סופרמן: מה קרה לאיש המחר?
כריכת האוגדן "סופרמן: מה קרה לאיש המחר?", אמנות מאת בריאן בולאנד. | |
מידע קומיקס | |
---|---|
יוצר |
אלן מור קורט סוואן |
סוגה | קרוסאובר |
תקופת פרסום מקורית | 1986 – ספטמבר 1986 |
סינדיקציה | DC קומיקס |
מסת"ב | מסת"ב 1-56389-315-0 |
ארץ מקור | ארצות הברית |
שפת המקור | אנגלית |
מוציא לאור | DC קומיקס |
מספר החוברות | 2 |
סופרמן: מה קרה לאיש המחר? (באנגלית: ?Superman: Whatever Happened to the Man of Tomorrow) הוא סיפור קומיקס משנת 1986 שפורסם בשני חלקים על ידי חברת DC Comics, ומתמקד בדמותו של גיבור-העל סופרמן. הסיפור נכתב על ידי הסופר הבריטי אלן מור בעזרתו של העורך הראשי הוותיק ג'וליוס שוורץ, ובאיוריהם של קורט סוואן, ג'ורג' פרז וקורט שפנברגר.
הסיפור היה סיפור דמיוני שמגולל את סיפורו האחרון של סופרמן מתור הכסף של הקומיקס ואת ההיסטוריה הארוכה שלו,[1] שנכתבה מחדש בעקבות אירועי המשבר בעולמות האינסופיים, לפני הצגתו המודרנית בסדרה של ג'ון ביירן, איש הפלדה.
מור רצה שהעלילה שלו תכבד את ההיסטוריה הארוכה של הדמות ותשמש כסוף מושלם למיתולוגיה שלו.[2] הסיפור הוא סיפור מסגרת על סיום הקריירה של סופרמן שמתרחש עשר שנים לאחר שסופרמן נראה לאחרונה, ואותו מספרת לויס ליין לכתב "הדיילי פלאנט". סיפורה כולל תקיפות אלימות רבות נגד סופרמן על ידי אויביו, הגילוי הציבורי של זהותו הסודית כקלארק קנט ומספר מקרי מוות של הקרובים אליו.
הסיפור צוטט כאחד הסיפורים הטובים ביותר של דמות סופרמן[3][4][5][6] והמבקרים והקהל בוחרים בו לעיתים קרובות כאחד הקומיקסים הבלתי נשכחים שיצאו לאור אי פעם.[7] הוא משמש כדוגמה כיצד יש לסגור המשכיות ארוכת שנים של דמות קומיקס. מורשת הסיפור נמשכה בסיפורים דומים שנכתבו כמחוות לו. שם הקומיקס הוא התייחסות לאחד הכינויים של סופרמן כאיש המחר ובהמשך שימש שוב כשמה של סדרת קומיקס נוספת של סופרמן, "סופרמן: איש המחר".
הפקה
[עריכת קוד מקור | עריכה]עם סיום המשבר בעולמות האינסופיים, נסגרה ההמשכיות הבדיונית של תור הכסף שהחלה בשנות השישים. מאוקטובר עד דצמבר 1986 לא פורסמו כל ספרי הקומיקס הרגילים של סופרמן כדי לאפשר את פרסום המיני-סדרה "איש הפלדה", שתאתחל את המשכיותו של סופרמן. [8] העורך היוצא ג'וליוס שוורץ החליט "להעמיד פנים" ששני הגיליונות האחרונים של סופרמן ו-Action Comics היו שני הגיליונות האחרונים שהיו אי פעם.[9]
בתחילה, שוורץ רצה שיוצרו של סופרמן ג'רי סיגל יכתוב את הסיפור כדרך לסיים עם הדמות; עם זאת, סיגל לא הצליח לעשות זאת בגלל מגבלות חוקיות[9], והבקשה לכתיבת הסיפור האחרון נעשתה לסופר הבריטי אלן מור, שעזר בפיתוח דמותו של היצור מן הביצה. מור בחן את ההיסטוריה הענפה של סופרמן ויצר מפת דרכים שתשלים את הסיפורים והדמויות.[10] כדי לאייר את הסיפור, שוורץ בחר באמן סופרמן ותיק[11] קורט סוואן, שצייר את הדמות בפרסומים שונים מאז סופרמן מספר 51 בשנת 1948.[12]
עלילה
[עריכת קוד מקור | עריכה]הסיפור פורסם במקור בחוברות Superman #423 ו-Action Comics #583, שניהם מספטמבר 1986. המחצית הראשונה של הסיפור צוינה כ"גיליון אחרון היסטורי" של הקומיקס, מכיוון שכותרת הגיליונות הבאים הייתה "הרפתקאותיו של סופרמן " #424. [13]
חלק ראשון: Superman #423
[עריכת קוד מקור | עריכה]סיפור המסגרת של מה שקרה לאיש המחר? הוא סיפורו של כתב הדיילי פלאנט טים קריין בעתיד של שנת 1997, המבקר את כתבת העיתון לשעבר לויס ליין-אליוט, בתקווה שהיא, בתור האדם האחרון שראה את סופרמן בחיים, יכולה לשפוך קצת אור על תעלומת היעלמותו של איש הפלדה עשר שנים קודם לכן. רוב הסיפור מסופר בפלאשבק, כאשר לויס מספרת לקריין את סיפור ימיו האחרונים של סופרמן.
עשר שנים לפני כן התקיימה תקופה של שלום יחסי לאחר שרוב אויביו של סופרמן מתו או נעלמו. הציבור מאמין כי ברייניאק נהרס שנתיים קודם לכן, לקס לות'ר ירד למחתרת והטפיל וטרה-מן הרגו זה את זה. בינתיים סופרגירל נפטרה לאחרונה.
כשחזר ממסע ממשלתי בחלל, סופרמן מתאחד עם אויבו הוותיק ביזארו - דמות לא מזיקה האומרת את ההפך מכוונתה, שמשנה את אופן הפעולה שלה כדי להפוך ל"כפיל לא מושלם מושלם" של סופרמן. הוא עושה זאת על ידי השמדתו של עולם ביזארו במכוון (כאשר במקור כוכב קריפטון של סופרמן נהרס בתאונה), מגיע לכדור הארץ בבגרותו (כאשר במקור סופרמן נשלח לכדור הארץ כתינוק), יוצא למסע הרג (כאשר במקור סופרמן אף פעם לא הורג) ואז מתאבד, באמצעות חשיפה לקריפטונייט כחול (מכיוון שסופרמן היה למעשה בחיים, היגיונו המעוות של ביזארו תרגם זאת לצורך להיות מת כדי להיות "הכפיל הלא מושלם המושלם"). מילותיו האחרונות היו, "שלום, סופרמן, שלום."[14] כהות כוונות זאת ממשיכה כאשר שני אויבים מעברו, טוימן וקונדס, לומדים את הזהות הסודית של סופרמן מפיט רוס, אותו עינו ורצחו, ובמהלך מהדורת החדשות בטלוויזיה בשידור חי, ה-"Fearsome Funsters" תוקפים וחושפים את זהותו הסודית של קלארק קנט כסופרמן לעולם.
לקס לות'ר מחפש בשממת שלג לא מזוהה אחר שרידי ברייניאק, שככל הנראה נהרג כאשר חלליתו האורגנית התרסקה (כפי שסופר בחוברת Action Comics #545) ומוצא את ראשו הלא פעיל לכאורה שלו, טוען שהוא מתכוון לפרקו כדי ללמוד את הטכנולוגיה שלו. עם זאת, הוא מפעיל בשוגג את הראש, שזז במהירות להשתלט על גופו, מוחו ותפקודו המוטורי של לות'ר עצמו. מתוך כוונה לנקום את תבוסתו בידי סופרמן, ברייניאק, כעת בשליטה מלאה על לות'ר, בונה ספינה חדשה ולוקח את המאבק בסופרמן באופן אישי. לאורך הדרך הוא עוצר לאסוף את איש הקריפטונייט, שגם הוא נאלץ לחפש ולהשמיד את סופרמן.
לאחר שהציל את צוות "הדיילי פלאנט" מהתקפה של צבא מטאלו, סופרמן לוקח את חבריו הקרובים (כולל לויס, ג'ימי אולסן, לאנה לאנג ופרי וייט ואשתו אליס) למבצר הבדידות כדי להבטיח את שלומם. קריפטו הכלב מצטרף אליהם, לאחר שחזר מהחלל הרחוק. ברגע זה לגיון גיבורי-העל קופץ לבקרם מהמאה ה-30 ומביא עמו את סופרגירל שמוקדם יותר בחייה ביקרה בעתיד. הלגיון מעניק לסופרמן מתנה, גביע שלו המחזיק במקרן אזור הפנטום וכתובת "שעתו הרמה". סופרמן חושש שהלגיון מבקר כעת כדי לחלוק כבוד אחרון לפני מותו.
חלק שני: Action Comics #583
[עריכת קוד מקור | עריכה]למחרת, ברייניאק ושלושה נוסעי זמן חברי לגיון נבלי-העל מלכת שבתאי, לורד הברק והמלך הקוסמי פותחים במצור על המצודה, כאשר ברייניאק מקים שדה כוח סביבו כדי למנוע גיבורים אחרים כמו באטמן, וונדר וומן, קפטן מארוול ואחרים להתערב. בקרב שלאחר מכן ג’ימי ולאנה מוצאים בתוך גביעי המצודה סלידות עבר שלהם עם כוחות על ומחליטים להשתמש בממצאים אלה כדי לסייע לסופרמן בקרב. [15] לאנה מסוגלת להכניע את איש הקריפטונייט, ואילו ג'ימי מכבה בהצלחה את גנרטור שדה הכוח של ברייניאק. במהלך הקרב, לות'ר מסוגל להחזיר מספיק שליטה בגופו ובנפשו כדי להתחנן ללאנה להרוג אותו. היא מצייתת ושוברת את צווארו.
לגיון נבלי-העל מסוגל להבין כיצד שני בני האדם הרגילים הצליחו להשיג כוחות-על ובאמצעות ידע זה הם הורגים את לאנה. ג'ימי נרצח על ידי ברייניאק, המסוגל לשמור באופן זמני על השליטה בגווייתו של לות'ר. ולאחר מכן הוא מציין כי שדה הכוח שלו עדיין מרחיק את הגיבורים האחרים, למרות הרס המכשיר המייצר אותו. פצצה גרעינית, ששוגרה על ידי ברייניאק, שוברת את קירות המצודה. איש הקריפטונייט נכנס בזריזות וכאחוז טירוף מבקש לראות את סופרמן "הופך לירוק ומת" בידיו; קריפטו, שחש את האיום על אדונו, תוקף והורג את איש הקריפטונייט, אך נכנע למנה קטלנית של קרינת קריפטוניט בתהליך ומת.[16]
בסופו של דבר, עם הבסתו של ברייניאק, גופתו של לות'ור נכנסת לצפידת מוות ולגיון נבלי העל נמלטו לעתיד עקב זעמו הרצחני לכאורה של סופרמן במותה של לאנה. סופרמן מבין שלא כל האויבים הישנים שלו הובאו בחשבון וכי האחרון, מיסטר מיקסזפיטליק, חייב להיות הנבל שעומד מאחורי הכל מכיוון שרק הוא יכול היה לגרום לאירועים מוזרים כל כך. לאחר מכן מופיע היצור מהממד החמישי, עם צבעים כהים וחיוך קודר מהרגיל על פניו. מיקסזפיטליק זוקף לזכותו את ההתקפות, ואמר שהוא השתעמם בכך שהוא פשוט "שובב" וכעת הוא רוצה לראות איך זה להיות "רשע" במקום. לאחר מכן הוא חושף את צורתו האמיתית - ענק, סגול ובאמת תלת־ממדי, גדול ממדים יותר מהרגיל בגובה, רוחב ועומק, צורה הומנודית מעורפלת - ומתחיל להכות את סופרמן דרך חורבות מבצרו.
בעזרתה של לויס, סופרמן מבין לפתע את משמעות הגביע שהוענק לו על ידי לגיון גיבורי העל ומאיים על מיקסזפיטליק עם מקרן אזור הפנטום. כשראה זאת, מיקסזפיטליק נבהל ואומר את שמו לאחור, המחזיר אותו לממד החמישי, במקביל, סופרמן מפעיל את המקרן, ושולח את מיקסזפיטליק לאזור הפנטום. קרוע בין שני ממדים, מיקסזפיטליק מת בצעקה. מכיוון שהוא שבר את הקוד שלעולם לא להרוג, סופרמן בתמורה נכנס מרצונו לחדר המכיל מדגם של קריפטונייט זהב - אשר מפשיט אותו באופן קבוע מכוחותיו - ונעלם אל השממה הארקטית. כאשר הגיבורים האחרים נכנסים לשרידי המבצר, הם מוצאים שרק פרי וייט ולויס עדיין בחיים. גופתו של סופרמן לעולם לא נמצאה וכל הצדדים מניחים כי הגיבור חסר הכוח מת באזור הארקטי.
לאחר שסיים קריין את הראיון ועזב את מעון אליוט, נחשף בעקיפין כי בעלה של לויס המכונאי ג'ורדן אליוט (התייחסות לאביו של סופרמן ג'ור-אל), הוא סופרמן. הוא חסר כוחות וחי כאדם רגיל עם לויס ובנם ג'ונתן, אשר ככל הנראה קרוי על שמו של ג'ונתן קנט, אביו המאמץ של קלארק. דבריה של לויס על גורלו הסופי של איש הפלדה מראים כעת כי האיש שהגיח מתא קריפטונייט הזהב כבר לא היה על-אנושי. נראה שהוא מעדיף את חייו של אדם רגיל, מוצא הנאה רבה מתפקידו כמכונאי רכב ומצהיר, "סופרמן הוערך מדי. עטוף מדי בעצמו. חשבתי שהעולם לא יכול להסתדר בלעדיו". לרגליו, בנו ג'ונתן שובר בשובבות חתיכת פחם בידו. הוא פותח אותו ובוהה בשמחה ביהלום גדול ונוצץ. עם זאת, הוריו אינם מבחינים בכך. הציור האחרון הוא של ג'ורדן המעביר קריאת "סופרמן" קלאסית לקורא, כאשר הוא ולויס ממשיכים לחיות באושר ועושר.[17]
מהדורות אסופות
[עריכת קוד מקור | עריכה]הסיפור הודפס במקור בשנת 1997 בכריכה רכה. בשנת 2006, DC שלפה את המהדורה המקורית מהשוק והכניסה אותו, יחד עם באטמן: הבדיחה ההורגת, למהדורה מתוקנת של Across the Universe: The Stories of Alan Moore (שנקרא כעת: DC Universe: The Stories of Alan Moore). ההדפסה הראשונית של אוסף זה השמיטה את המבוא בתחילת הסיפור, ותוקנה בהדפסות הבאות.
בשנת 2009 פרסמה DC Comics מחדש את הסיפור ככריכה קשה עצמאית. הגרסה החדשה אספה את הסיפור המקורי כמו גם חומר סופרמן נוסף של אלן מור Superman Annual #11 (הכולל את הסיפור הקלאסי "לאיש שיש לו הכל") ו-DC Comics Presents #85, הכולל ציוות של סופרמן והיצור מן הביצה.
- Superman: "Whatever Happened to the Man of Tomorrow?" (trade paperback, 47 pages, 1997, DC, ISBN 1-56389-315-0)
- DC Universe: The Stories of Alan Moore (trade paperback, 2006, Titan ISBN 1-84576-257-6 DC ISBN 1-4012-0927-0)
- Superman: Whatever Happened to the Man of Tomorrow? Deluxe Edition Hardcover trade paperback. Released on July 8, 2009.[18]
ביקורות
[עריכת קוד מקור | עריכה]הסוף של מה קרה לאיש המחר? ידוע כאחד הרגעים הזכורים ביותר בתולדות DC קומיקס,[19] ואחד "הסיפורים הדמיוניים" הזכורים ביותר.[20] רגעי מותם של ביזארו[21] וקריפטו[22] נחשבים לכמה מהרגעים הטובים ביותר בהיסטוריית הקומיקס, בעוד שהעלילה בכללי נחשבת לאחת הטובות ביותר של מור.[23]
הסיפור זכה בדרך כלל לביקורת חיובית, הבלוג Girls Gone Geek תיאר את הסיפור: "פעמים נוגע ללב, פעמים מנקר ופעמים מבדר" ו"קריאה נהדרת, בין שאתה חובב מושבע או שחקן מזדמן שרק מכיר את היסודות של סופרמן" ו"רמת העוצמה שהשיג מור נדירה בהיסטוריה - מכיוון שהמדיום בדרך כלל לא מאפשר להשיג אותה".[24] הצבעה פומבית של המשתמשים באתר "Comic Book Resources" הגדירה אותה העלילה הטובה ביותר בקומיקס בכל הזמנים.[25]
סופרי סופרמן רבים שעבדו עם הדמות לאחר הסיפור מציינים אותו כחביב עליהם בתולדות סופרמן. ג'יי מייקל סטרזינסקי, שטען כי אם יכול היה לכתוב דמות אחת בלבד עד סוף חייו יהיה זה סופרמן, כינה את הסיפור סיפור הסופרמן הגדול ביותר אי פעם.[26] סקוט סניידר גם טען שהסיפור הוא בין המועדפים עליו,[27] ואילו ג'ורג' פרז טען שאף על פי שהוא רק המאייר בסיפור, היה זה אחד הרגעים הטובים בקריירה שלו.[28]
מורשת
[עריכת קוד מקור | עריכה]אלן מור ביקר בשנית חלק רב מנושאי הסיפור בספר הקומיקס Supreme, שנוצר במקור על ידי רוב ליפילד כחיקוי של סופרמן במהלך 1990. לאחר שסדרת הדגל של סופרמן אותחלה על ידי ג'ון ביירן, מור החליט לעבוד עם Supreme על רבים ממה שלדעתו היו מרכיבי הליבה של סופרמן. [29]
שם סיפור הקומיקס מ-2009 "באטמן: מה קרה לצלבן בגלימה?" מאת ניל גיימן הוא אזכור לסיפור,[30] הסופר גראנט מוריסון הציב באותה תקופה רבים ממרכיבי עידן הכסף בהיסטוריה של באטמן חזרה להמשכיות. ובדומה ל"מה שקרה לאיש המחר?", היה צריך להיות שינוי בסטטוס קוו של חוברות באטמן, שם ככל הנראה נהרג באטמן המקורי, ברוס ויין, והוחלף על ידי דיק גרייסון. סיפורו של גיימן נועד לשמש אזכור לבאטמן המקורי ונכתב על הלווייתו של באטמן. בדומה לסיפור של סופרמן, סיפורו של באטמן הופיע בשתי חוברות באטמן הראשיות באותה תקופה, ופורסם כחודש לפני הפסקה קצרה של כל כותרות באטמן לצורך פרסום המיני-סדרה באטמן: הקרב על הברדס.[31]
הופעות אחרות
[עריכת קוד מקור | עריכה]בסדרת הקומיקס "סופרמן/באטמן" מופיע סופרמן מבוגר מציר זמן עתידי לבוש באותה התחפושת שלבש סופרמן בקץ הממלכה. בשנת 2005, ברגעי הסיום של קשת הסיפור "כוח מוחלט" בסופרמן/באטמן ובהתערבות מטרון, סופרמן העתידי מצליח לשנות את זרם הזמן ובעזרתו, הוא הופך לג'ורדן אליוט ומוכן לחיות באושר ועושר.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- מה קרה לאיש המחר? בפרויקט ויקיה של DC Comics
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Manning, Matthew K.; Dolan, Hannah (2010). "1980s". DC Comics Year By Year A Visual Chronicle. Dorling Kindersley. p. 220. ISBN 978-0-7566-6742-9.
In 'Whatever Happened to the Man of Tomorrow?', a two-part story written by Alan Moore and illustrated by Curt Swan, the adventures of the Silver Age Superman came to a dramatic close.
- ^ Cronin, Brian (21 בינואר 2009). "A Year of Cool Comic Book Moments – Day 21". Comics Should Be Good. Comic Book Resources. נבדק ב-16 בפברואר 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Mahadeo, Kevin (20 ביולי 2010). "Spencer Takes "Action" with Jimmy Olsen". Comic Book Resources. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Taylor, Robert (1 ביולי 2008). "REFLECTIONS: J. Michael Straczynski, Part II". Comic Book Resources. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Ekstrom, Steve (2 במרץ 2009). "Mega Con 2009: Talking to George Perez". Newsarama. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ Campbell, Josie (29 באפריל 2011). "FLASHPOINT FACTS: Snyder and Francis Build "Project Superman"". Comic Book Resources. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Cronin, Brian (11 באוגוסט 2010). "Top 75 Most Memorable Moments in DC Comics History: #55-46". Comics Should Be Good. Comic Book Resources. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Manning, Matthew K.; Dolan, Hannah (2010). "1980s". DC Comics Year By Year A Visual Chronicle. Dorling Kindersley. p. 221. ISBN 978-0-7566-6742-9.
In the six-issue miniseries entitled "[The] Man of Steel", the mammoth task of remaking Superman fell to popular writer/artist John Byrne...The result was an overwhelming success, popular with fans both old and new.
- ^ 1 2 "Whatever Happened to the Man of Tomorrow". Supermanthrutheages.com. אורכב מ-המקור ב-4 באפריל 2013. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Kupperberg, Paul. Whatever Happened to the Man of Tomorrow? Collected Ed. Foreword. DC Comics.
- ^ Barry Max, Joey Cavalierim Thomas Hill, Barry Max (ע), Fifty Who Made DC Great, DC Comics, 1985
- ^ Zeno, Eddy (2002). Curt Swan: A Life in Comics. Vanguard Productions.
- ^ Wallace, Daniel; Dolan, Hannah (2010). "1980s". DC Comics Year By Year A Visual Chronicle. Dorling Kindersley. p. 226. ISBN 978-0-7566-6742-9.
For the second time in his history, Superman's self-titled comic saw a first issue...a new series was introduced...written and drawn by the prolific Byrne.
- ^ Cronin, Brian (21 בינואר 2009). "A Year of Cool Comic Book Moments – Day 21". Comics Should Be Good. Comic Book Resources. נבדק ב-16 בפברואר 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Cronin, Brian (23 בינואר 2009). "A Year of Cool Comic Book Moments – Day 23". Comics Should Be Good. Comic Book Resources. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Cronin, Brian (24 בינואר 2009). "A Year of Cool Comic Book Moments – Day 24". Comics Should Be Good. Comic Book Resources. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Cronin, Brian (11 באוגוסט 2010). "Top 75 Most Memorable Moments in DC Comics History: #55-46". Comics Should Be Good. Comic Book Resources. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ DC Universe: Superman: Whatever Happened to the Man of Tomorrow? Deluxe Edition. Retrieved on 19 March 2009.
- ^ Cronin, Brian (11 באוגוסט 2010). "Top 75 Most Memorable Moments in DC Comics History: #55-46". Comics Should Be Good. Comic Book Resources. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Bailey, Shane (5 ביולי 2006). "I ♥ imaginary stories". Newsarama. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ Cronin, Brian (21 בינואר 2009). "A Year of Cool Comic Book Moments – Day 21". Comics Should Be Good. Comic Book Resources. נבדק ב-16 בפברואר 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Cronin, Brian (24 בינואר 2009). "A Year of Cool Comic Book Moments – Day 24". Comics Should Be Good. Comic Book Resources. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Brady, Matt (27 ביולי 2008). "SDCC '08 - More on Gaiman-Batman with Dan DiDio". Newsarama. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ Peterman, Erika (24 במרץ 2010). "G3 Rewind: Whatever Happened to the Man of Tomorrow?". Girls Gone Geek. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Cronin, Brian (11 בדצמבר 2009). "Top 100 Comic Book Storylines #25-20". Comics Should Be Good. Comic Book Resources. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Taylor, Robert (1 ביולי 2008). "REFLECTIONS: J. Michael Straczynski, Part II". Comic Book Resources. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Campbell, Josie (29 באפריל 2011). "FLASHPOINT FACTS: Snyder and Francis Build "Project Superman"". Comic Book Resources. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Ekstrom, Steve (2 במרץ 2009). "Mega Con 2009: Talking to George Perez". Newsarama. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ "Supreme". Superman Through the Ages!. אורכב מ-המקור ב-2016-03-20. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Brady, Matt (27 ביולי 2008). "SDCC '08 - More on Gaiman-Batman with Dan DiDio". Newsarama. נבדק ב-17 בפברואר 2013.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ Brady, Matt (10 December 2008). "Dan DiDio: 20 Answers, 1 Question - Batman and More". Newsarama. Retrieved 17 February 2013.