סוור קג'לסברג ומטיאס האטה ב
האג (
1980)
נורווגיה נטלה חלק באירוויזיון 60 פעמים החל מהצטרפותה לתחרות ב-1960, היא נעדרה מהתחרות פעמיים ב-1970 ו-2002 וניצחה בתחרות שלוש פעמים ב-1985, 1995 ו-2009. כיום, נורווגיה מחזיקה בתחרות בתואר הידוע לשמצה, "מדינת הנול פואה" (מדינת ה-0 נקודות), כלומר המדינה שהתמקמה במקום האחרון בתחרות הכי הרבה פעמים.
נורווגיה התחרתה בתחרות כמעט ברציפות מהופעת הבכורה שלה בתחרות בשנת 1960 שנערכה בלונדון, בריטניה, ונעדרה מהתחרות רק פעמיים בתולדותיה: לראשונה בשנת 1970 ובשנייה ב-2002. היעדרותה הראשונה של נורווגיה התרחשה בשנת 1970 כאשר באותה שנה, החליטה נורווגיה לא לקחת חלק בתחרות עקב התוצאה השנויה במחלוקת בתחרות אירוויזיון 1969 שנערכה במדריד, ספרד, בה זכו ארבעה שירים בתחרות. כתוצאה מכך, מספר מדינות, ביניהן נורווגיה, אוסטריה, שוודיה, פינלנד ופורטוגל, החליטו לבטל את השתתפותן בתחרות אירוויזיון 1970. בפעם השנייה נורווגיה נעדרה מהתחרות בשנת 2002 עקב התוצאה הנמוכה שהיא קיבלה בשנה שקדמה להיעדרות, ולכן, בהתאם לחוקי התחרות, איגוד השידור האירופי פסל את השתתפותה באותה שנה.
נורווגיה נטלה חלק בתחרות כ-57 פעמים: 3 פעמים מתוכן נורווגיה זכתה בתחרות, ועל כן, נכון ל-2023, היא נמצאת במקום התשיעי בטבלת הניצחונות של התחרות יחד עם דנמרק ואיטליה, כאשר לפניהן נמצאות אירלנד, שיאנית הניצחונות עם שבעה ניצחונות, שוודיה עם שישה ניצחונות, לוקסמבורג, צרפת, בריטניה והולנד עם חמישה ניצחונות וישראל עם ארבעה ניצחונות. כ-11 פעמים מתוכן נורווגיה הצליחה להתברג לחמשת המקומות הראשונים בגמר התחרות וכ-12 פעמים מתוכן היא התברגה לאחד מעשרת המקומות הראשונים בתחרות. בעת ניצחונה בתחרות שנערכה בשנת 2009 במוסקבה, רוסיה, עם השיר "Fairytale", שברה נורווגיה שלושה שיאים: היא שברה את שיא כל הזמנים במספר הנקודות שקיבל, אי פעם, שיר בתחרות כאשר סיימה את גמר התחרות עם 387 נקודות, היא ניצחה בפער של 169 נקודות מהמקום השני בתחרות, איסלנד (ובכך שברה את שיאה של להקת "קתרינה והגלים"), והיא קיבלה את מירב הנקודות, 12 נקודות, מ-16 מדינות בתחרות. שיאה האחרון של נורווגיה נשבר בתחרות שנערכה בשנת 2012 על ידי שוודיה שניצחה עם השיר "Euphoria" שקיבל את מירב הנקודות בתחרות מ-18 מדינות. מספר שבועות טרם קיום התחרות במוסקבה, הגיעו אנשי תקשורת ברחבי רוסיה למסקנה כי יש סיכוי סביר כי נורווגיה תהיה המנצחת בתחרות. בהתאם לכך, החליטה רשת השידור הרוסית НТВ, ליצור תוכנית דוקומנטרית אודות ריבאק ושירו "Fairytale", ושלחה צוות צילום מטעמה לנורווגיה על מנת לתעד את החזרות לתחרות. הצוות המשיך ותיעד גם את החזרות האחרונות להעמדת השיר על במת האירוויזיון במוסקבה. בנוסף, ב-11 במאי 2009, יום טרם קיום חצי-הגמר הראשון של התחרות, נודע כי הפקת התוכנית "The Oprah Winfrey Show" של אופרה וינפרי, ביקשה לקבל קטע וידאו של השיר הנורווגי. וינפרי והמפיק המוזיקלי, סיימון קאוול, רצו להציג את ריבאק בפרק על זמרים אשר התגלו בתחרויות כישרונות במדינות שונות, זאת לאור העובדה כי התגלה בתחרות כישרונות בנורווגיה.
עם זאת, ועל אף כל הישגיה בתחרות, נכון להיום, נורווגיה מחזיקה בתחרות בתואר הידוע לשמצה, "מדינת הנול פואה" (מדינת ה-0 נקודות), כלומר המדינה שהתמקמה במקום האחרון בתחרות הכי הרבה פעמים, עם לא פחות מ-11 פעמים בהן היא התמקמה במקום האחרון בתחרות ו-4 פעמים בהן היא לא קיבלה ולו נקודה אחת בתחרות (היא חולקת את התואר יחד עם אוסטריה ושווייץ שלא קיבלו גם כן במשך ארבע פעמים ולו נקודה אחת בתחרות). אן-קרין סטרום, נציגתה של נורווגיה היא הנציגה היחידה בתולדות התחרות שסיימה פעמיים במקום האחרון בתחרויות ב-1974 ו-1976. מאחורי נורווגיה נמצאת פינלנד, שהתמקמה כ-10 פעמים במקום האחרון בתחרות (9 פעמים בגמר ופעם אחת בחצי-הגמר) ו-3 פעמים בהן היא לא קיבלה ולו נקודה אחת בתחרות, אך בניגוד לפינלנד, נורווגיה ניצחה בתחרות 3 פעמים בתולדותיה בעוד פינלנד הגיעה למקום הראשון רק פעם אחת. השיגה הגרוע ביותר של נורווגיה בגמר תחרות אירוויזיון הוא המקום ה-26 והאחרון עם 7 נקודות אליו היא הגיעה פעם אחת בתולדותיה בתחרות אירוויזיון 2012 עם השיר "Stay" של טוגא'י.
יחסי נורווגיה והמדינות הסקנדינביות באירוויזיון[עריכת קוד מקור | עריכה]
באופן מסורתי, בכל הקשור לדפוסי הצבעותיה, נורווגיה תומכת ונתמכת על ידי המדינות הסקנדינביות: פינלנד, שוודיה, דנמרק ואיסלנד. בשנת 1999 נורווגיה העניקה 12 נקודות לשוודיה, בשנת 2001 נורווגיה העניקה 12 נקודות לדנמרק, בשנת 2003 נורווגיה העניקה 12 נקודות לאיסלנד, ב-2004 היא העניקה את מירב הנקודות לשוודיה, ב-2005 לדנמרק, בפעם הראשונה בהיסטוריית התחרות, בשנת 2006, נורווגיה העניקה 12 נקודות לפינלנד, ב-2007 היא העניקה את מירב הנקודות לשוודיה, ב-2008 לדנמרק, ב-2009 לאיסלנד, ב-2011 לפינלנד ובשנים 2012, 2013 ו-2015 לשוודיה. בשנים האחרונות, רק ארבע פעמים בחרה נורווגיה להעניק את מירב הנקודות שלה למדינות שאינן סקנדינביות כאשר בשנת 2010 העניקה את מירב הנקודות לגרמניה, ב-2014 העניקה את מירב הנקודות להולנד, בשנת 2016 העניקה את מירב הנקודות לאיטליה ובשנת 2017 העניקה את מירב הנקודות לבולגריה. יחסי נורווגיה והמדינות הסקנדינביות באירוויזיון הם דוגמה אחת מני רבות של הצבעה בין מדינות שיש להן קשרים גאוגרפיים, היסטוריים, פוליטיים או תרבותיים, כמו מדינות סקנדינביה, מדינות הבלקן, המדינות הבלטיות, והמדינות הסובייטיות לשעבר. שוודיה היא המדינה הסקנדינבית הנתמכת ביותר על ידי נורווגיה, שהעניקה לה לא פחות מ-6 פעמים את מירב הנקודות שלה משהחלה שיטת ה"טלווטינג".
השירים שייצגו את נורווגיה באירוויזיון[עריכת קוד מקור | עריכה]
- ^ השיר "Nocturne" הוא חסר מילים כמעט לחלוטין, אשר המנגינה תופסת בו את החלק העיקרי, ולכן מספר מדינות ביקשו לערער על ניצחונו של השיר משום שכמעט ולא הופיעו בו מילים. אולם, אחרי בדיקה התגלה כי אין אף חוק בתקנון המחייב את המופיעים באירוויזיון לשיר, הערעור נדחה, והשיר המנצח נותר על כנו.
- ^ בשנת 1998 ספרד העניקה, במהלך שידור התחרות, 12 נקודות לישראל ו-10 נקודות לנורווגיה. לאחר שידור התחרות, נודע כי השדרן הספרדי העניק, שלא בצדק, 12 נקודות לישראל. הטעות תוקנה, גרמניה קיבלה 12 נקודות מספרד וגרמניה קיבלה 7 נקודות יותר מנורווגיה. לאחר תיקון הטעות, ישראל ונורווגיה קיבלו 2 נקודות פחות משצוין במהלך שידור התחרות, וקרואטיה, מלטה, פורטוגל, בריטניה, הולנד, בלגיה, אסטוניה וטורקיה קיבלו, כל אחת, נקודת אחת פחות משצוין במהלך שידור התחרות.
- ^ בשנת 2009, נורווגיה זכתה במקום הראשון בתחרות עם 387 נקודות, ושברה את שיאה של להקת "לורדי" מאירוויזיון 2006. בנוסף, הפרש הנקודות בין נורווגיה לאיסלנד, אשר זכתה במקום השני בתחרות באותה שנה, עומד על 169 נקודות, ובכך שברה נורווגיה גם את שיאה של להקת "קתרינה והגלים" מאירוויזיון 1997 בהפרש הנקודות הגדול ביותר בין המקום הראשון למקום השני.