חסידות מונסטריץ'
מראה
חסידות מונסטריץ (ביידיש: מאניסטערישטשע) היא חסידות שפעלה בפודוליה (כיום בשטח אוקראינה), ענף מחסידות ליניץ. אבי השושלת היה רבי יהושע העשיל רבינוביץ, בן נינו של רבי גדליה מליניץ.
תולדות החסידות
[עריכת קוד מקור | עריכה]רבי יהושע העשיל נולד בכ"ד באדר תר"כ לרבי יצחק יואל מקנטקוזבה. היה חתנו של דודו רבי פנחס מסוקלובקה. לאחר פטירת אביו בשנת תרמ"ה החל לכהן באדמו"רות באומן ובמוׂנָסְטרִיץ' (אנ'). כאביו לפניו, אף הוא סבל בברית המועצות ובשנת תרפ"ד היגר לארצות הברית. שם התיישב בבראונזוויל שבניו יורק. חיבר ספרים רבים ביניהם: "דברי יהושע" (על התורה), "תורת אבות" (על מסכת אבות) ו"נחלת יהושע". נפטר בכ"ו בניסן תרצ"ח[1]
בניו היו רבי גדליהו אהרן ורבי יעקב משולם זושא. חתניו היו רבי יעקב יצחק ממקארוב-שיקגו, רבי שלום יוסף מטריסק-פרוסקורוב ו (בזיווג ראשון) רבי יחיאל גרטנר מלענטשנע.
- רבי גדליהו אהרן נולד בשנת תר"מ. היה חתנו של רבי ישראל שלום יוסף מבוהוש ובזיווג שני של רבי ברוך מאיר מאזרניץ (בנו של רבי מנחם נחום מלועוו). כיהן כאדמו"ר באומן ובקייב שם נהרג בפוגרומים בג' באב תרע"ט (שלושה באוגוסט 1919). דברי תורתו הודפסו בספר "זכר אהרן".
- בנו רבי יצחק יואל (ג' בטבת תרס"ט - כ"ד בחשוון תשמ"ז[2]), חתנו של רבי יוסף תאומים, היגר לארצות הברית ולמד בישיבת רבי יצחק אלחנן ולאחר פטירת סבו בשנת תרצ"ח החל לכהן באדמו"רות.
- בנו, רבי גדליה אהרן רבינוביץ', האדמו"ר הנוכחי עלה לישראל מארצות הברית והתגורר בעיר העתיקה ולאחר מכן ברמת שלמה, ושם קבע את בית מדרשו.
- בן נוסף היה הרב ברוך מאיר (כ"א טבת תרע"ב - ח' אלול תש"ס[3]) רב בית הכנסת תפארת הגר"א בניו יורק.
- בנו רבי יצחק יואל (ג' בטבת תרס"ט - כ"ד בחשוון תשמ"ז[2]), חתנו של רבי יוסף תאומים, היגר לארצות הברית ולמד בישיבת רבי יצחק אלחנן ולאחר פטירת סבו בשנת תרצ"ח החל לכהן באדמו"רות.
- רבי יעקב משולם זושא נולד בשנת תרס"א. נישא לבת דודו הרבנית בילא בתו של רבי פנחס מקנטקוזבה. לאחר חתונתו היגר עם אביו לארצות הברית וכיהן כאדמור בפילדלפיה עוד בחיי אביו. לאחר מכן עלה לישראל והתגורר ברמת גן שם בנה את בית המדרש ״בית יעקב״, היה עורך שם את תפילותיו וכן ״טישים״ אליהם היו מגיעים בין היתר ראש עריית רמת גן אברהם קריניצי, היה מיודד עם גדולי הדור ביניהם הרב כהנמן ראש ישיבת פונוביז וכן גם עם ראשי ממשלה ושרים ביניהם לוי אשכול, משה דיין ובנימין מינץ . נפטר בשנת תשל"ב.
- בנו פנחס, היה מתמטיקאי, פרופסור במכון ויצמן והמתכנת הראשי של ויצק, המחשב הראשון בישראל. לאחר מות אביו המשיך הבן פנחס להנהיג את התפילות בשבתות ובחגים בבית המדרש ברמת גן.
לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]- יצחק אלפסי, החסידות, תל אביב, הוצאת מעריב, 1977, עמ' 88.
- רבי גדליהו אהרן רבינוביץ', ערכי יהושע ירושלים תשנ"ו
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ ראו עליו עוד באתר קברים.
- ^ ראו גם באתר קברים.
- ^ ראו גם באתר קברים.