אביב כוכבי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
אביב כוכבי
יישור=ללא
נולד 1964
מקום לידה ישראל
השתייכות צה"ל צבא הגנה לישראל
תקופת שירות 1982 ואילך
דרגה אלוף  אלוף
תפקידים צבאיים
מלחמות וקרבות

אביב כוכבי (נולד בשנת 1964) הוא אלוף בצה"ל המכהן כראש אגף המודיעין. כיהן בין היתר כמפקד חטיבת הצנחנים, כמפקד עוצבת האש, כמפקד אוגדת עזה וכרח"ט המבצעים באמ"ץ.

תוכן עניינים

[עריכה] שירות צבאי

כוכבי גדל והתחנך בקרית ביאליק. בשנת 1982 התגייס לצה"ל, התנדב לצנחנים, ושובץ בגדוד 890‏‏[1]. בצנחנים עבר מסלול הכשרה כלוחם והשתתף בפעילות מבצעית במסגרת הגדוד והחטיבה[2]. לאחר מכן עבר קורס מ"כים חי"ר וקורס קציני חי"ר וסיים את שניהם כחניך מצטיין[3]. בתפקידו הראשון כקצין שימש כוכבי כמפקד מחלקה בגדוד 890, ולאחר מכן כקמב"צ הגדוד, כמפקד פלוגה ומאוחר יותר כמפקד הפלוגה המסייעת[4]. לאחר מכן כיהן כמפקד פלנ"ט צנחנים. עם סיום לימודי התואר הראשון והמכללה לפו"ם, מונה לקצין אג"ם של חטיבת הצנחנים. בהמשך שימש מפקד גדוד 101 (גדוד פתן)[5], מפקד בסיס האימונים של הצנחנים[6] וסגן מפקד חטיבת הצנחנים. בשנת 1998, עם סיום לימודי התואר השני באוניברסיטת הרווארד שבארצות הברית, מונה למפקד החטיבה המזרחית של יחידת הקישור ללבנון בשנים 1998 - 2000, תחת פיקודו של תא"ל ארז גרשטיין. אחר כך פיקד על חטיבת מילואים מובחרת של הצנחנים. בשנים 2001 - 2003 שירת כמפקד חטיבת הצנחנים. כוכבי, יחד עם קבוצת מפקדים נוספים מיחידות השדה, ובהם מח"ט גולני תמיר ומח"ט הנח"ל גולן וכן מפקדי החטיבות המרחביות בגדה הירש ותיבון, היה מהדוחפים לפעול כנגד מקורות הטרור הפלסטיני באינתיפאדת אל אקצה, בקסבות ובמחנות הפליטים, למרות היותם מרחבים אורבנים צפופים ומסובכים ללחימה, וזאת למרות היסוסי הפיקוד הבכיר של צה"ל. כוכבי הוביל את החטיבה בהצלחה במבצע חומת מגן ובמבצעים נוספים ברחבי יהודה ושומרון כנגד תשתיות הטרור פלסטיני[7]. לאחר מכן פיקד על "עוצבת האש". בשנת 2004 החליף את מפקד אוגדת עזה הפורש, תא"ל שמואל זכאי, ושימש כמפקד אוגדת עזה עד סוף יולי 2006. במהלך שירותו כמפקד אוגדת עזה התרחשו שני אירועים משמעותיים; בקיץ 2005 יצאה ישראל מחבל עזה במסגרת תוכנית ההתנתקות, ובקיץ 2006 נחטף גלעד שליט ובעקבות זאת יצאו כוחות צה"ל למבצע "גשמי קיץ".

בשנת 2006 עמד לצאת ללימודים במכללה לביטחון בלונדון, אך נסיעתו בוטלה מחשש למעצר על ידי שלטונות בריטניה בחשד למעורבות בפשעי מלחמה במהלך שירותו בעזה.[8] במקום ללונדון נסע כוכבי לארצות הברית ולמד באוניברסיטת ג'ונס הופקינס.

בשנת 2007 התמנה לראש חטיבת המבצעים באמ"ץ, תפקיד בו כיהן עד ינואר 2010.

ב-22 בנובמבר 2010 הועלה לדרגת אלוף ומונה לראש אמ"ן. ב-25 בינואר 2011, ימים מעטים לפני פרוץ המהומות שהובילו להפיכה במצרים, מסר סקירה ביטחונית ראשונה בפני ועדת החוץ והביטחון של הכנסת (שדיוניה חסויים). על סקירה זו פורסם בעיתונים מידע סותר: "הארץ" ציטט מפי כוכבי: "האחים המוסלמים במצרים אינם מאורגנים מספיק כדי לתפוס את השלטון. הם לא מצליחים להתלכד לכדי מהלך משמעותי. אין כרגע חשש ליציבות השלטון של מובארק".‏[9] גם יו"ר הוועדה, שאול מופז, שחלק שבחים לכוכבי, ציין שכוכבי לא צפה את האירועים במצרים.‏[10] לעומת זאת, כחצי שנה מאוחר יותר דיווח רון בן ישי באתר ynet כי כוכבי אמר: "דור הביניים בהחלט עשוי להוביל מהפיכות גם במדינות שאינן נחשלות ואנחנו רואים עיסוק אינטנסיבי בעניין זה של המנהיגים בירדן ובמצרים‏[11]". גבי אשכנזי, אשר נשא בתפקיד הרמטכ"ל בעת ההפיכה במצרים, אמר, בהתייחסו לכך שאמ"ן לא צפה את האירועים, כי: "המודיעין לא יודע את מה שהצבא המצרי לא יודע[12]."

[עריכה] השכלה וחיים פרטיים

כוכבי הוא בעל תואר ראשון בפילוסופיה מהאוניברסיטה העברית שבירושלים, תואר שני במנהל ציבורי מאוניברסיטת הרווארד שבארצות הברית (תוכנית משותפת לקרן וקסנר ולביה"ס לממשל ע"ש קנדי) ותואר שני נוסף ביחסים בינלאומיים מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס.

נשוי ליעל ואב לשלוש בנות ומתגורר עם משפחתו בצפון הארץ.

[עריכה] קישורים חיצוניים

מיזמי קרן ויקימדיה

[עריכה] הערות שוליים

  1. ^ חן קוטס-בר, דרך כוכבו‏, באתר nrg מעריב, 24 באפריל 2005
  2. ^ יוסי יהושוע וראובן וייס, "הגדוד של המדינה", ידיעות אחרונות מוסף 7 ימים, ‏ 07.10.2011, אביב כוכבי: "אני זוכר את עצמי כחייל, עם מ"ק על הגב, ליד צידון, והוא יורד במדרגות עם פנס לראשו, ופתאום פונה אליי, לחייל הפשוט, ומתחקר אותי, שואל מה העניינים, מה שלומי, יורד לפרטים. הייתה הרגשה שאתה שייך למשהו מיוחד, לגדוד עם מורשת. הדרישות היו גבוהות וקפדניות. הייתה ירידה לפרטים ברמת הביצוע בלי שום הנחות, אבל באותה נשימה גם יחס אישי של המפקדים. מה שאפיינו את הגדוד היו התחבולה והראש היצירתי להביא פתרון בדרך אחרת".
  3. ^ גל הירש, סיפור מלחמה סיפור אהבה, הוצאת ידיעות אחרונות, 2009, עמודים 25.‏
  4. ^ יוסי יהושוע וראובן וייס, "הגדוד של המדינה", ידיעות אחרונות מוסף 7 ימים, ‏ 07.10.2011.
  5. ^ יוסי יהושוע וראובן וייס, "הגדוד של המדינה", ידיעות אחרונות מוסף 7 ימים, ‏ 07.10.2011, אביב כוכבי: "זה נכון שרציתי לסגור מעגל ולפקד על 890, זה טבעי ונורמלי, אבל התחושה הזו עברה לי שלוש דקות אחרי טקס קבלת הפיקוד על 101".
  6. ^ רשימת מפקדי בסיס האימונים החטיבתי של הצנחנים, באתר "חטיבת הצנחנים".
  7. ^ עמוס הראליאיר גולן, אלוף פיקוד העורף, חושף שישראל מצויה בהיערכות למגננה רבתי לקראת שנת 2010, באתר הארץ, 16 באוקטובר 2009, "הצלחת "חומת מגן", השלב הראשון בבלימת גל טרור המתאבדים הנורא של אותן שנים, נולדה עקב לחץ מלמטה: היו אלה המג"דים והמח"טים שגברו על היסוסי הפיקוד הבכיר של צה"ל ושיכנעו את האלופים במה שכיום נראה מובן מאליו, שהדרך היחידה לטפל בטרור המתאבדים היא לפשוט על מקורותיו, בקסבות ובמחנות הפליטים הצפופים."
  8. ^ עמוס הראלבוטלו לימודי תא"ל בחו"ל מחשש שייעצר, באתר הארץ, 27 בפברואר 2006
  9. ^ יהונתן ליס, ראש אמ"ן, האלוף אביב כוכבי: החלטה איראנית תוביל לגרעין תוך שנתיים, באתר הארץ, 25 בינואר 2011
  10. ^ "המודיעין לא צפה את ההפיכה במצרים", אתר חדשות 2, 30 בינואר 2011
  11. ^ רון בן ישי, מובארק סולק, ובעזה כבר 10,000 רקטות, באתר ynet‏, 17 ביולי 2011
  12. ^ גבי אשכנזי: "לפעול נגד אירן מתחת למכ"ם", וואלה, ‏ 26.01.2012.


ראשי אגף המודיעין (אמ"ן)

איסר בארי · חיים הרצוג · בנימין גיבלי · יהושפט הרכבי · חיים הרצוג · מאיר עמית · אהרן יריב · אלי זעירא · שלמה גזית · יהושע שגיא · אהוד ברק · אמנון ליפקין-שחק · אורי שגיא · משה יעלון · עמוס מלכא · אהרן זאבי-פרקש · עמוס ידלין · אביב כוכבי

כלים אישיים

גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
קהילה
תיבת כלים
דף זה בשפות אחרות
הדפסה/יצוא