המשבר בעולמות האינסופיים
כריכת הספר המאגד את סיפור Crisis on Infinite Earths. אמנות מאת אלכס רוס | |
מידע קומיקס | |
---|---|
יוצר | מארב וולפמן |
סוגה | קרוסאובר |
תקופת פרסום מקורית | אפריל 1985 – מרץ 1986 (כ־335 ימים) |
סינדיקציה | DC קומיקס |
ארץ מקור | ארצות הברית |
שפת המקור | אנגלית |
מוציא לאור | DC קומיקס |
מספר החוברות | 12 |
המשבר בעולמות האינסופיים (באנגלית: Crisis on Infinite Earths) היא מיני-סדרת קומיקס ואירוע קרוסאובר נרחב שפורסמה על ידי חברת DC קומיקס ב-1985 למשך 12 חוברות. הסדרה נכתבה בידי מארב וולפמן ואוירה על ידי ג'ורג' פרז.
סדרת חוברות זו היוותה נקודת מפנה ביקום DC הבדיוני שתואר בחוברות הקומיקס של חברת DC, אשר עד אז היה סבוך וקווי עלילה רבים סתרו זה את זה. בסיפור זה בוטל רעיון היקומים המקבילים בחוברות הקומיקס של DC, שהיה מקובל עד אותה העת לפישור סתירות בקומיקס, וכל קווי העלילה השונים אוחדו ליקום אחיד אחד. נוסף על כך, מספר גיבורי על מצאו את מותם, כמו סופרגירל ובארי אלן.
"המשבר בעולמות האינסופיים" נחשב אחד האירועים המכוננים המרכזיים בעולם הקומיקס של DC וחובבי קומיקס מחלקים את ההיסטוריה של הקומיקס כ"טרום המשבר" ו"לאחר המשבר". שם הכותר נלקח מאירועי מיני סדרות ישנות יותר כמו "המשבר בארץ-2" ו"המשבר בארץ-3", ובהמשך היווה השראה לאירועי משבר נוספים כ"שעת אפס: משבר בזמן", "המשבר האינסופי", "המשבר האחרון", "פלאשפוינט" ו"התכנסות". האירוע מתפרש על פני מספר כותרים של גיבורי על שונים כמו סופרמן, באטמן, וונדר וומן, פלאש, גרין לנטרן, ליגת הצדק, לגיון גיבורי-העל והטיטאנים הצעירים.
עלילת הסיפור זכתה לעיבוד אנימטיבי בשם "ליגת הצדק: המשבר בעולמות האינסופיים", שיצא בשלושה חלקים - החלק הראשון ב-9 בינואר 2024, החלק השני ב-23 באפריל 2024, והחלק השלישי ב-16 ביולי 2024.
סקירה
[עריכת קוד מקור | עריכה]לפני המשבר בעולמות האינסופיים, יקום DC היה מלא בטעויות המשכיות. סיפור הרקע של כל דמות ודמות לא היה עקבי ואמין. כך למשל, סופרמן לא יכול היה לעוף אלא רק לקפוץ למרחקים עצומים, מכיוון שהוא נולד על כוכב לכת שכוח הכבידה בו גדול מזה של כדור הארץ. עם הזמן הוא עף, הוסבר כי כוחותיו מגיעים משמש צהובה, והומצא לו סיפור רקע מורכב יותר. מאוחר יותר השתנה הסיפור כדי להסביר את הרפתקאותיו כסופרבוי וכן השתנה כדי להכליל את סופרגירל, את העיר קנדור ואת ניצולי קריפטון, ובכך להשקיט את המחשבה כי סופרמן הוא הניצול היחיד מהשמדת עולמו.
נוסף על כך, הייתה בעיית גילאים. לדוגמה, בשנות ה-80 באטמן (בן אדם ללא כוחות על) נראה טוב לגילו, שכן הוא לחם במלחמת העולם השנייה. אותה בעיה נפוצה גם בעוזרו, רובין, שבמשך שנים רבות שמר על מראה צעיר של מתבגר. בנוסף, נוצרו גרסאות חדשות לגיבורי על מוכרים כפלאש, גרין לנטרן ואטום, כולל סיפורי מקור וכוחות שונים משל אלה שקדמו להם.
הייתה התייחסות לנושאים אלה במיני סדרה "הפלאשים משני העולמות" משנת 1961, אשר בה בארי אלן פגש את ג'יי גאריק, קודמו. הפגישה נוצרה תודות הרעיון של שני יקומים מקבילים: ארץ-1, מקום ההתרחשות המרכזי של גיבורי העל מאז תור הכסף, וארץ-2, יקום מקביל שבו התרחשו הרפתקאות גיבורי תור הזהב, ואשר בו הגיבורים הזדקנו בצורה ריאליסטית מאז זמנם. הרעיון גם הורחב להכליל את ה"מולטי-יקום", בו קיימים בין היתר ארץ-3, שבו הכל מתרחש הפוך: גיבורי-על הם נבלי-על ואירועים היסטוריים התרחשו בסדר הפוך.
אירוע המשבר נוצר כדי לחגוג את חגיגות ה-50 שנה להיווסדות DC קומיקס. אולם, הכותבים מארב וולפמן ולן ויין ראו בכך הזדמנות לנקות את ההיסטוריה המעוותת של החברה (שגרמה בעקיפין לירידה במכירות עקב חוסר ההגיון). עבודת השטח לקראת המשבר נמשכה מעל לשנה, והוצגה דמותו של "מוניטור", אחת מדמויות המפתח, בכותרים השונים של גיבורי העל. בהופעתו המקורית, מוניטור היה דמות הפועלת בצללים ואשר לא הראה את פניו, והואמן כי הוא נבל בהתהוות.
הסדרה הפכה להצלחה מסחרית וחידשה את ההתעניינות בכותרי הדמויות. יחד עם "השומרים" של אלן מור ו"האביר האפל חוזר" של פרנק מילר, היא הפכה להצלחה ותרמה לריענון היצירתי של DC קומיקס, אשר הייתה בפיגור מזה שנים אחר מתחרתה, מארוול קומיקס. המשבר גם עזר להטביע את המושג "קרוסאובר". וכך, מאז 1985 יוצרי שתי החברות מפרסמים אירועי קרוסאובר שנתיים המבקשים לחבר בין עלילות כותרי הקומיקס.
עלילה
[עריכת קוד מקור | עריכה]הסיפור מציג לקוראים שתי ישויות חוצניות כמעט כל-יכולות: מוניטור הטוב ואנטי-מוניטור הרע. שניהם נוצרו באותו ניסוי אשר יצר את ה"מולטי-יקום". לאחר שפעל מאחורי הקלעים במשך יותר משנה בחוברות הקומיקס של החברה, מוניטור מתגלה כמי שעובד על תוכנית נואשת להציל את ה"מולטי-יקום" מהשמדה של אנטי-מוניטור. סדרת המשבר מביאה את מאמציהם של גיבורי העל לסכל את מזימותיו של אנטי-מוניטור. תחת השגחתו של מוניטור, קבוצה נבחרת של גיבורים שומרת על מכשירים מאסיביים אשר נועדו למזג בין שני כדורי הארץ לאחד, אשר יהיה מוגן מהאנטי-חומר שכבר השמיד עולמות שלמים. עד מהרה גדל הקונפליקט, וכל גיבורי העל נעשים מעורבים בו.
המוניטור נרצח בידי העוזרת שלו, הרבינגר, אשר השתלטו עליה שדי צללים של אנטי-מוניטור. אולם, הוא צפה את ההתקפה ומאפשר לה להתרחש. בכך, מותו ישחרר מספיק אנרגיה שתגן על חמשת העולמות האחרונים מספיק זמן כדי שגיבורי העל יובילו מתקפה נגד אנטי-מוניטור תחת השגחתם של עוזריו - הרבינגר, אלכסנדר לות'ר הבן ומנודה. הנבל אנטי-מוניטור נאלץ לסגת, במחיר מותה של סופרגירל.
שינוי זה במלחמה מביא למרווח נשימה בקרב הגיבורים, אך לא להרבה זמן. לקס לות'ר וברייניאק מאגדים קבוצת נבלי-על שמתכננים להשתלט על כדורי הארץ בשעה שאנטי-מוניטור מעורר כאוס בהם. הפלאש מארץ-1 מת לאחר שהוא מונע ממנו להשתמש בתוכנית הגיבוי לירות בתותח אנטי-חומר ולחדור את השדה המגן של הכוכב. או אז, הספקטר עוצר את הקונפליקט ומיידע את שאר הגיבורים כי אנטי-מוניטור נוסע בזמן על מנת לעצור את יצירת ה"מולטי-יקום". גיבורים ונבלים מאחדים כוחות, כאשר הגיבורים עורכים את המסע במטרה לעצור את אנטי-מוניטור והנבלים מגיעים לכוכב הלכת "אואה" כדי למנוע מהמדען קרונה לבצע ניסוי היסטורי שיעזור לאנטי-מוניטור במאמציו.
הנבלים נכשלים במשימתם, ואילו הגיבורים עוזרים לספקטר במלחמתו נגד אנטי-מוניטור. סוף הקרב ביניהם יוצר עומס אנרגיה שגורם לקריסת החלל והזמן. יקום אחד נוצר יש מאין וכל הגיבורים חוזרים למציאות הזמן העכשווי שבו אלמנטים מחמשת העולמות מתמזגים לאחד. אף אחד חוץ מאלה אשר נכחו במלחמה הזו אינו זוכר את שאירע. בסוף הסיפור, וולי וסט הופך לפלאש החדש.
הצעה לסוף אלטרנטיבי
[עריכת קוד מקור | עריכה]לפי ראיון שנערך עם ג'ורג' פרז ב-1994, כריס קלרמונט הציע כי סופרמן מארץ-1 ימות בקרב נגד אנטי-מוניטור בחוברת 12. לאחר שהנבל הושמד, קאל-אל מארץ-2 מבין שהוא כעת לבד, ללא עולם משלו, ללא אהובתו לויס ליין, וכי עכשיו הארץ היחידה ללא סופרמן. או אז, להפתעת הגיבורים, הוא מבריש מעליו את קצוות השיבה משיערו ומסיר איפור שכביכול הקנה לו מראה מבוגר יותר. הוא מסביר שהוא הפסיק להתבגר כאשר הגיע לשיא כוחותיו. הוא חוזר עם האחרים לארץ של אחרי המשבר ולוקח את מקומו של סופרמן מארץ-1.
אם הצעה זו הייתה מתממשת, אזי הכותר Man of Steel יסמן את חזרתו של סופרמן המקורי, אשר מתחיל את חייו בארץ שלאחר המשבר בצורה דומה לחייו הישנים, אם כי בהבדלים שונים. למרות ההלם התרבותי, קאל-אל משתלב ומקבל הזדמנות שנייה לחיים בעידן המודרני שבארץ שלאחר המשבר[1].
לאחר המשבר
[עריכת קוד מקור | עריכה]דמויות ואלמנטים שנקבעו לפני אירועי המשבר בעולמות אינסופיים נחשבים "לפני-משבר" ("Pre-Crisis"), ואלה ששוחזרו נחשבים "לאחר-משבר" ("Post-Crisis"). אולם, עם הוספתה של המיני סדרה המשבר האינסופי משנים 2005–2006 - סיפור משנה המשכיות נוסף - "לפני" ו"אחרי" כבר אינם גורם מכריע, וכעת יש צורך לקבוע לאיזה משבר מתייחסים. המושג שנקבע בעקבות הבעיה נקרא "עידן-המשבר", שמתייחס לכל האירועים שהתרחשו בין המשברים.
המשבר נוצר כהזדמנות של חברת DC קומיקס להתחיל דף חדש ככל שניתן ולעשות שינויים מהותיים לכמה מהכותרים המרכזיים שלה. בעקבות המשבר בעולמות האינסופיים, מספר אלמנטים מהותיים שונו בסיפורי המקור של כמה מהחוברות, כדוגמת "באטמן: שנה ראשונה" של פרנק מילר, "אלים ובני תמותה" - ההרצה המחודשת של ג'ורג' פרז לוונדר וומן, האתחול מחדש של ג'ון ביירן ל"סופרמן: איש הברזל" ושינוי הכותר Green Lantern ל-Green Lantern Corps.
שינויים ודמויות חדשות
[עריכת קוד מקור | עריכה]כותרים אחרים שלא הומצאו מחדש פנו לכיוונים שונים לגמרי לאחר המשבר בעולמות האינסופיים, אם כי נדחו כשנה כדי לגשר בין המשבר הקודם לבא, במיני סדרה Legends. הכותר Justice League of America בוטל ובמקומו החלה הסדרה Justice League, שכללה מגוון רחב יותר של דמויות, וקפטן מארוול קיבל מיני סדרה משלו שנועדה לספר את סיפור מקורו מחדש.
כמו כן, מספר דמויות חדשות הוצגו במשבר. עוזרתו של מוניטור - הרבינגר, המדען מנודה, ליידי קווארק (ניצולת אחד העולמות המושמדים), דוקטור לייט חדשה הוצגה, וכן דמויות קומיקס מחברת צ'רלטון קומיקס - בעיקר החיפושית הכחולה השנייה. לאחר המשבר, קיד-פלאש לשעבר וולי וסט החליף את קודמו, בארי אלן, בתפקיד הפלאש החדש. ג'ונה הקס הועבר לעתיד פוסט-אפוקליפטי, אולם מעבר זה לא צלח והוא חזר למערב הפרוע. הדמות ויילדקאט מחברת הצדק של אמריקה הוחלפה באופן זמני על ידי בתו, יולנדה מונטז. שומרי היקום עזבו לממד אינו ידוע וחיל הפקחים הירוקים אורגנו מחדש, כאשר האל ג'ורדן החל להוביל קבוצה של פקחים ירוקים מכדור הארץ.
בעיות בהמשכיות בעקבות המשבר
[עריכת קוד מקור | עריכה]השינויים שנעשו לאחר המשבר לא נקלטו בצורה עקבית. המיני סדרה פורסמה למשך שנה, כאשר מספר סדרות המשיכו בסדר רץ במקביל. בנוסף, מספר סיפורים שהתבססו על ההמשכיות הקודמת פורסמו לאחר הגיליון האחרון של המשבר הנוכחי. במקור, דמויות אשר נכחו בקרב האחרון בשחר הזמן זכרו את ההיסטוריה המקורית שלהם בנוסף להיסטוריה שלאחר המשבר. זאת ועוד, גרסאות חדשות או מומצאות מחדש של כותרים החלו בזמנים שונים, כאשר DC המשיכו להציג את הגרסאות הישנות של הגיבורים עד אשר החדשות פורסמו, לעיתים כשנה לאחר מכן. כתוצאה מכך, סדרה אשר ניסתה לפשט את רצף הזמן של יקום DC רק הציגה יותר סיבוכים.
הדוגמה השנויה במחלוקת הנפוצה ביותר לכך היא ההתעסקות עם הוקמן מתור הכסף, במיני סדרה Hawkworld, שהתרחשה שנה לאחר מכן. DC החליטה להעתיק את האתחול המחודש שנעשה לוונדר וומן לדמותו של הוקמן, בשעה שהמיני סדרה הובילה ליציאת סדרה נפרדת. דבר זה יצר בעיה לכותבי החברה, כשבינתיים הוקמן המשיך להופיע ללא הרף. בכך הדמות הפכה לא שמישה בעיני רבים מהכותבים, ולמשך שארית שנות ה-90 די נשכחה עד אשר "יצאה לגמלאות" ופינתה את מקומה להוקמן מתור הזהב, הגרסה האולטימטיבית של הדמות. בעיות דומות צצו גם בלגיון גיבורי העל, אשר הושפעו מהסרתו של סופרבוי מההמשכיות.
המיני סדרה "שעת אפס: משבר בזמן" משנת 1994 ניסתה לפתור את הסוגיות האלו בכך שאתחלה שוב את יקום DC, הפעם ללא הרבה הוצאות מחודשות.
סוגיית מחיקתה של סופרגירל מההמשכיות טופלה אט אט בשנים שלאחר המשבר: מספר דמויות בשם סופרגירל הוצגו. לא היה זה אלא ב-2004, שהוצגה סופרגירל קריפטונית חדשה באופן רשמי.
ביבליוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]- All-Star Squadron #50-56
- Amethyst Vol. 2 #13
- Batman #389-391
- Blue Devil #17-19
- DC Comics Presents #78,86-88,94,95
- Detective Comics #558
- The Fury of Firestorm #41,42
- Green Lantern Vol. 2 #194-196,198
- Infinity, Inc. #18-25 & Annual #1
- Justice League of America #244,245 & Annual #3
- Legion of Super-Heroes Vol. 3 #16-18 & Annual #1
- Losers Special #1
- The New Teen Titans Vol. 2 #13,14
- The Omega Men #31,33
- Superman #413,414,415
- Swamp Thing Vol. 2 #44,46
- Wonder Woman #327-329
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- המשבר בעולמות האינסופיים בפרויקט ויקיה של DC קומיקס
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ KISTLER PRESENTS: Alternate CRISIS ending?, Alan Kistler, July 20th 2006