לדלג לתוכן

אברהם המלאך

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
רבי אברהם המלאך
לידה 1739
ה'תק"א עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 25 בספטמבר 1776 (בגיל 37 בערך)
י"ב בתשרי ה'תקל"ז עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה פסטוב עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום פעילות מזריטש, פסטוב
תקופת הפעילות ? – 25 בספטמבר 1776 עריכת הנתון בוויקינתונים
השתייכות תנועת החסידות
רבותיו אביו, המגיד ממזריטש
חיבוריו חסד לאברהם
אב דב בער ממזריטש עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים שלום שכנא מפראהביטש עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

רבי אברהם המלאך (מכונה גם "הקדוש"[1]; ה'תק"א - י"ב בתשרי ה'תקל"ז; 17411776) היה בנו ותלמידו של המגיד ממזריטש. נכדו היה רבי ישראל פרידמן מרוז'ין אבי שושלת רוז'ין.

קורות חייו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

רבי אברהם נישא והתאלמן בצעירותו ולאחר מכן נישא בשנית לגיטל בתו של רבי משולם פייבוש הורוביץ מקרמניץ (-כ' בכסלו תקל"ה) מחבר הספר 'משנת חכמים' על המשניות.

נקרא "המלאך" עקב קדושתו ופרישותו מהעולם במשך שנים בהן התבודד בעיירה פאסטוב הסמוכה לקייב, וחי שם בבדידות מבלי לראות פני איש. בעקבות בדידותו אף סירב למלא את מקום אביו. רבי שניאור זלמן מלאדי כינה רבו-חברו זה בתואר "הקדוש"[2], "כי היה קדוש מרחם", וכך מקובל לקרוא את רבי אברהם בחסידות חב"ד[3].

כאשר למד רבי שניאור זלמן מלאדי אצל המגיד, היה, במצוות המגיד חברותא של רבי אברהם המלאך, הוא לימד את רבי אברהם "נגלה", ורבי אברהם לימד אותו "חסידות" ויש שראו ברבי שניאור זלמן תלמיד חבר של רבי אברהם המלאך.

כבנו של מנהיג החסידות כאב את ירידת האידיאה החסידית, ולכן פיתח יחד עם רעיו תלמידי אביו את רעיון הצדיק החסידי, שהפך לצינור להורדת שפע להמוני מאמיניו ולהעלאת תפילותיהם ובקשותיהם, וכסמכות מוסרית ומדריך רוחני. בספרו "חסד לאברהם" (צ'רנוביץ שנת ה'תרי"א) ניתן למצוא הרבה אזכורים למוטיב מרכזי זה, כאשר הוא קורא להמוני העם להתקשר אל הצדיק כאמצעי לביאת המשיח.

  • "הכלל הוא שכל האדם צריך מקודם לשמוע בלבו, כמאמר, הלב שומע, ואחר כך ללמוד מה ששמע בלבו, וזהו "שְׁמַע יִשְׂרָאֵל" ". [מובא בקול הנבואה של הרב הנזיר, עמ' קל, הערה קסח].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ חיים מאיר היילמן, "בית רבי" עמוד ס"ב
  2. ^ "וכן שמעתי מהקדוש רבי אברהם בן הרב המגיד זכרונו לברכה". "תורה אור" פרשת בראשית דף ו עמוד א'.
  3. ^ "המפורסם בפולין בשם המלאך ובמדינתינו בשם הקדוש כי היה קדוש מרחם"- חיים מאיר היילמן, "בית רבי" עמוד ס"ב. "רבינו הגדול היה לומד עם הקדוש"- רבי שלום דובער שניאורסון "תורת שלום" עמוד 82. יוער, כי בדור הנוכחי, יש בחב"ד גם מי שמשתמשים בכינוי "המלאך".
  4. ^ לרשימת צאצאיו ראה בערכו


תקופת חייו של הרב אברהם המלאך על ציר הזמן
ציר הזמןתקופת הזוגותתנאיםאמוראיםסבוראיםגאוניםראשוניםאחרונים
ציר הזמן