לשטח ישראל. בתגובה לשיגורים הללו צה"ל הגיב בירי ארטילרי מאסיבי לעבר מקורות הירי[146].
  • ב- 8 בנובמבר מחבלים שיגרו טיל נ"ט לעבר כוח צה"ל במרחב דוב"ב, כתוצאה מהירי שני לוחמי צה"ל נפצעו באורח קל ובינוני ופונו לקבלת טיפול רפואי – צה"ל הגיב בירי ארטילרי לעבר מקורות הירי. בנוסף זוהו שיגורים לעבר מרחב שתולה ומרחב יפתח – לא היו נפגעים, צה"ל תקף בירי טנקים וארטילריה לעבר מקורות הירי. כמו כן כוח צה"ל תקף עמדת שיגור נ"ט של ארגון הטרור חזבאללה. באותו יום צה"ל תקף חוליית מחבלים סמוך לראש הנקרה.
  • ב- 9 בנובמבר זיהו כוחות צה"ל 5 חוליות נ"ט, שתיים זוהו בשטח לבנון במרחב בירנית ובמרחב יפתח, ושלוש שיגרו טילי נ"ט לעבר מצפה עדי, לעבר מרחב היישוב אדמית ולעבר מוצב צה"ל במרחב מטולה, ללא נפגעים. צה"ל הגיב בתקיפה באמצעות טנקים וארטילריה, וכן תקף מחבלים שירו לעבר כטב"ם של צה"ל במרחב הר דב. בשעות אחר הצהריים נורו פצמ"רים לעבר שטח ישראל והופעלו אתערות ביישובים אבן מנחם ושתולה. כוחות צה"ל תקפו את המשגר ממנו בוצע הירי. בשעות הערב מטוסי קרב ואמצעי ארטילריה (בהם עוקץ פלדה) של צה"ל תקפו תשתיות טרור, עמדות תצפית ואמצעים טכנולוגיים של חזבאללה בשטח לבנון.
  • ב- 10 בנובמבר תקף צה"ל בסוריה מטרות של חזבאללה ושל צבא סוריה, בתקיפה נהרגו שבעה פעילי חזבאללה וארבעה חיילים מצבא סוריה[147][148]. בשעות הצהריים שיגרו מחבלים טיל נ"ט משטח לבנון לעבר מוצב צה"ל שבמרחב מנרה. שלושה חיילים נפצעו באורח קשה. בתגובה תקפו כוחות צה"ל בארטילריה את מקור הירי. בשעות אחר הצהריים שלושה כלי טיס בלתי מאוישים מתאבדים חדרו לשטח מדינת ישראל מלבנון, לוחמי מערך ההגנה האווירית יירטו כלי אחד, שני כלי טיס נוספים נפלו במרחב הצפון אחד מהם פגע בשני חיילי צה"ל שאחד נפצע באורח קשה, והשני באורח בינוני.
  • ב- 11 בנובמבר בשעות הלילה זוהו שיגורים לעבר כלי טיס של צה"ל שפעל במרחב גבול לבנון, כטב"ם תקף את המשגר ממנו בוצע הירי. בשעות הבוקר זוהה שיגור לעבר מרחב מרגליות שנפל בשטח פתוח, בתגובה צה"ל תקף בארטילריה תשתיות צבאיות של ארגון הטרור חזבאללה. אחר הצהריים הופלה מטרה אווירית שזוהתה חוצה את הגבול לעבר שטח ישראל במרחב הקיבוץ כברי, ויורטו שתי מטרות חשודות נוספות באזור הגבול.טנק של צה"ל תקף חוליית מחבלים שניסתה לשגר טילי נ"ט לעבר שטח ישראל במרחב ערב אל ערמאשה, וזוהו גם שיגורי מרגמות ונ"ט לעבר מוצבי צה"ל במרחב הגבול.
  • ב- 12 בנובמבר שעות הבוקר שיגרה חוליית מחבלי חזבאללה טיל נ"ט לעבר מרחב דוב"ב, וגרם למותו של עובד חברת החשמל תושב טבריה, ולפציעתם של 5 עובדים נוספים באורח קשה[149]. צה"ל הגיב בתקיפת החולייה[150]. בלילה תקפו כוחות צה"ל שתי חוליות מחבלים שניסו לשגר טילי נ"ט לעבר שטח ישראל, ושתי חוליות מחבלים ששיגרו פצצות מרגמה במרחב מנרה ויראון. זוהו גם שיגורי פצצות מרגמה לעבר מרחב יקינטון. כתוצאה מהירי במנרה נפצעו 7 לוחמי צה"ל במצב קל[151].
  • ב- 13 בנובמבר במהלך הלילה, כוחות צה"ל תקפו חוליית מחבלים חמושה שזוהתה בשטח לבנון במרחב בירנית, זוהתה פגיעה במחבלים[152]. בבוקר שוגרו מרגמות מלבנון לעבר אזור גורנות הגליל וערב אל עראמשה, אך נפלו בשטחים פתוחים ללא נפגעים. מחבלים שיגרו טיל נ"ט לעבר מרחב נטועה[153], והוסיפו לירות לעבר מרחב נטועה - כתוצאה מהירי שני לוחמי צה"ל נפצעו באורח קשה, כמו כן בוצע ירי נ"ט לעבר מוצב צה"ל בשתולה.
  • ב- 14 בנובמבר בשעות הלילה זוהו מספר שיגורים לעבר מוצב צה"ל במרחב מלכיה, יורט רק טיל אחד - השאר נפלו בשטח פתוח. בשעות הבוקר יורטה מטרה חשודה סמוך לחופי עכו. במהלך הבוקר טנק של צה"ל תקף חוליית מחבלים שניסתה לשגר טילי נ"ט משטח לבנון למרחב יפתח, כמו כן במהלך היום, מחבלים שיגרו טילי נ"ט ופצצות מרגמה לעבר מוצבי צה"ל במרחב מרגליות, ערב אל עראמשה ויפתח ולעבר מרחב שומרה ומתת. בנוסף זוהו שיגורים לעבר מרחב הר דב ומרגליות ומחבלים ירו מנשק קל לעבר מרחב משגב עם.
  • ב- 15 בנובמבר זוהו מספר שיגורים לעבר שטח ישראל, מספר רקטות נפלו בשטחים פתוחים - לא היו נפגעים. צה"ל תקף בירי ארטילרי את מקורות הירי.
  • ב- 16 בנובמבר בשעות הבוקר כוחות צה"ל תקפו מחבל שהתקרב לגבול בשלומי. בשעות הצהריים זוהו מספר שיגורים לעבר אבן מנחם ושתולה, הופעלו אזעקות: מספר רקטות נפלו בשטחים פתוחים, בנוסף מחבלים ביצעו מספר שיגורים לעבר מרחב משגב עם ולעבר מוצבי צה"ל במרחב מטולה ויפתח, כמו כן מחבלים שיגרו טילי נ"ט לעבר מוצב צה"ל במרחב דוב"ב, בירנית וראש הנקרה והותקפה חוליית מחבלים שניסתה לשגר טילי נ"ט, בכל האירועים לא היו נפגעים. וצה"ל תקף בירי ארטילרי את מקורות הירי. כמו כן ארגון הטרור חזבאללה לקח אחריות על ירי של 6 טילי נ"ט מהבוקר, ללא נפגעים, ול-9 קבלות אחריות של פעולות טרור נגד ישראל בגבול לבנון מהבוקר.
  • ב-17 בנובמבר בלילה צה"ל תקף בלבנון בתגובה לשיגור פצמ"רים למוצב תורמוס[154]. בהמשך הלילה הודיע צבא סוריה שישראל תקפה בדמשק ומערכות ההגנה האווירית יירטו טילים ונגרם נזק, לפי האופוזיציה הסורית נתקפו מטרות של חזבאללה[154]. בשעות הבוקר זוהו שיגורים לעבר המרחבים מנרה ומלכיה. בשעה 13:16 הופעלו אזעקות בערב אל עראמשה ואדמית - זוהו מספר שיגורי פצצות מרגמה שנפלו בשטח פתוח, לא היו נפגעים בשני האירועים. צה"ל תקף את מקורות הירי[דרוש מקור]. בשעות הצהריים זוהו מספר שיגורי טילי נ"ט לעבר מרחב שומרה, שתולה ומנרה - כתוצאה מהירי במנרה נפצעו 4 אנשים, בהם אחד במצב קשה[155]. כמו כן כוחות צה"ל זיהו במרחב מטולה רחפן שחדר לשטח ישראל - הכוחות הפילו אותו, על פי החשד נשא חומר נפץ[156] בנוסף זוהו שיגור מלבנון לעבר מוצב צה"ל במרחב הר דב שנפל בשטח פתוח - צה"ל תקף את המשגר.
  • ב- 18 בנובמבר בשעות הלילה צה"ל ירט טיל קרקע-אוויר ששוגר לעבר כלי טיס בלתי מאויש של צה"ל משטח לבנון[157], בתגובה מטוסי קרב השמידו מערכת טיל קרקע אוויר מתקדמת. לקראת השעה 10:00 הופעלו אזעקות בסאסא ובשתולה - זוהו 25 שיגורים שנפלו בשטח פתוח, לא היו נפגעים. בתגובה צה"ל תקף מטרות חזבאללה[158]. בשעה 13:00 הופעלו אזעקות בקריית שמונה ובמרגליות - זוהו 10 נפילות בשטחים פתוחים, צה"ל הגיב בירי ארטילרי. בשעות הערב לוחמי ההגנה האווירית יירטו מטרה אווירית חשודה בשטח לבנון ובנוסף זוהו מספר שיגורים לעבר מוצבי צה"ל בגבול לבנון.
  • ב- 19 בנובמבר בשעה 8:30 הופעלה אזעקה בשלומי, זוהו כ-10 שיגורי פצצות מרגמה. מספר דקות לפני 10:30 הופעלה אזעקה על חדירת כלי טיס בברעם, אביבים ויראון, יורטה מטרה אווירית חשודה שחצתה מלבנון. כמספר דקות לאחר מכן הופעלה אזעקה שוב על חדירת כלי טיס עוין בדלתון, דוב"ב והסביבה - שוגרו מיירטים לעבר מספר מטרות אווירית חשודות שחצו משטח לבנון לעבר שטח הגליל העליון. בנוסף זוהו בשעות הבוקר מספר שיגורים לעבר מספר מרחבים שונים בגבול. בשעות הצהריים הופעלה אזעקה במרגליות וכפר גלעדי - זוהו שני שיגורים משטח לבנון שלא יורטו על פי מדיניות, אין נפגעים. בשעות הערב זוהו מספר שיגורים של פצצות מרגמה וטילי נ"ט לעבר מרחבים שונים בגבול הצפון שלא יורטו על פי מדיניות ושוגר מיירט לעבר מטרה חשודה במרחב דלתון.
  • ב- 20 בנובמבר בשעות הבוקר, זוהו מספר שיגורים משטח לבנון לעבר שטח מדינת ישראל במרחב ערב אל עראמשה ובמרחב ברעם. אין נפגעים, בנוסף שוגרו 2 רקטות בורקאן לעבר מרחב בירנית - נגרם נזק כבד לבסיס.[159] בנוסף, צה"ל תקף חוליית מחבלים שניסתה לשגר טילי נ"ט במרחב מרווחין וזוהו כ-25 שיגורים משטח לבנון לעבר שטח ישראל במספר מוקדים במרחב הגבול, לוחמי ההגנה האווירית יירטו מספר שיגורים והשאר נפלו בשטחים פתוחים, כמו כן, זוהו שלושה כלי טיס בלתי מאויישים שפגעו סמוך למוצב צה"ל, אין נפגעים. בשעות הערב זוהה שיגור לעבר מרחב משגב עם שנפל בשטח פתוח ושוגר מיירט לעבר מטרה חשודה. לא זוהתה חדירה של כלי טיס.
  • ב- 21 בנובמבר בשעה 7:20 הופעלה אזעקה על חדירת כלי טיס, האירוע הסתיים כשעה וחצי אחרי. בנוסף זוהו 3 שיגורי טילי נ"ט לעבר מרחב מטולה, לא היו נפגעים. כמספר שעות לאחר מכן מחבלים ירו פצצת מרגמה לעבר מוצב צה"ל במרחב גבול לבנון, לא היו נפגעים. בתגובה לאירועים, כלי טיס בלתי מאויש של צה"ל ביצע סיכול ממוקד בטנדר דרומית לצור והרג 4 מחבלים,[160] אחד מהם הוא סגן מפקד הזרוע הצבאית של חמאס בלבנון[161] כמו כן הותקפו תשתיות חזבאללה. אחרי השעה 16:00 הופעלה אזעקה בגליל העליון ובגליל מערבי, זוהו מספר שיגורים. אחרי השעה 18:00 הופעלו מספר אזעקות על חדירת כלי טיס עוין, יורטו מספר מטרות חשודות שחצו משטח לבנון לעבר הגליל המערבי. בשעה 23:37 הופעלה אזעקה על חדירת כלי טיס בחניתה, לוחמי ההגנה האווירית יירטו מטרה חשודה באמצעות "כיפת ברזל". בנוסף זוהו שיגורים לעבר מרחב שושן.
  • ב- 22 בנובמבר בשעות הצהריים הופעלו אזעקות במספר יישובים בגבול - זוהו מספר שיגורים שנפלו בשטחים פתוחים. בשעה 17:00 הופעלה אזעקה ביפתח ורמות נפתלי - זוהו מספר שיגורים. כמו כן כלי טיס בשילוב ירי ארטילרי תקפו חוליית מחבלים מארגון הטרור חיזבאללה שביצעה ירי מלבנון לשטח ישראל סמוך למרחב חניתה, וכן הותקף מבנה צבאי אשר ממנו בוצע ירי למרחב מתת, בו פעלו כוחות צה"ל מוקדם יותר היום. בלילה דווח ש-5 פעילי חזבאללה נהרגו ב"תקיפה ישראלית" בבית יאחון, בהם בנו של יו"ר סיעת חזבאללה בפרלמנט הלבנוני ומפקד בכיר בכוח רדואן.[162]
  • ב- 23 בנובמבר בשעות הבוקר זוהו כ-35 שיגורים מלבנון שחצו לעבר שטח ישראל, ככל הנראה בתגובה לחיסולים הללו אמש, ובנוסף מחבלים שיגרו מספר טילי נ"ט ופצצות מרגמה לעבר מספר מרחבים לאורך הגבול. 20 שיגורים נוספים נפלו בשטח לבנון.[163] בעקבות השיגורים הללו כלי טיס של צה"ל תקפו מספר משגרים מהם בוצעו השיגורים ובנוסף, כוחות צה"ל תקפו באמצעי הלחימה "עוקץ פלדה" משגר נוסף ממנו בוצע הירי, ובוצע ירי ארטילרי.
  • ב- 25 בנובמבר צה"ל הפיל בשעות הבוקר טיל קרקע-אוויר ששוגר מלבנון לעבר כלי טיס מאויש מרחוק צה"לי שלא חדר לשטח ישראל. בתגובה לשיגור, מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו תשתית טרור של ארגון הטרור חיזבאללה.[164] בשעה 12:47 הופעלה אזעקה באילון, יערה ועבדון - שוגר מיירט לעבר מטרה אווירית חשודה, התרעה על ירי רקטות וטילים הופעלה בעקבות שיגור המיירט.

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ ד"ר גיא בכור, מתוך עדותו בוועדת וינוגרד עמ' 26.
  2. ^ חיים איסרוביץ, חיזבאללה חושף: כך חטפנו את רגב וגולדווסר, באתר nrg‏, 12 ביולי 2007
  3. ^ עמוס הראל, יואב שטרן, אלוף בן והסוכנויות, צה"ל יטוס בשמי לבנון עד לשחרור החטופים, באתר הארץ, 30 בספטמבר 2006
  4. ^ מתוכם 4 קשישים שנפטרו מדום לב עקב אזעקה וילדה קטנה שנחנקה בתוך רכב נעול. ראו דיווחים ב-אחיה ראב"ד, חיפה: שמע אזעקה, לקה בלבו ומת, באתר ynet, 25 ביולי 2006 וב-חגי עינב, לקה בליבו באזעקה - ומת אחרי שבועיים וחצי, באתר ynet, 11 באוגוסט 2006
  5. ^ אושרת נגר-לויט ואמיר בוחבוט, השקט הופר: קטיושות פגעו בקריית שמונה, באתר nrg‏, 17 ביוני 2007
  6. ^ אלי לוי ואמיר בוחבוט, שתי קטיושות נורו הלילה מלבנון לשלומי, באתר nrg‏, 8 בינואר 2008
  7. ^ אירוע נוסף של ירי רקטה מדרום לבנון לעבר אצבע הגליל, מהווה הפרה נוספת של החלטה 1701, מרכז המידע למודיעין ולטרור המרכז למורשת המודיעין, 29 באוקטובר 2009
  8. ^ אלי אשכנזי, מג"ד נהרג בגבול הצפון מירי צלף של צבא לבנון, באתר הארץ, 4 באוגוסט 2010
  9. ^ גל פרל פינקל, ‏התגובה לפרובוקציה של חיזבאללה צריכה להיות חדה וכואבת, בעיתון מקור ראשון, 30 ביולי 2020
  10. ^ האופוזיציה הסורית בדרך להתפוררות, באתר וואלה!‏, 20 בספטמבר 2013
  11. ^ Syria death toll now exceeds 210,000: rights group, ‏באתר רויטרס, 07 בפברואר 2015
  12. ^ דיווח: 200 לוחמי חזבאללה נכנסו לסוריה לסייע למשטר אסד, באתר של "רשת 13" (במקור, מאתר "nana10")
  13. ^ עמוס הראל, מחשש לקריסת משטר אסד: איראן וחיזבאללה מגבירות הסיוע הצבאי לדמשק, באתר הארץ, 6 באפריל 2012
  14. ^ 120 אנשי חזבאללה נהרגו בקרב על קוסייר, באתר ישראל היום, 21 במאי 2013
  15. ^ המורדים: חיסלנו 38 לוחמי חיזבאללה, באתר ערוץ 7, 17 במרץ 2013
  16. ^ המלחמה בסוריה גולשת לביירות: רקטות על מעוז חזבאללה, באתר הארץ, 26 במאי 2013
  17. ^ סוכנויות הידיעות, המורדים מאיימים על חיזבאללה: היסוגו מסוריה, באתר nrg‏, 29 במאי 2013
  18. ^ ג'קי חורי, צבא לבנון הכריע את החמושים הסונים בצידון, באתר הארץ, 25 ביוני 2013
  19. ^ רועי קייס, חיזבאללה: אנחנו לא היעד העיקרי לפיגוע, באתר ynet, 3 בינואר 2014
  20. ^ אירוע ביטחוני בצפון; שני חיילים נהרגו ושבעה נפצעו, באתר צה"ל (דרך ארכיון האינטרנט), 28 בינואר 2015.
  21. ^ רועי קייס, נסראללה: ההישג שלנו - החשש בישראל, באתר ynet, 30 בינואר 2015
  22. ^ יוסי מלמן, ‏מגפיים בבוץ: סופה של מלחמת האזרחים בסוריה לא נראה באופק, באתר מעריב אונליין, 19 בדצמבר 2015
  23. ^ אתר למנויים בלבד גילי כהן, אי-פי, רויטרס, גורם בכיר בצה"ל: חיזבאללה נתון במצוקה אסטרטגית בסוריה, איבד 3% מלוחמיו, באתר הארץ, 3 ביוני 2015
  24. ^ גיא אלסטר‏, "מסוכן יותר ממורנייה": איש הצללים שניהל את המבצעים הגדולים של חיזבאללה, באתר וואלה!‏, 13 במאי 2016
  25. ^ IAF shoots down drone from Lebanon off Haifa | JPost | Israel News
  26. ^ גילי כהן, ארבעה חיילי צה"ל נפצעו מפיצוץ סמוך לגבול לבנון, באתר הארץ, 7 באוגוסט 2013
  27. ^ כתבי חדשות 2, ‏4 רקטות נורו לעבר אזור הצפון; כיפת ברזל יירטה אחת מהן, באתר ‏מאקו‏, 22 באוגוסט 2013.
  28. ^ יואב זיתון ורועי קייס, חייל צה"ל נהרג מירי משטח לבנון, באתר ynet, 16 בדצמבר 2013
  29. ^ סוכנויות הידיעות, גורם ישראלי בכיר מאשר לטיים: "תקפנו בגבול סוריה-לבנון", באתר nrg‏, 26 בפברואר 2014
  30. ^ גיא ורון, הדס שטייף וטל לב-רם, מטען הופעל על כוח צה"ל בגבול לבנון, גלי צה"ל, 14 במרץ 2014
  31. ^ לילך ויסמן, ‏שלושה חיילי צה"ל נפצעו ממטען חבלה בגבול עם סוריה, באתר גלובס, 18 במרץ 2014
  32. ^ יואב זיתון ורועי קייס, צה"ל הגיב: חיל האוויר תקף בסיסי צבא סוריה, באתר ynet, 19 במרץ 2014
  33. ^ יואב זיתון, אחיה ראב"ד ורועי קייס, עוד חזית: נער נהרג מפיצוץ בגבול סוריה, באתר ynet, 22 ביוני 2014
  34. ^ יואב זיתון ורועי קייס, חיל האוויר תקף 9 מטרות של צבא סוריה, באתר ynet, 23 ביוני 2014
  35. ^ אחיה ראב"ד, רועי קייס ויואב זיתון, לא שקט בצפון: שתי רקטות בגבול לבנון, באתר ynet, 15 ביולי 2014
  36. ^ עדי חשמונאי ואמיר בוחבוט‏, קצין נפצע בינוני ליד קוניטרה; המורדים השתלטו על המעבר, באתר וואלה!‏, 27 באוגוסט 2014
  37. ^ אלי לוי ואור הלר, סוללת פטריוט יירטה מטוס קרב סורי שחדר לישראל, באתר של "רשת 13", 23 בספטמבר 2014 (במקור, מאתר "nana10")
  38. ^ אבי יששכרוף, אמיר בוחבוט‏, לוחמי יהל"ם נפגעו בפיצוץ המטען שהפעיל חיזבאללה, באתר וואלה!‏, 7 באוקטובר 2014
  39. ^ גורמים בלבנון: בנו של עימאד מורנייה חוסל בתקיפת צה"ל בסוריה, מעריב אונליין, 18 בינואר 2015,
    דיווח בלבנון: בנו של עימאד מורנייה נהרג בסוריה, באתר ynet, 18 בינואר 2015
  40. ^ איראן מאשרת: גנרל שלנו נהרג בתקיפת ישראל בסוריה, באתר ynet, 19 בינואר 2015.
  41. ^ כתבי ynet, תקרית חמורה בצפון: 2 הרוגים ו-7 פצועים נפגעים מירי נ"ט על רכב צבאי, ירי נוסף להר דב ולחרמון, באתר ynet, 28 בינואר 2015.
  42. ^ רועי קייס ויואב זיתון, "חיל האוויר תקף מאגרי טילים בדמשק", באתר ynet, 25 באפריל 2015
  43. ^ יואב זיתון, גבול סוריה: 4 מחבלים חוסלו כשניסו להניח מטען, באתר ynet, 26 באפריל 2015
  44. ^ סוכנויות הידיעות, ‏דיווח: חיל האוויר תקף בסוריה וחיסל שלושה פעילי טרור, באתר מעריב אונליין, 29 ביולי 2015,
    אבי יששכרוף ואמיר בוחבוט‏, חיזבאללה: שני הרוגים בתקיפה של צה"ל על רכב בסוריה, באתר וואלה!‏, 29 ביולי 2015
  45. ^ יואב זיתון ורועי קייס, צה"ל: חיסלנו החוליה ששיגרה רקטות מסוריה, באתר ynet, 21 באוגוסט 2015
  46. ^ דיווח בלבנון: מטוס ישראלי פוצץ מתקן האזנה בדרום המדינה, באתר וואלה!‏, 19 בדצמבר 2015
  47. ^ רועי קייס, יואב זיתון וליעד אוסמו, חיזבאללה: סמיר קונטאר, רוצח משפחת הרן, חוסל בתקיפה ישראלית בדמשק, באתר ynet, 20 בדצמבר 2015
  48. ^ אסף גבור ויוחאי עופר, בכיר חיזבאללה סמיר קונטאר חוסל הלילה בסוריה, באתר nrg‏, 20 בדצמבר 2015
  49. ^ יואב זיתון, אחיה ראב"ד, איתי בלומנטל, איתמר אייכנר וליעד אוסמו, שלוש רקטות התפוצצו מצפון לנהריה, אין נפגעים, באתר ynet, 20 בדצמבר 2015,
    יאיר קראוס, 3 רקטות נורו לגליל המערבי; צה"ל הגיב באש ארטילרית, באתר nrg‏, 20 בדצמבר 2015
  50. ^ יואב זיתון, רועי קייס ואחיה ראב"ד, מטען על כוח בגבול הצפון; צה"ל ירה ללבנון, באתר ynet, 4 בינואר 2016
  51. ^ רועי קייס, דיווח בלבנון: טיל מונחה מתקדם חיסל את בדר א-דין, באתר ynet, 14 במאי 2016
  52. ^ עמוס הראל וג'קי חורי, בכיר חיזבאללה נהרג בסוריה, הסימנים מלמדים שישראל לא אחראית לתקרית, באתר הארץ, 13 במאי 2016
  53. ^ איציק וייס, ירי לעבר עמדת צה"ל במטולה: רסיס פגע בדיסקית של לוחם, באתר חדשות 0404‏.
  54. ^ איציק טובול, דיווחים בסוריה: חיל האוויר תקף יעד חיזבאללה ליד קוניטרה, באתר חדשות 0404‏.
  55. ^ עדי חשמונאי ואלי אשכנזי‏, מטענים איראניים מחיזבאללה: שישה צעירים מהצפון נאשמים בתכנון פיגועים, באתר וואלה!‏, 06 באוקטובר 2016
  56. ^ מקסים לנגו, דיווחים זרים: ישראל תקפה שיירה של חיזבאללה בסוריה, באתר חדשות 0404‏.
  57. ^ איציק וייס, דיווח: חיל האוויר תקף יעד חיזבאללה בסוריה, באתר חדשות 0404‏.
  58. ^ איציק וייס, דיווחים בסוריה: חיל האוויר תקף שיירת נשק של חיזבאללה, באתר חדשות 0404‏,
    סוכנויות הידיעות‏, דיווח: ישראל תקפה בסיס צבא אסד ושיירה של חיזבאללה בסוריה, באתר וואלה!‏, 30 בנובמבר 2016
  59. ^ רועי קייס, רשת חיזבאללה מאשימה: ישראל תקפה נמל תעופה צבאי בדמשק, באתר ynet, 7 בדצמבר 2016
  60. ^ ירון שניידר, כתב לענייני ערבים וניר דבורי, ‏דיווח: חיל האוויר תקף ליד דמשק, באתר ‏מאקו‏, 22 בפברואר 2017
  61. ^ אמיר בוחבוט‏, חיל האוויר תקף בסוריה; טיל נ"מ יורט בידי "החץ" באזור ירושלים, באתר וואלה!‏, 17 במרץ 2017
  62. ^ Israel’s Arrow scores first operational hit — but against what?, Defense News, 17.3.2017
  63. ^ טיל פטריוט יירט כלי טיס בלתי מאויש בגבול הצפון, באתר צה"ל, 19 בספטמבר 2017
  64. ^ יוסי יהושוע וראובן וייס, אם הטיל היה פוגע באמבולנס, היית הולך באותו יום לחמש הלוויות. “אם זה היה קורה, היו הולכים לעשרות הלוויות בצד השני”, באתר ynet, 3 באוקטובר 2019
  65. ^ גל פרל פינקל, ישראל וחזבאללה מבקשים לצבור הישגים בלי לפוצץ את המשחק, באתר זמן ישראל, 27 ביולי 2020.
  66. ^ אתר למנויים בלבד עמוס הראל, התקרית בגבול לבנון הסתיימה בתיקו ללא נפגעים. ספק אם חיזבאללה יסתפק בכך, באתר הארץ, 27 ביולי 2020
  67. ^ גל פרל פינקל, ‏נסראללה מחכה להזדמנות: חייבים להציב משוואת הרתעה חדשה, בעיתון מקור ראשון, 23 בספטמבר 2020.
  68. ^ אמיר בוחבוט, אלי אשכנזי וטל שלו‏, מחבלים ירו לעבר כוח צה"ל בגבול לבנון; חיל האוויר תקף יעדי חיזבאללה בתגובה, באתר וואלה!‏, 25 באוגוסט 2020
  69. ^ טל לב רם, ‏תקרית מדאיגה בצפון: שלוש רקטות נורו מלבנון לשטח ישראל, באתר מעריב אונליין, 13 במאי 2021
  70. ^ חזית שנייה: 6 רקטות נורו מלבנון; צה"ל משיב אש, באתר "סרוגים", 17 במאי 2021
  71. ^ ארבע רקטות שוגרו מלבנון לצפון הארץ, צה"ל השיב אש, באתר ynet, 19 במאי 2021
  72. ^ לבנונים מפגינים בגבול ליד מטולה וחצו לישראל, הרוג מירי צה"ל, באתר ynet, 14 במאי 2021
  73. ^ כך סיכלו לוחמי צה"ל ניסיון חדירת מחבלים שניסו לבצע פיגוע במטולה, באתר צה"ל, 15 במאי 2021
  74. ^ ליעד אוסמו, דגלי חיזבאללה על הגדר: יום שלישי של הפגנות בגבול לבנון, באתר ynet, 16 במאי 2021
  75. ^ רון בן ישי, ירי מלבנון, כנראה בשליחות חמאס: סינוואר מנסה להפוך למגן הפלסטינים, באתר ynet, 20 ביולי 2021
  76. ^ כוחות צה"ל הפילו רחפן של ארגון הטרור חיזבאללה, באתר צה"ל, 12 אוגוסט 2021
  77. ^ מערכות התרעה ויירוט הופעלו באזור הצפון. שגרה מלאה בעורף, באתר צה"ל
  78. ^ יואב זיתון, דניאל סלאמה, ליאור אל-חי, 34 רקטות מלבנון: בחיזבאללה מתנערים, ארגונים פלסטיניים כנראה אחראים, באתר ynet, 6 באפריל 2023
  79. ^ אמיר בוחבוט‏, דובר צה"ל: חמאס אחראי על המטחים מלבנון, בוחנים מעורבות איראן, באתר וואלה!‏, 6 באפריל 2023
  80. ^ צה"ל תקף מטרות של חמאס ברצועת עזה ובלבנון, באתר צה"ל, 7 באפריל 2023
  81. ^ יואב זיתון, דניאל סלאמה, צה"ל זיהה אוהלים בצד הישראלי של גבול הצפון - ובהם חמושי חיזבאללה, באתר ynet, 21 ביוני 2023
  82. ^ איתמר אייכנר, יאיר קראוס, חיזבאללה פירק את אחד האוהלים שהוקמו בשטח ישראל בהר דב, באתר ynet, 3 ביולי 2023
  83. ^ צה"ל מאשר: טיל נ"ט נורה משטח לבנון לעבר ישראל, באתר "סרוגים", 6 ביולי 2023
  84. ^ אמיר בוחבוט וגיא אלסטר‏, טיל נ"ט שוגר מלבנון ונפל בשטח ישראל - צה"ל תקף בתגובה, באתר וואלה!‏, 6 ביולי 2023
  85. ^ פעילי חיזבאללה ניסו לחבל בגדר הגבול, צה"ל הבריח אותם עם מטען הלם: "הם נפצעו" | תיעוד, באתר ynet, 12 ביולי 2023
  86. ^ יואב זיתון, אלישע בן קימון, לירן תמרי, יאיר קראוס והדר עדי, רקטות נורו מדרום לבנון, צה"ל תקף בתגובה את אוהל חיזבאללה | תיעוד, באתר ynet, 8 באוקטובר 2023
  87. ^ אמיר בוחבוט, אלי אשכנזי, גיא אלסטר‏, הסלמה גם בצפון: חיזבאללה תקף בהר דב, צה"ל הרס את אוהל המחלוקת, באתר וואלה!‏, 8 באוקטובר 2023
  88. ^ יאיר קראוס, הדר עדי, רשויות בצפון ממליצות לתושבים: "מי שנוכחותו לא נדרשת שיתפנה מהיישוב", באתר ynet, 8 באוקטובר 2023
  89. ^ Israel, Hezbollah exchange fire, raising regional tensions, Al Jazeera (באנגלית)
  90. ^ Israel Army Fires Artillery at Lebanon as Hezbollah Claims Attack, english.aawsat.com (באנגלית)
  91. ^ טל לב רם, ‏סמ"ר (במיל׳) מתניה אלסטר ז"ל הוא הלוחם שנפל כתוצאה מירי הנ"ט לעבר כוח צה"ל בצפון הארץ אמש, באתר מעריב אונליין, 12 באוקטובר 2023
  92. ^ דובר צה"ל על אירועי הלילה בצפון: "חיזבאללה שלח מל"טים", באתר ynet, 14 באוקטובר 2023
  93. ^ יואב זיתון, ליאור בן ארי, 30 פצמ"רים נורו על הר דב, צה"ל חיסל חוליה שניסתה לחדור מלבנון, באתר ynet, 14 באוקטובר 2023
  94. ^ האזעקה בגליל העליון: בעקבות שיגור מיירט, באתר ynet, 15 באוקטובר 2023
  95. ^ אתר למנויים בלבד עדי חשמונאי, הרוג מירי טיל נ"ט של חיזבאללה למושב שתולה שבגליל המערבי, באתר הארץ, 15 באוקטובר 2023
  96. ^ בוצע ירי לעבר כוח צה"ל בגבול לבנון, אין נפגעים לכוחותינו, באתר מעריב אונליין, 16 באוקטובר 2023
  97. ^ יואב זיתון, חוליה של 4 מחבלים שניסו להטמין מטען חבלה ליד קיבוץ חניתה הותקפה בגבול לבנון, באתר ynet, 17 באוקטובר 2023
  98. ^ פצצות מרגמה נורו לעבר מוצבים באזור הר דב, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 20 באוקטובר 2023
  99. ^ האזעקה במטולה: 2 נפילות בשטח פתוח; חולית נ"ט רביעית חוסלה בגבול לבנון, באתר ynet, 20 באוקטובר 2023
  100. ^ הלחימה בצפון: לוחם צה"ל נהרג מטיל נ"ט באזור נטועה, באתר "סרוגים", 21 באוקטובר 2023
  101. ^ 1 2 שקד שדה, ‏זוהו מספר שיגורים לעבר מרחב הר דב; צה"ל הגיב באש, באתר מעריב אונליין, 21 באוקטובר 2023
  102. ^ חדשות מהשטח בטלגרם, באתר Telegram
  103. ^ צה"ל: תקפנו חוליית מחבלים ששיגרה טיל נט במרחב הר דב
  104. ^ צה"ל תקף חוליית מחבלים שניסתה לבצע ירי למרחב זרעית; יורט כלי טיס בלתי מאויש שהתקרב מלבנון לשטח ישראל.
  105. ^ ynet - בלוגים - 16 יום למלחמה, ערב, באתר ynet, 23 באוקטובר 2023
  106. ^ כלי טיס בלתי מאויש מלבנון יורט בצפון, נ"ט נורה לעבר כוח צה"ל בעוטף עזה, באתר ynet, 23 באוקטובר 2023
  107. ^ צה"ל תקף חוליית מחבלים במרחב הר דב, באתר מעריב אונליין, 24 באוקטובר 2023
  108. ^ צה"ל: חיסלנו בשעה האחרונה 3 חוליות מחבלים של חיזבאללה בשטח לבנון, באתר ynet, 24 באוקטובר 2023
  109. ^ אמיר בוחבוט‏, צה"ל תקף חוליית נ"ט במרחב הר דב, באתר וואלה!‏, 25 באוקטובר 2023
  110. ^ ירי נט לעבר מוצב אביבים
  111. ^ https://twitter.com/idfonline/status/1717173045461193116?s=20, X (formerly Twitter)
  112. ^ שקד שדה, ‏צה"ל תקף שלוש חוליות מחבלים בגבול לבנון; אחת מהן ביצעה ירי נ"ט לעבר שטח ישראל, באתר מעריב אונליין, 25 באוקטובר 2023
  113. ^ טיל קרקע-אוויר שוגר מלבנון לעבר כטב"מ ישראלי - ויורט, באתר ynet, 25 באוקטובר 2023
  114. ^ חוליית חיזבאללה נוספת חוסלה בגבול הצפון, באתר ynet, 26 באוקטובר 2023
  115. ^ מחבלים ביצעו ירי לעבר מוצב צהל באביבים - צהל תוקף | חמל, באתר hamal.co.il
  116. ^ צה"ל הפיל טיל קרקע-אוויר ששוגר משטח לבנון, באתר מעריב אונליין, 28 באוקטובר 2023
  117. ^ אמיר בוחבוט‏, צה"ל תקף חוליית מחבלים שניסתה לשגר טילי נ"ט בגבול לבנון, באתר וואלה!‏, 28 באוקטובר 2023
  118. ^ צהל: זוהו מספר שיגורי מרגמות וטילי נט משטח לבנון לעבר שטח | חמל, באתר hamal.co.il
  119. ^ סינוואר: מוכנים לעסקה מידית; דובר צה"ל: "טרור פסיכולוגי", באתר וואלה!‏, 28 באוקטובר 2023
  120. ^ ערוץ 7
  121. ^ צה"ל תקף חוליית מחבלים
  122. ^ חילופי אש בגבול לבנון: צה"ל תקף תשתית חיזבאללה בתגובה לירי לעבר מוצב, באתר ynet, 30 באוקטובר 2023
  123. ^ מחבלים בשטח לבנון ביצעו ירי לעבר מספר מוצבי צה"ל באזור הגבול, באתר מעריב אונליין, 30 באוקטובר 2023
  124. ^ בגבול לבנון: צה"ל תקף חוליית מחבלים שניסתה לירות לשטח ישראל, באתר ערוץ 7, 30 באוקטובר 2023
  125. ^ צה"ל תקף מחבלים בלבנון שניסו לשגר פצצות מרגמה לעבר ישראל, באתר ynet, 30 באוקטובר 2023
  126. ^ חילופי אש בצפון: ירי נ"ט לעבר שני מוצבים בגבול לבנון; צה"ל תקף חוליית חיזבאללה, באתר JDN
  127. ^ ציוץ של צבא ההגנה לישראל ברשת החברתית אקס (טוויטר), 31 באוקטובר 2023
  128. ^ צה"ל הפיל טיל קרקע-אוויר ששוגר משטח לבנון לעבר כלי טיס מאויש מרחוק, באתר ynet, 1 בנובמבר 2023
  129. ^ כוחותינו תקפו חוליית מחבלים שניסתה לשגר טילי נ"ט בגבול לבנון, באתר חדשות 0404‏, 1 בנובמבר 2023
  130. ^ חילופי אש בגבול לבנון: מחבלים ניסו לשגר נ"ט לישראל - טנק צה"לי השיב אש, באתר ynet, 1 בנובמבר 2023
  131. ^ עקב שיגורים לחרמון והר דב, וירי טיל קרקע-אוויר לעבר כלי טיס: צה"ל תקף בלבנון, באתר ynet, 2 בנובמבר 2023
  132. ^ גבול לבנון: צה"ל תקף חוליית נ"ט ועמדות שיגור, באתר ynet, 2 בנובמבר 2023
  133. ^ קבינט מדיני ביטחוני - מוריה אסרף & דורון קדוש, באתר Telegram
  134. ^ מחבלים שיגרו טיל נ"ט משטח לבנון לעבר מוצב צה"ל סמוך למתת. אין נפגעים, באתר טוויטר
  135. ^ דובר צה"ל דניאל הגרי, באתר טוויטר
  136. ^ דניאל סיריוטי, צפו: צה"ל תוקף מטרות של חיזבאללה בתגובה לירי משטח לבנון, באתר חדשות מבזק לייב, ‏4 בנובמבר 2023
  137. ^ אמיר בוחבוט‏, מאות ק"ג של חומר נפץ: טיל ה"בורקאן" נורה לראשונה לעבר ישראל, באתר וואלה!‏, 4 בנובמבר 2023
  138. ^ סולימאן מסוודה - כאן חדשות, באתר טלגרם
  139. ^ חדשות לפני כולם בטלגרם-יחד ננצח, באתר טלגרם
  140. ^ הותר לפרסום: אזרח ישראלי נהרג מפגיעת טיל נ"ט בגבול הצפון, באתר ynet, 5 בנובמבר 2023
  141. ^ סיכול ממוקד מהאוויר: רכב של מחבלים בדרום לבנון הותקף, באתר מעריב אונליין, 5 בנובמבר 2023
  142. ^ קבינט מדיני ביטחוני - מוריה אסרף & דורון קדוש, באתר טלגרם, ‏5 בנובמבר 2023
  143. ^ מישאל לוי, ‏במטח האחרון: רקטות נחתו בלב שכונה בעיר קריית שמונה, באתר כיכר השבת, 5 בנובמבר 2023
  144. ^ הלל ביטון רוזן, באתר טלגרם
  145. ^ דובר צה"ל דניאל הגרי-Daniel Hagari, באתר טוויטר, ‏7 בנובמבר 2023
  146. ^ שוב: 20 רקטות נורו לגולן מלבנון, צה"ל תוקף בתגובה, באתר "סרוגים", 7 בנובמבר 2023
  147. ^ Israeli strikes kill 4 soldiers, 7 Hezbollah militants in Syria's Homs, North press agency, ‏11 בנובמבר 2023
  148. ^ ליאור בן ארי, דיווח: 7 פעילי חיזבאללה נהרגו בתקיפת צה"ל בסוריה בתגובה לשיגור הכטב"מ לאילת, באתר ynet, 11 בנובמבר 2023
  149. ^ אזרח ישראלי נהרג אתמול מפגיעת טיל נ"ט במושב דוב"ב בגליל העליון, באתר ערוץ 7, 13 בנובמבר 2023
  150. ^ ynet - בלוגים - 37 ימים למלחמה, ערב, באתר ynet, 11 בנובמבר 2023
  151. ^ גיא ורון, ‏הסלמה בצפון: כך נראה יום הקרב המשמעותי ביותר מאז החלה הלחימה, באתר ‏מאקו‏, 12 בנובמבר 2023
  152. ^ כוחותינו תקפו חוליית מחבלים חמושה בשטח לבנון, באתר חדשות 0404‏, 13 בנובמבר 2023
  153. ^ מחבלים ירו טיל נ"ט לעבר נטועה; צה"ל מגיב בירי, באתר "סרוגים", 13 בנובמבר 2023
  154. ^ 1 2 צה"ל תוקף בלבנון אחרי שפצמ"רים שוגרו לעבר מוצב בגליל העליון, באתר ynet, 17 בנובמבר 2023
  155. ^ קבינט מדיני ביטחוני - מוריה אסרף & דורון קדוש, באתר Telegram
  156. ^ https://IDFANC.activetrail.biz/ANC17112023265, idfanc.activetrail.biz (באנגלית)
  157. ^ כתבי ישראל היום, תקיפות אינטנסיביות ברצועה: חמישה פלשתינים חוסלו בהפצצה ישראלית בשכם, באתר ישראל היום, 17 בנובמבר 2023
  158. ^ זוהו 25 שיגורים לצפון; צהל תוקף בירי ארטילרי, באתר News1 מחלקה ראשונה
  159. ^ אריה יואלי, ‏צפו: הרס כבד מפגיעת רקטה בבסיס בירנית בצפון, באתר "סרוגים", 20 בנובמבר 2023
  160. ^ דיווח: 4 הרוגים בתקיפת הכטב"מ הישראלי על הטנדר בדרום לבנון, באתר ynet, 21 בנובמבר 2023.
  161. ^ יאיר קראוס, יואב זיתון, ליאור בן ארי, דיווחים: צה"ל חיסל את סגן מפקד הזרוע הצבאית של חמאס בלבנון, באתר ynet, 21 בנובמבר 2023
  162. ^ ליאור בן ארי, מפקד בכוח רדואן ובן של בכיר: חוסלו 5 מחבלי חיזבאללה בלבנון, באתר ynet, 22 בנובמבר 2023
  163. ^ אריה יואלי, ‏מבוכה לחיזבאללה: 20 שיגורים כושלים במטח, באתר "סרוגים", 23 בנובמבר 2023.
  164. ^ אל-חי, ליאור; זיתון, יואב (2023-11-25). "הדי פיצוצים בשמי חיפה: צה"ל הפיל טיל ששוגר לעבר כטב"ם, ותקף יעדי חיזבאללה". Ynet. נבדק ב-2023-11-25.