חסידות דושינסקי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף חסידות דושינסקיא)
בנין חסידות דושינסקי בבני ברק
רבי יוסף צבי דושינסקיא
רבי ישראל משה דושינסקיא

חסידות דושינסקי (כתיב ארכאי: דושינסקיא) היא קהילה בעלת מוטיבים של חצר חסידית שמרכזה בירושלים.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

את הקהילה ייסד הרב יוסף צבי דושינסקי (המכונה "מהרי"ץ דושינסקי"), שעלה לארץ לאחר פטירתו של רבי יוסף חיים זוננפלד בשנת 1932, כדי לשמש במקומו כגאב"ד העדה החרדית. הוא הקים בירושלים, בשולי שכונת בית ישראל, את ישיבתו, שנקראה על שמו "בית יוסף צבי". בשנת ה'תש"ד (1944) הוקמה בהסכמתו אגודה שנועדה לאחד את תלמידיו[1].

לאחר פטירתו של המהרי"ץ בתש"ח התמנה לראשות הישיבה בנו, רבי ישראל משה דושינסקי, שכיהן בתפקיד עד לפטירתו בכ"ב באדר ב' תשס"ג (2003). כיהן מספר שנים גם כגאב"ד העדה החרדית. הוא היה עורך מעין טיש. עם זאת, בישראל, מרבית תלמידיו פנו לאחר נישואיהם לחצרות חסידיות, כמו תולדות אהרן, בעלז וויז'ניץ.

רבי יוסף צבי עודד את תלמידיו, אף אלו שמוצאם מיהדות אוברלנד, ללבוש לבוש חסידי (שטריימל בשבת וחליפה ארוכה באמצע השבוע). בתקופת רבי ישראל משה, פעלו כמה תלמידי אביו, בהנהגת יוסף דוידוביץ' והרב אברהם גולדשטיין, לפתח קהילה סביב רבי ישראל משה. הם עודדו אברכים להשתתף בטישים ובאירועים של הישיבה, והחלה להיווצר קהילת אברכים סביב הישיבה. במהלך השנים מרבית תלמידי הישיבה המשיכו להשתייך לקהילה לאחר נישואיהם, והיא הפכה לישיבת של בני הקהילה בלבד. מרבית בני הקהילה אימצו גם את הלבוש הירושלמי בשבתות ("קאפטן", "דז'ובה" וגרביים לבנים). עם זאת, עדיין הקהילה אינה חצר חסידית לחלוטין. כך למשל בטיש בליל שבת משתתפים בעיקר תלמידי הישיבה.

בתקופת רבי ישראל משה הוקמה קהילה בבני ברק. בשנות ה-90 הוקמה קהילה גם בבית שמש. בערים אלו קיימים תלמודי תורה וישיבות קטנות של הקהילה. בירושלים ובבית שמש נפתחו בתי ספר וסמינרים לבנות. בתי מדרש של חסידי דושינסקי קיימים גם באלעד, בני ברק אשדוד, לונדון וניו יורק. נוסח התפילה של הקהילה נקרא נוסח מהרי"ץ והוא משלב נוסח אשכנז ונוסח ספרד. לדוגמה, אומרים הודו קודם ברוך שאמר, ואומרים קדושה בנוסח נקדישך וכתר, אבל נוסח השמונה עשרה כמעט זהה לנוסח אשכנז. אומרים וידוי וי"ג מדות בתחנון בשחרית, אך לא במנחה.[2]

כיום מנהיג הקהילה וראש הישיבה הוא בנו של הרב ישראל משה, רבי יוסף צבי, חתנו של הרב יקותיאל יהודה (זלמן לייב) מייזליש רבה של קהילת סיגעיט בניו יורק. אחיו, רבי מרדכי יהודה, הוא רבה של קהילת דושינסקי ברמת בית שמש.

כמו חצרות חסידיות נוספות שמקורן בהונגריה מתאפיינת גם חסידות דושינסקי בהתבדלות קהילתית, בהתנגדות למדינת ישראל ובהקפדה על דיבור ביידיש.

אישים בולטים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • הרב אברהם יצחק אולמן - דיין בעדה החרדית וראש ועד הכשרות שלה
  • הרב חיים יוסף בלוי - מו"צ בעדה החרדית, מרבני ועד השחיטה של העדה החרדית. בנו של הרב יעקב בלוי
  • הרב עמרם אופמן - מו"צ בעדה החרדית, ר"מ בישיבת המקובלים שער השמים
  • הרב אלכסנדר הברפלד - מו"צ בעדה החרדית
  • הרב גבריאל נויפלד - מו"צ בעדה החרדית ומראשי ועד הכשרות שלה
  • הרב יום טוב ליפא נייהויז - מו"צ העדה החרדית ומרבני הקהילה בבית שמש
  • הרב מאיר נויפלד - מו"צ העדה החרדית, מרבני הקהילה בבית שמש, בנו של הרב גבריאל נויפלד
  • ר' משולם גרינברגר - בעל מנגן, זמר ומלחין ובן דודו זאנוויל ויינברגר, זמר.

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ "קטעים מתקנות התאחדותינו", דבר ההתאחדות, גליון מיוחד, ברוקלין נ.י., תשל"ט, עמ' ט–י, באתר אוצר החכמה.
  2. ^ נוסח התפילה של החסידות יצא בסידור מהרי"ץ, ירושלים תשנ"א.